Araştırmaya göre küresel ısınma insanların %96’sı tarafından hissedildi

BasriBey

Global Mod
Global Mod
PARİS: Araştırmacılar, fark etseler de etmeseler de, yaklaşık 7,6 milyar insanın -insanlığın yüzde 96’sı- küresel ısınmanın sıcaklık üzerindeki etkisini son 12 ayda hissettiğini söylüyor.
Ancak bir iklim bilimi düşünce kuruluşu olan Climate Central’ın hakemli yöntemlerine dayanan bir rapora göre, bazı bölgeler bunu diğerlerinden çok daha keskin ve daha sık hissetti.
Tropik bölgelerdeki ve ısı emici okyanuslarla çevrili küçük adalardaki insanlar, neredeyse hiç katkıda bulunmadıkları insan kaynaklı sıcaklık artışlarından orantısız bir şekilde etkilenmiştir.
Araştırmacılar Perşembe günü yayınlanan raporda, Eylül 2021 ile Ekim 2022 arasında analiz edilen 1.021 şehirden Güney Pasifik başkentleri Samoa ve Palau’nun en gözlemlenebilir iklim parmak izlerini yaşadığını söyledi.
Bu yerlerdeki yüksek sıcaklıklar, küresel ısınmanın hiç olmadığı varsayımsal bir dünyaya göre genellikle dört ila beş kat daha fazlaydı.
Lagos, Mexico City ve Singapur, insan kaynaklı ısının milyonlarca insan için sağlık risklerini artırmasıyla en çok maruz kalan büyük şehirler arasındaydı.
İklim Merkezi araştırmacıları, baş bilim adamı tarafından yönetiliyor Ben StraussGezegen ölçeğinde küresel ısınma – genellikle önceki referans dönemine kıyasla Dünya’nın ortalama yüzey sıcaklığı olarak ifade edilir – ve insanların günlük deneyimleri arasındaki boşluğu kapatmanın bir yolunu aradı.
Strauss, AFP’ye verdiği demeçte, “İklim parmak izlerini teşhis ederek, insanlar deneyimlerinin iklim değişikliğinin belirtileri olduğunu biliyorlar.” “Bu bir sinyal ve uyum sağlamamız gerektiğini gösteriyor.”
Avrupa Orta Menzil Merkezi’nden yetmiş yıllık yüksek çözünürlüklü günlük sıcaklık verilerini kullanma Hava Durumu (ECMWF) ve iki düzine iklim modeli ile Strauss ve ekibi bir araç geliştirdi: İklim Değişimi Endeksi.
Araç, belirli bir günde belirli bir yerde olağandışı sıcak havanın iklim değişikliğinden kaynaklanma olasılığını hesaplar.
Örneğin, 26 şehirde, Ekim 2021’den itibaren 365 günün en az 250’si, iklim değişikliği nedeniyle en az üç kat daha fazla olan sıcaklık artışlarına tanık oldu.
Bu şehirlerin çoğu Doğu Afrika, Meksika, Brezilya, küçük ada devletleri ve Endonezya ve Filipinler’e ait 25.000 adadan oluşan bir dizi Malay Takımadaları’ndaydı.
Strauss, AFP’ye verdiği demeçte, “Isınmanın etkisi, ekvator kuşağında çok daha belirgindir, çünkü tarihsel olarak daha az sıcaklık değişkenliği olmuştur.”
Bu nedenle, küresel ısınmanın neden olduğu yerel sıcaklıklarda nispeten mütevazı bir artış bile endekste bu kadar belirgin olduğunu açıkladı.
“Adanın sıcaklığı, etraflarındaki okyanusun sıcaklığı tarafından güçlü bir şekilde belirlenir” dedi. StraussAyrıca deniz seviyesindeki yükselmenin dünya çapındaki kıyı bölgeleri üzerindeki beklenen etkilerini de haritalandırmıştır.
Küçük ada uluslarının, yükselen denizlerden topraklarını kaybetmekle karşı karşıya kalsalar bile, tarihi iklimlerini esasen zaten kaybettiklerini görmek, çok adaletsiz ve trajik hissettiriyor.”
Korunmasız tropik ülkelerin iklim etkilerine uyum sağlamasına yardımcı olmak için acil para ihtiyacı, yaklaşık 200 ülke 10 gün içinde bir araya geldiğinde açık bir şekilde masada olacak. Birleşmiş Milletler Mısır’da iklim görüşmeleri
Zengin ülkeler, gelişmekte olan ülkeler için iklim finansmanını yılda 100 milyar dolara çıkarma konusunda on yıllık bir taahhüdünü henüz yerine getirmedi, ancak BM’nin iklim danışma paneli, IPCCIsınma devam ederse, yıllık uyum maliyetlerinin 2050 yılına kadar bir trilyon dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor.