Allah kadim midir ?

BasriBey

Global Mod
Global Mod
Allah Kadim Midir?

Allah’ın kadimliği, İslam düşüncesinde ve teolojisinde önemli bir yer tutar. Bu soruya yanıt verirken, Allah’ın varlık anlayışını, zaman ve mekan ile ilişkisini göz önünde bulundurmak gerekir. Kadim kelimesi, zaman açısından bir şeyin başlangıcı olmaması, yani zamanın dışında olması anlamında kullanılır. Bu bağlamda, Allah’ın kadimliği, O’nun varlığının zamana bağlı olmadığı, her şeyin ötesinde olduğu ve her zaman var olduğu inancını ifade eder. Ancak, bu konuyu anlamadan önce, kadimlik ile ilgili bazı temel soruları ve bu soruların cevaplarını incelemek faydalı olacaktır.

Kadimlik Nedir?

Kadim kelimesi, Türkçeye Arapçadan geçmiş bir terim olup "eskilik", "başlangıcı olmama" anlamlarına gelir. Kadim, bir şeyin başlangıcının olmaması, yani varlık açısından bir ilk anı olmaması anlamında kullanılır. İslam düşüncesinde kadim olmak, zamanın ve mekanın ötesinde bir varlık olma halidir. Bir varlık kadim olduğunda, ona herhangi bir zaman dilimi ya da başlangıç noktası atfedilemez. Allah’ın kadimliği de bu anlayışa dayanır; O, zamanın yaratılmasından önce vardı ve zamanla sınırlanamaz.

Allah'ın Kadimliği Nasıl Anlaşılır?

Allah’ın kadimliği, Kur’an-ı Kerim’de pek çok ayetle dile getirilmiştir. Allah, "Kadîm" olarak tanımlanırken, O’nun varlığının başlangıcı ve sonu olmadığı ifade edilir. Bu anlayışa göre, Allah zamanla sınırlanamaz, O’nun varlığı zaman ve mekanın ötesindedir. Kur’an’da yer alan “O, ilk ve sondur. Görülenin ve görünmeyenin en iyisi olan O’dur” (Hadid, 3) gibi ayetler, Allah’ın ezeli ve ebedi olduğunu anlatan ifadeler arasında yer alır.

Bir başka önemli ifade, "Allah, her şeyin yaratıcısıdır" (Bakara, 21) şeklindeki ayettir. Burada Allah’ın varlıkları yaratmadan önce de var olduğu anlatılmaktadır. Bu da Allah’ın ezeli olduğu ve yaratılan zamanın dışında varlık gösterdiği anlamına gelir. Bu bağlamda, Allah’ın kadimliği, O’nun zamanın ve mekanın yaratıcısı olmasından dolayı hiçbir zaman başlangıcı olmayan bir varlık olduğu görüşünü destekler.

Allah Zaman ve Mekan ile İlişkili midir?

Allah’ın zaman ve mekanla ilişkisi, kadimlik anlayışını anlamada önemli bir noktadır. Zaman ve mekan, yaratılmış varlıkların bir özelliği olarak kabul edilir. Yani, zaman ve mekan sadece evrende var olan varlıklar için geçerli olan bir çerçevedir. Allah ise zamanın ve mekanın dışında bir varlıktır. O, yaratılanların hiçbirine bağlı olmayan bir şekilde varlığını sürdürmektedir.

Zamanın ve mekanın Allah’a ait olmadığını anlamak, O’nun varlığını sınırlamadan daha derin bir biçimde kavrayabilmek için önemlidir. Allah’ın varlığı, yarattığı zaman ve mekan ile sınırlandırılamaz. O, her şeyin yaratıcısı ve en yücesidir. Bir varlığın zamanla var olması ve sonra sonlanması, Allah’ın kudretinin bir göstergesi olarak kabul edilir. Allah zamanın başlangıcını yaratmadan önce var idi, yaratılan her şeyin başlangıcını ve sonunu O belirler.

Allah’ın Kadimliği ile İlgili Diğer İnançlar

Farklı inanç sistemlerinde de kadimlik anlayışı vardır. İslam’daki Allah’ın kadimliği, diğer monoteist dinlerdeki Tanrı anlayışına benzer şekilde, zamanın ve mekanın ötesinde bir varlık olarak kabul edilir. Ancak, her dinin Tanrı anlayışı ve kadimlik hakkındaki yorumları farklılık gösterebilir. İslam’daki kadimlik anlayışı, Tanrı’nın her şeyin yaratıcısı olduğu ve zamanın dışındaki varlığını kabul etme noktasında eşsizdir.

Hristiyanlık’ta da Tanrı’nın sonsuzluğu ve başlangıcının olmadığına dair benzer bir inanç bulunur. Bununla birlikte, Tanrı’nın üçlü bir yapıda olduğu inancı (Baba, Oğul, Kutsal Ruh) Hristiyanlıkta farklı bir biçimde anlaşılır. Yani Hristiyanlık’ta da Tanrı kadimdir, ancak farklı bir ontolojik yapıya sahip olduğu kabul edilir. Kadimlik, burada Tanrı’nın tüm varlıkların ötesinde olduğu, varlığının başlangıcı ve sonu olmadığı şeklinde tanımlanır.

Allah Kadim Olmasa, Ne Olurdu?

Eğer Allah kadim olmasaydı, O’nun varlığının bir başlangıcı olurdu. Bir başlangıcı olan bir varlık ise bir noktada yokluktan varlığa geçmiştir. Bu durumda, Allah’ın yaratıcı özellikleri de tartışmalı hale gelebilir, çünkü bir varlık kendisi için başlangıç noktası oluşturmaz. Allah’ın kadimliği, onun yarattığı her şeyin başlangıcından önce var olduğunu ve yaratmaya kadir olduğunu gösterir. Eğer Allah zamanla var olmuş olsaydı, yaratılan bir varlık gibi başlangıcı olan bir varlık olacaktı, bu da Allah’ın tüm yüceliği ve sonsuz kudreti ile bağdaşmaz.

Sonuç: Allah’ın Kadimliği ve İslam’daki Anlamı

Sonuç olarak, Allah’ın kadimliği İslam inancında ve düşüncesinde derin bir anlam taşır. Allah, zaman ve mekandan bağımsız olarak varlığını sürdüren kadim bir varlıktır. Allah’ın yaratılmadığı, her şeyin ötesinde olduğu ve her zaman var olduğu inancı, İslam’ın temel öğretilerinden biridir. Allah’ın kadimliği, zamanın yaratılmasından önce O’nun var olduğu ve varlığının başlangıcının ve sonunun olmadığı inancını ifade eder. Allah’ın varlığı, yaratılan her şeyin varlıklarının ötesindedir, O’nun varlığı zamanın ve mekanın bir ürünü değildir. Bu, Allah’ın mutlak kudretini ve sonsuzluğunu gösterir.