Aşırı tüketim, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilikten oluşan üçlü bir gezegensel acil durum yarattı: BM şefi

BasriBey

Global Mod
Global Mod
KEVADIA: BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Perşembe günü yaptığı açıklamada, aşırı tüketimin iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilikten oluşan üçlü bir gezegensel acil durum yarattığını ve Dünya’nın kaynaklarının makul ve saygılı bir şekilde kullanılması gerektiğini söyledi.
Burada Başbakan Narendra Modi ile birlikte Mission Life’ı (Çevre için Yaşam Tarzı) başlatan Guterres, günümüzde açgözlülüğün ihtiyacın önüne geçtiğini belirterek, insanları sürdürülebilir bir yaşam biçimi benimsemeye çağırdı.
“Bu tehlikeli zamanda, herkesin güvertede olmasına ihtiyacımız var. İklim değişikliğinden daha büyük bir zorluk yok. Aşırı tüketim, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilikten oluşan üçlü bir gezegensel acil durum yarattı” dedi.
“Yaşam tarzımızı sürdürmek için 1,6 Dünya gezegeninin eşdeğerini kullanıyoruz. Bu geniş erişim, büyük eşitsizlikle birleşiyor. En zengin yüzde birin toplam sera gazı emisyonları, en yoksul yüzde 50’ninkinin iki katından fazla” dedi.
Guterres, Mahatma Gandhi’nin “Dünya herkesin ihtiyacına yetecek kadar var ama herkesin açgözlülüğüne yetmiyor… Maalesef son zamanlarda açgözlülük ihtiyacı ele geçirdi ve bunu tersine çevirmek zorundayız.”
“Her birimiz sürdürülebilir bir şekilde yaşamayı ve karbon ayak izimizi azaltmayı öğrenmeliyiz” dedi.
LIFE hareketinin girişimlerinin tüm dünyaya yayılması ümidini dile getirdi.
“Hindistan’ın çevreye duyarlı politikalar izleme taahhüdü ve yenilenebilir enerjiye yatırımı önemli ölçüde artırma, Uluslararası Güneş İttifakını savunma taahhüdü beni büyük ölçüde cesaretlendiriyor… sürdürülebilir bir devrimi serbest bırakmalıyız ve bu gündemi ilerletmek için Hindistan ile çalışmayı dört gözle bekliyorum. ,” dedi BM dedi şef.
Birkaç hafta içinde dünya liderleri COP 27 için Mısır’da toplanacak. COP 27, Paris iklim anlaşmasının tüm sütunlarına ilişkin güveni tazelemek ve eylemleri hızlandırmak için önemli bir siyasi fırsat sağlayacak.
Guterres, Hindistan’ın iklim etkilerine karşı savunmasızlığının ve devasa ekonomisinin önemli bir köprü rolü oynayabileceğini kaydetti.
İnsanların Dünya’nın kaynaklarını adil bir şekilde paylaşabilmeleri ve sadece ihtiyaç duyduklarını alabilmeleri için ekonomileri ve yaşam tarzlarını değiştirmeye söz vererek, “Dünya’nın kaynaklarına bilgelik ve saygıyla davranmalıyız” dedi.
Ayrıca, G20 başkanlığını tarihi, kültürü ve geleneği ile tamamen uyumlu yeni bir sürdürülebilirlik çağını başlatmak için üstlendiği için herkesi Hindistan’a güvenmeye çağırdı.
Guterres, daha önce Başbakan Modi ile ikili bir görüşme gerçekleştirmişti. Ayrıca Sardar Vallabhbhai’ye çiçek hediye etti patel yerdeki ‘Birlik Heykeli’nde.