“Baş belası Tesla” ve Çin e-arabaları: Almanya’da neden yüzde 40 daha pahalılar?

BasriBey

Global Mod
Global Mod
dünyanın en büyük otomobil pazarında fiyat savaşı
“Baş belası Tesla” ve Çin e-arabaları: Almanya’da neden yüzde 40 daha pahalılar?





Çin’in Suzhou kentindeki bir mağazada bir Tesla aracı

© CFOTO / Resim Birliği

Nicholas Kaufman



Elektrikli otomobiller genellikle Almanya’da Çin’dekinden önemli ölçüde daha pahalıdır – yüzde 41’e varan oranlarda. Otomotiv Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir araştırmanın gösterdiği gibi, “Baş belası Tesla” bunun birincil sorumlusu. Ancak büyük fiyat farklılıklarının nedenleri tam olarak nasıl açıklanabilir?





Çin’deki otomobil pazarı artık dünyanın en önemli pazarı. Dünyanın başka hiçbir yerinde, Halk Cumhuriyeti’ndeki kadar kayıtlı araba yok. Özellikle önemli olanlar: NEV (Yeni Enerji Araçları), yani elektrikli ve plug-in hibrit arabalar. Pille çalışan araçlar Almanya’da (hala) nispeten pahalı olsa da, Çin’deki satış fiyatları önemli ölçüde daha düşük.


Duisburg’daki Otomotiv Araştırma Merkezi (CAR) tarafından yapılan bir liste fiyatı karşılaştırması, Çinli üreticilerin e-arabalarının Çin’de “bazen önemli ölçüde daha ucuz” olduğunu gösterdi. Örneğin, 90,3 kWh pil ve 600 kilometre menzile sahip BYD Tang’ın fiyatı Çin’de yaklaşık 37.700 Euro’dur. Almanya’da ise 86,4 kWh aküye sahip dört tekerlekten çekişli varyantın fiyatı 71.400 avro gibi muazzam bir rakam.


75 kWh pil ve 653 hp gücündeki NIO ET7, Çin’de yaklaşık 61.000 Euro’ya ve Almanya’da yaklaşık 82.000 Euro’ya mal oluyor. Araştırmaya göre, Çin’deki e-arabalar Almanya’dakinden ortalama yüzde 41 daha ucuz. Ama bu nasıl olabilir?


daha düşük fiyatlar için rekabet




Halk Cumhuriyeti’ndeki giriş seviyesi modellerin özellikleri bazen daha zayıf olsa da, büyük fiyat farkları farklı şekilde açıklanabilir. Buna göre, Almanya’daki Çinliler önemli ölçüde daha yüksek ithalat ve reklam maliyetleriyle uğraşmak zorunda kalacaklardı. Öte yandan, Almanya’da daha büyük pillere sahip daha donanımlı modeller sunulacak.


Öte yandan Çin’de, “elektrikli araba işinde iyi bir başlangıç pozisyonu – ve dolayısıyla modellerin giriş seviyesi fiyatları – için mücadele Avrupa’dakinden çok daha belirgindir”. Bu, daha düşük fiyatlar için rekabete neden olur.


“Tesla, Çin’de fiyat savaşını başlattı”




Pille çalışan araçlar söz konusu olduğunda ise ABD’li üretici Tesla ve Çinli üreticiler başı çekiyor. Araştırmaya göre, ilki otomobil pazarında “baş belası”. Çünkü Çin üretimi Model 3 ve Model Y, Çin’de Almanya’dakinden çok daha ucuza sunuluyor. Model 3, 30.653 Euro’ya eşdeğer bir fiyatla sunuluyor. Karşılaştırma için: Almanya’da 47.560 avroya mal oluyor. Tesla Model Y geçen ay Çin’de en çok satan elektrikli otomobil oldu. Liste fiyatı 35.000 Euro’nun biraz altındayken, Almanya’da 47.560 Euro’dan başlayan fiyatlarla satılıyor. “Tesla, üretim sisteminde tüm batılı otomobil üreticilerine göre açık rekabet avantajlarına sahip” diyor.


CAR Direktörü Prof. Ferdinand Dudenhöffer, yıldız: “Tesla Çin’de fiyat savaşını başlattı.” Fiyat savaşıyla Tesla’nın patronu Elon Musk araba başına daha az kar elde ediyor, “ancak çok daha fazla araba satıyor ve ne kadar çok satarsa, maliyet durumu o kadar iyi oluyor.” Çünkü Çin’de kazanırsanız yarının araba pazarını da kazanırsınız, diye açıklıyor Dudenhöffer Musk’ın düşüncesini. “Ve Tesla için Model Y için geçerli olan, Çin ve Almanya’da satılan hemen hemen tüm elektrikli arabalara uygulanabilir.”


Şu anda Çin’de elektrikli otomobillerde pazar lideri olan BYD, Alman otomobil üreticileri üzerinde de artan bir baskı oluşturuyor. CAR araştırması, “Çin ve Tesla, Avrupalıları fiyat açısından boğuyor” diyor.


Alman otomobil üreticileri Çin’de neredeyse yüzde 15 daha düşük fiyatlara sahip




Toyota, Honda veya Ford gibi diğer büyük üreticiler de e-arabalarını Almanya’da Çin’dekinden ortalama yüzde 43 daha pahalıya satıyorlar. Sonuç olarak, görünüşe göre Alman otomobil üreticileri de güçlü fiyat savaşına direnmeye çalışıyor ve araçlarını Çin’de iç piyasadan daha düşük fiyatlara satıyorlar. BMW, iX M60’ı ithalata rağmen Halk Cumhuriyeti’nde 132.560 Euro’ya ve Almanya’da 143.100 Euro’ya (farklı performans verileriyle) satıyor. 170 BG ve 430 kilometre menzile sahip VW ID.3, Çin’de 21.718 Euro’ya eşdeğer, Almanya’da VW aynı menzile ve 204 BG’ye sahip modeli gurur verici bir şekilde 39.995 Euro’ya satıyor. Ortalama olarak, buradaki fiyatlar Alman fiyatlarının neredeyse yüzde 15 altındadır.


İthal araçlara uygulanan vergiler nedeniyle üreticiler daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalıyor. Bu, NEV’in Çin’deki gelecekteki pazarında ek bir risktir. Araştırmada, “Çin’de üretim yapanlar, cazip fiyatlar belirlemek ve böylece rekabet ortamında pazar payını kaybetmemek için daha fazla fırsata sahip oluyor” deniyor. Bu nedenle, örneğin, VW ID.3’ün Çin versiyonu Halk Cumhuriyeti’nde Almanya’dakinden 18.000 Euro daha ucuza sunuluyor.


en çılgın araçlar

Auto Shanghai 2023: Üreticiler elektrik devlerini, Batmobil’leri ve bebek osuruk emicilerini sunuyor




Batılı otomobil üreticilerinin elektrikli otomobiller için üretim maliyetlerini yeniden ayarlaması gerekiyor




Dudenhöffer, Çin ile Almanya arasındaki büyük fiyat farkları nedeniyle Avrupa’daki fiyat savaşında sadece Tesla’nın kalmayacağını, “Çinli otomobil üreticilerinin Avrupa’ya daha da hızlı ve daha iyi koşullarla geleceğini” bekliyor. Batılı otomobil üreticileri, elektrikli otomobiller için üretim süreçlerini ve mevcut yüksek üretim maliyetlerini yeniden ayarlamak zorunda kalacak. Aksi takdirde müşteri kaybetme riski vardır.


Ayrıca okuyun:


Alman otomobil üreticileri Çin’de zemin kaybediyor: “Kırılganlık riski önemli ölçüde artıyor”


Bir yılda yüzde 50: Neden kullanılmış Tesla’lar rakip markalardan daha fazla değer kaybediyor?


Menzil sorunları olan elektrikli otomobil: Subaru, Solterra’yı nasıl kurtarmak istiyor?

#Konular