Arka plan: BMW kendisini toplu akü tedarikçilerinden bu şekilde bağımsız kılıyor: Piyasada satılan akü yok

BasriBey

Global Mod
Global Mod
Arka plan: BMW kendisini toplu akü tedarikçilerinden bu şekilde bağımsız kılıyor
Kullanıma hazır pil yok

BMW Hücre Üretimi Yetkinlik Merkezi (CMCC)

© press-inform – basın ofisi

BMW, Hücre Üretimi Yetkinlik Merkezi’nde (CMCC) Yeni Sınıf için yeni, yüksek performanslı yuvarlak hücreli pillerin üretimini test ediyor. Pilot tesisin açılışında üretim müdürü Milan Nedeljković Almanya ve AB’yi sert bir şekilde eleştirdi.

Milan Nedeljković hoş bir adam. BMW üretim müdürü sakin bir sesle konuşuyor, muhatabının gözlerinin içine bakıyor ve dikkatle dinliyor. Kısacası, seleflerinden bazılarını “karakterize eden” rustik, benim sözüm kanundur tutumuyla pek az ortak yanı var. Ancak yönetici bu konuda daha az inatçı değil. Münih yakınlarındaki Parsdorf’ta Hücre Üretimi Yetkinlik Merkezi’nin (CMCC) açılışında Nedeljković, Almanya ve AB’nin ulaştırma politikasını açık sözlerle eleştirdi. “İşleyen ve modern bir altyapı. Ulaşım, enerji tedariği ve dijital ağlar ekonomi için büyük önem taşıyor. Uluslararası karşılaştırmada tam da bu noktada geride kalıyoruz. Güvenilmez ulaşım yolları, yüksek enerji maliyetleri ve ayrıca ağ kapsama alanının eksikliği, modern bir endüstriyel konum için kabul edilemez. Özellikle ekonomik ve aynı zamanda sürdürülebilir enerji arzının genişletilmesi önemli ölçüde yoğunlaştırılmalı ve en yüksek hızla ilerletilmelidir. Bu aynı zamanda elektromobilite bağlamında şarj altyapısı için de geçerlidir.”

Hemen ardından BMW’li adam, AB’de her zaman düşünüldüğü gibi, tarifeler yoluyla her türlü korumacılığı açıkça reddetti. “Son fakat en önemlisi, uluslararası ticaretin serbest ve engelsiz kalmasını sağlamalıyız. Avrupa Birliği’nin ekonomik anlaşmaları şirketlerin küresel pazarlara iyi erişimini sağlıyor. Korumacılık ve izolasyon, serbest ticareti tehdit eden ve özellikle küresel çapta faaliyet gösteren şirketleri etkileyen endişe verici eğilimlerdir.” diye belirtiyor kurul.

Küresel bir otomobil üreticisinin üst düzey bir yöneticisinin ticaretin mümkün olduğu kadar engellenmemesini savunması hiç kimse için sürpriz olmamalıdır. Ancak bu, Münih halkının elektromobilite konusunda ölümcül bağımlılıklara sürüklenmek istediği anlamına gelmiyor. Bu nedenle, 2025 yılında piyasaya sürülecek olan Yeni Sınıf için üretim ve hücre üretim süreçlerinin mükemmelleştirildiği CMCC’yi şimdi açtılar. BMW’nin de söylediği gibi bilgi güçtür ve bu özellikle otomobil üretiminde çok önemlidir. altıncı nesil (Gen 6) enerji depolama cihazları. Münih halkı Tesla kupasından büyük bir yudum aldı. Verimli elektrikli araçlar ancak akü, elektrik motoru ve tüm tahrik bileşenlerinin birbiriyle mükemmel şekilde koordine edilmesi durumunda üretilebilir.

Özellikle BMW gibi elektromobiliteyi dinamiklerle tanımlayan bir üretici için verimlilik ve menzil daha yüksek hızlarda bile önemlidir. Bu nedenle Akü Hücresi Yetkinlik Merkezi’ndeki (BCCC) BMW teknisyenleri hücrenin kimyasını araştırıyor ve CMCC’de akü üretimi konusunda eğitim alıyor. Altıncı nesille birlikte, Münihli otomobil üreticisi prizmatik hücrelerden, öncekine göre önemli ölçüde daha küçük olan, yüzde 20 daha yüksek enerji yoğunluğuna sahip olan ve dolayısıyla yüzde 30’a kadar daha fazla menzil sağlayan yuvarlak hücrelere geçiş yapıyor. Yüzde on ila 80’lik yükleme süresi de yaklaşık yüzde 30 daha kısa olmalıdır. Bu nedenle yüksekliği 9,5 ile 12 santimetre arasında ve çapı 4,6 santimetre olan akü silindiri konusunda oldukça fazla bilgi birikimi mevcut. “Otomotiv mühendisliğinde aküden daha karmaşık bir bileşen yoktur”; BMW’de akü hücresi geliştirme başkanı Martin Schuster şöyle açıklıyor: “Yalnızca aküleri tam olarak anlarsak, ortaklarımıza tam olarak ne istediğimizi tanımlayabiliriz.” Bu önemli. Çünkü BMW akü üreticisi olmayacak. Dış ortaklar bununla ilgileniyor.

BMW, başkalarının Bavyera’nın enerji bilgisinden yararlanması tehlikesini görmüyor. BMW akü üretimi başkanı Markus Fallböhmer, “Bir akü hücresinde 3.000’den fazla neden-sonuç ilişkisi ve daha fazla gelişme için hayati önem taşıyan 100’den fazla süreç parametresi vardır” diye açıklıyor. Bu, endüstriyel casusluğu son derece zor, hatta imkansız hale getiriyor. Özellikle enerji depolama aynı zamanda aktarma organları ile koordineli olduğundan. Yalnızca bu nedenle BMW, kullanıma hazır hücreleri dikkate almıyor. Bu nedenle Münih teknisyenleri, hücrelerde kullanılan son derece ince filmlerin bileşimi ve kaplamaları hakkında büyük bir sır saklıyor. Teknisyenler, anot ve katodun yapıldığı folyonun uzunluğu konusunda bile sessiz kalıyorlar çünkü kalınlıkla bağlantılı olarak rakipler kesin tarif hakkında sonuçlar çıkarabilir. Cevap “Birkaç metre” dır. Daha fazla hiçbir şey açığa çıkmayacak.

Yuvarlak pillerin 2025 yılına kadar piyasaya sürüleceği yeni sınıfta her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlamak için BMW, yılda bir milyona kadar pilin üretilebildiği, yani yaklaşık 0,1 gigawatt saate karşılık gelen bir pilot üretim başlattı. Ancak önemli olan performans değil, her şeyin sorunsuz çalışması ve böylece bir gigafabrikada daha büyük ölçekte çalışabilmesidir. Her ne kadar dairesel hat üzerinde yapılan değişiklikler ve üretimi hala test ediliyor olsa da BMW, pil depolamadaki evrimin bir sonraki aşaması olan katı hal piline şimdiden gözlerini dikmiş durumda. Bu aynı zamanda CMCC’de de test edilecek, ancak yalnızca önümüzdeki on yılda.

basın bülteni

#Konular