2030’a kadar 15 milyon elektrikli otomobil: Bu yüzden hedef başarısız olma tehlikesiyle karşı karşıya

BasriBey

Global Mod
Global Mod
federal hükümetin iklim hedefi
15 milyon elektrikli otomobil hedefi başarısız olma tehlikesiyle karşı karşıya – endüstri uzmanı itiraz ediyor: “Daha iyi olmalıyız”





Uzman tahminlerine göre, Almanya’da daha fazla elektrikli otomobilin sokaklara çıkması için bazı şeylerin değişmesi gerekiyor (sembol görseli)

© Kirchner Medya / Imago Resimleri

Nicholas Kaufman



Federal hükümetin 2030 yılına kadar Almanya yollarında 15 milyon elektrikli arabaya sahip olma hedefi başarısızlıkla tehdit ediliyor. Otomotiv Yönetimi Merkezi direktörü Profesör Stefan Bratzel, yıldız nedenleri ve Almanya’da nelerin değişmesi gerektiğini söylüyor.





Almanya’da pille çalışan araçların (BEV’ler) tescil sayısı son yıllarda önemli ölçüde artmasına rağmen, tahminlere göre elektromobilite yeterince hızlı ilerlemiyor. Stuttgart araştırma enstitüsü ZSW tarafından yapılan güncel bir analiz, mevcut stokun 1,9 milyon elektrikli otomobil olduğunu gösteriyor. “Eğer Almanya [..] 2030 yılı sonuna kadar 15 milyon elektrikli araç hedefimize ulaşmak istiyorsak, 2022’dekinin en az iki katı kadar aracın her yıl Almanya’da yeni tescil ettirilmesi gerekiyor” diyor ZSW’den Andreas Püttner.


Bergisch Gladbach’taki Otomotiv Yönetimi Merkezi’nin (CAM) Direktörü Prof. Stefan Bratzel de Almanya’nın hedefe ulaşmak için doğru yolda olmadığını düşünüyor. “20230 yılına kadar 15 milyon saf elektrikli otomobil hedefine ancak Herkül’ün çabalarıyla ulaşılabilir. Şu anda on milyon BEV daha gerçekçi” dedi. yıldız.


Bakanlık raporu, 2030 yılına kadar yaklaşık sekiz milyon elektrikli otomobil bekliyor




Bakanlıkların üzerinde anlaşmaya vardığı bir raporda, Almanya yollarında en fazla 8,2 milyon elektrikli araba olacağı bile varsayılmıştı. Aslında, federal hükümetin 2030 yılına kadar 15 milyon elektrikli otomobilden oluşan iklim hedefi, 2045 yılına kadar sera gazı nötr olma yolunda belirleyici bir katkı sağlamalı. Ancak, ulaşım sektörü şu anda hedeflere ulaşmada en büyük sorun, “Handelsblatt ” Temmuz sonunda basılı bir baskıda.


Raporun analizini yapan Öko-Institut ve Fraunhofer Institute for Systems and Innovation Research liderliğindeki araştırma ekibine göre bunun bir nedeni, yanmalı araç arzının devam etmesi. Ancak AB kararından sonra 2035’ten itibaren benzinli veya dizel motorlu yeni otomobiller piyasadan çekildiğinde elektrifikasyon hız kazanacaktır. Bratzel bunu böyle değerlendiriyor. Bu nedenle talep ediyor: “İçten yanmalı motor giderek daha pahalı hale gelmeli.” Çünkü tüketiciler, ancak elektrikli otomobillerde içten yanmalı motorlara göre fiyat avantajı gördüklerinde elektrikli model almaya karar vereceklerdi.


Uzmanlara göre elektrikli otomobiller ucuzlamalı




Almanya’da elektromobilitenin yaygınlaşmasının daha başarılı olması için bazı şeylerin değişmesi gerekiyor. Alt orta sınıf ve küçük otomobil segmentinde “cazip fiyatlarla daha fazla model” gerekiyor. Aslında, yönetim danışmanlığı şirketi PwC Strategy& tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, son zamanlarda Avrupa ve Almanya’da e-araba fiyatları düştü.


Sektör uzmanları, “Pazar payı mücadelesinde, otomobil üreticileri şu anda Avrupa’ya ulaşan bir BEV indirim savaşı veriyor” diyor. Buna göre, Haziran’dan Temmuz’a premium segmentte Stromer için ortalama indirim çeyreklik artışla yüzde 14’e yükseldi. Orta araç segmentinde, uzmanlar ortalama üçte bir ile yüzde 11 arasında bir indirim kaydetti. Devlet alım primlerinin en yüksek olduğu hacimli piyasada, ortalama indirim yüzde 9 ila 10 arasında “büyük ölçüde aynı”. Alman devleti, net liste fiyatı 40.000 Euro’nun altında olan elektrikli araçlar için en yüksek tutarı ödüyor.


Öte yandan Almanya’da üretilen elektrikli araçlar, PwC araştırmasının sonuçlarına göre Çin’de üretilen ve satılan aynı modellerden hala yaklaşık yüzde 40 daha pahalı. Sonuç: Halk Cumhuriyeti’nde dünyanın herhangi bir yerinden çok daha fazla elektrikli araç satılıyor. ZSW’ye göre dünya çapındaki 27,7 milyon elektrikli aracın yüzde 53’ü burada kayıtlı. Yükselen trend. Püttner’e göre Çin, hükümet destek önlemleri ve buradaki nispeten düşük fiyatlar sayesinde dünyanın en büyük elektrikli otomobil pazarı haline geldi.


Bratzel, “Elektrikli aracın tüm değer zincirinin maliyetleri düşürülmeli” diyor. Örneğin Tesla, rekabet avantajını bu şekilde elde etti. Aslında ABD şirketi, Çin’de BYD, Saic veya Geely gibi güçlü yerel rekabete karşı hala kendini gösterebilen tek yabancı elektrikli otomobil üreticisi.


Bratzel iki yönlü mağazada bir fırsat görüyor




CAM direktörü, uzman bakış açısından önemli olan fiyat indirimlerine ve daha düşük fiyat kategorilerindeki elektrikli model yelpazesini genişletme ihtiyacına ek olarak, şarj ekosisteminin daha da geliştirilmesi gerektiğini söylüyor. Bir yandan hızlı şarj, diğer yandan elektrikli bir aracın depolanan enerjiyi gerektiğinde elektrik şebekesine geri besleme özelliği olan çift yönlü şarjla ilgilidir. “2030’da 15 milyon BEV varsa, çok büyük bir depolama kapasitesi mevcut olacak. Şebekeyi stabilize etmek için kullanabilmemiz için çift yönlü olması gerekiyor.” Bu henüz Çin’de yok. Temel olarak, şimdiye kadar sadece birkaç elektrikli araba bu işleve sahip. Bratzel, “Rekabet nedenlerinden dolayı da daha iyi olmamız gerekiyor” diyor. Sadece içten yanmalı motoru elektrikli tahrikle değiştirmek yeterli değil, “tüm sistemin değişmesi gerekiyor”.


en çılgın araçlar

Auto Shanghai 2023: Üreticiler elektrik devlerini, Batmobil’leri ve bebek osuruk emicilerini sunuyor





Bu nedenle Almanya, aslında planlanan elektromobilitede pazar lideri olmaktan çok uzak. 2030 yılına kadar 15 milyon elektrikli otomobil hedefi kötü görünüyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde mümkün olduğu kadar çok BEV’i yola çıkarmak için stratejide önemli bir değişiklik gerekiyor. Bratzel şöyle özetliyor: “Enerji tedarikçileri, şarj şebekesi operatörleri, araba üreticileri, devlet düzenlemesi altında birlikte çalışmalıdır.”


Kaynaklar: Handelsblatt, dpa’dan alınan materyallerle

#Konular