RAJKOT: Misafirler ve akrabalar ona düğün hediyeleri yağdırmadan önce bile, Nayan Savalisiber suç hücresi olan bir polis amrelitüm yakınlarına ve sevdiklerine paha biçilmez bir hediye dağıttı – onları gelecekte siber dolandırıcılıktan kurtaracak bir düğün davetiyesi!.
Sevgilisiyle evlenen Savaliya Dhara, bir komuta ve kontrol merkezi ajanı, en son e-davetiye çılgınlığına kapıldı. Ancak tasarımlarda yaratıcılığı serbest bırakmak yerine, toplam 27 sayfanın 20’sini siber dolandırıcılık türlerine, işleyiş tarzlarına ve siber suçluların tuzağına düşmemeye ayırdı.
Üç yıl önce polis teşkilatına katılan Savaliya, siber dolandırıcılıkları ve işleyiş biçimlerini insanların kolayca anlayabileceği şekilde net bir şekilde anlattı. Ayrıca insanları siber dolandırıcılıktan koruyan yasaları ve mağdurların polisle nasıl iletişime geçebileceğini de anlattı.
“Aklıma birkaç yıl önce yaratıcı bir davet de yapan kuzenimin düğün davetiyesinde farklı bir şey yapma fikri geldi. Siber suçlar departmanında çalışıyorum ve bir polis olarak işim çevrimiçi suçlular hakkında farkındalık yaratmak, bu yüzden tüm davetiyeleri hazırladım. bilgi basitçe Gujarati dil ve bir davetle ekledi, “dedi Savaliya TOI’ye.
Siber suçluların açgözlülük, korku veya kendini beğenmişlik yüzünden tuzağa düşen saf insanları tuzağa düşürmeyi başarmalarının nedenlerini listeledi. Savaliya, siber zorbalığın anlamını, bilgisayar korsanlığının nasıl yapıldığını, insanların sosyal medya yoluyla nasıl mağdur edildiğini, finans ve iş dolandırıcılığını, veri hırsızlığını, kimlik avını, e-posta sahtekarlığını, cinsel istismarı, anında kredi uygulaması dolandırıcılığını, sahte aramaları, çevrimiçi satış platformu dolandırıcılığını, uzaktan kumandayı anlattı. uygulama dolandırıcılığına ve bugüne kadar farklı polis karakollarında kayıtlı olan diğer tüm MO’lara erişin.
Temsilci ayrıca siber dolandırıcılığın kurbanı olmamak için alınacak önlemler konusunda da tavsiyede bulundu. Ayrıca cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar ve sosyal medya hesapları gibi cihazlarda gizlilik ayarlarının doğru kullanılması yoluyla veri koruması hakkında ayrıntılar verdi.
Memur ayrıca insanları siber dolandırıcılıktan koruyan yardım hattı numaraları ve yasalar vererek polise nasıl yaklaşılacağı konusunda bilgi verdi.