Antarktika buzulları yazın daha hızlı akar ve mevsimsel davranış gösterir: çalışma

BasriBey

Global Mod
Global Mod


LONDRA: buzullar ile AntarktikaAraştırmacılar yeni bir çalışmada, yazın eriyen kar ve daha sıcak okyanus suyunun birleşimi nedeniyle kıyı şeridinin daha hızlı aktığını söylüyor.
Ortalama olarak, buzullar veya hareket eden dev buz blokları yılda yaklaşık bir mil hareket eder.
Ancak çalışma, yazın daha sıcak havalarda yüzde 22’ye kadar hızlanan buz akış hızında mevsimsel bir değişiklik buldu.
Bu yol hakkında bilgi sağlar iklim değişikliği Çalışma, buzulların davranışını ve deniz seviyelerini yükseltmede oynayabilecekleri rolü etkileyebileceğini söyledi.
Makale Nature Geosciences dergisinde yayınlandı.
Şimdiye kadar kaba çalışma Antarktika Yarımadası bilim adamlarının saha çalışması yapmak için buzullara çıkarken karşılaştıkları zorluklar nedeniyle sınırlı kaldı.
Ancak uzaydan, uydu teknolojisindeki gelişmeler, buzulların hareket etme ve suyu çevredeki okyanusa boşaltma hızına ilişkin yeni bilgiler ortaya koyuyor.
Antarktika Yarımadası, dünyadaki en büyük donmuş su deposudur.
1992 ve 2017 yılları arasında buzul eriyik suyunun küresel deniz seviyelerini yaklaşık 7,6 mm yükselttiği tahmin edilmektedir.
Bunun gelecekte nasıl değişebileceği, iklim değişikliği modellemesindeki en büyük belirsizliklerden biridir.
Araştırmaya göre, Leeds Üniversitesi’nden bilim adamlarının liderliğindeki bir araştırma ekibi, Antarktika çevresindeki sulardaki buzul akışının nasıl değiştiğini anlamak için 2014-2021 yılları arasında Antarktika Yarımadası’nda çekilmiş 10.000’den fazla uydu görüntüsünü kullandı. daha soğuk ve daha sıcak dönemler.
“Bu çalışmanın önemli bulgularından biri, Antarktika buzullarının çevreye ne kadar duyarlı olduğunu göstermesidir.
“Uzun zamandır Grönland’daki buzulların bir mevsimsel davranışAncak, ancak şimdi uydu verileri Antarktika’da benzer davranışlar gösteriyor” dedi.
Antarktika Yarımadası, Antarktika’nın en kuzeydeki ve en sıcak bölgesidir. Büyük Britanya’nın doğu kıyısının uzunluğu ile karşılaştırılabilir 1000 km uzunluğunda bir sırta sahiptir ve foklar, penguenler ve balinalardan oluşan zengin bir deniz ekosistemine ev sahipliği yapar.
Yarımadanın batı kıyısı boyunca, buzullar buzu buz tabakasından doğrudan Güney Okyanusu’na akıtır.
Uydu verilerinin analizi, buzul ivmesinin yaz aylarında Güney Okyanusu’ndaki karlar eridikçe ve su sıcaklıkları yükseldikçe meydana geldiğini gösterdi.
Eriyen kardan gelen suyun, buz tabakası ile alttaki kaya arasında bir kayganlaştırıcı görevi gördüğü düşünülüyor. Çalışma, sonuç olarak sürtünmenin azaldığını ve buzulların kayma hızının arttığını söyledi.
Buna ek olarak, çalışma, Güney Okyanusu’nun daha sıcak sularının hareket eden buzun önünü aşındırarak buz akışına direnmek için uyguladığı destek kuvvetlerini azalttığını söyledi.
Antarktika Yarımadası, dünyadaki herhangi bir bölgenin en hızlı ısınmasını yaşadı.
Leeds İklim ve Atmosfer Bilimi Enstitüsü’nde doçent olan Anna Hogg, “Bu tür çalışmalara devam etmek, buzulbilimcilerin değişikliklerin ne kadar hızlı gerçekleştiğini izlemesine olanak tanıyarak, Dünya’nın buzunun iklim değişikliğine nasıl tepki vereceğine dair doğru değerlendirmeler yapmasına olanak tanıyacak” dedi. gazetenin yazarı.
Verileri bu çalışmada kullanılan Avrupa Uzay Ajansı ve Avrupa Komisyonu’nun Copernicus Sentinel-1 uydusu, Antarktika’nın tüm kıyı şeridinde haftalık izleme sağlıyor.
Uydu, bulutların arkasını “görebilen”, buzulların hem gündüz hem de gece ölçümlerinin yapılmasına izin veren sentetik bir açıklık radarı ile donatılmıştır.