BM, doğal dünyayı restore eden 10 girişimden oluşan Ganj projesini kabul etti

BasriBey

Global Mod
Global Mod
MONTREAL: Halkın sağlığını iyileştirmeyi amaçlayan iddialı bir proje GanjHindistan’ın Kutsal Nehri, doğal dünyayı restore etmedeki rolleri nedeniyle Birleşmiş Milletler tarafından dünyanın dört bir yanından tanınan 10 “öncü” çabadan biridir.
Salı günü BM Biyoçeşitlilik Konferansı’nda (COP15) açıklanan bir rapora göre, iklim değişikliği, nüfus artışı, sanayileşme ve sulama, Himalayalar’dan Bengal Körfezi’ne uzanan 2.525 kilometrelik kavisli rotası boyunca Ganj Nehri’ni etkiledi.
Ganj’ın sağlığını eski haline getirmek, kirliliği azaltmak, orman örtüsünü eski haline getirmek ve geniş havza çevresinde yaşayan 520 milyon insana geniş bir yelpazede faydalar sağlamak için büyük bir çabanın odak noktasıdır.
Girişimler açıklandı Dünya toparlanmasının amiral gemileri ve BM destekli tanıtım, tavsiye veya finansman için uygundur.
BM Çevre Programı (UNEP) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından koordine edilen küresel bir hareket olan Birleşmiş Milletler Ekosistem Restorasyonu On Yılı bayrağı altında seçildiler.
BM, gezegendeki doğal alanların bozulmasını önlemek ve tersine çevirmek için tasarlandığını söyledi.
BM, 10 amiral gemisinin birlikte 68 milyon hektardan fazla alanı – Myanmar, Fransa veya Somali’den daha büyük bir alanı – restore etmeyi ve yaklaşık 15 milyon iş yaratmayı hedeflediğini söyledi.
UNEP İcra Direktörü, “Doğa ile ilişkimizi dönüştürmek, iklim değişikliği, doğa ve biyolojik çeşitlilik kaybı, kirlilik ve atıklardan oluşan üçlü gezegen krizini tersine çevirmenin anahtarıdır” dedi. Angie Andersen.
“Bu 10 açılış Dünya Restorasyon Amiral Gemisi, siyasi irade, bilim ve sınır ötesi işbirliği ile, BM on yılı ekosistemleri eski haline getirmek ve yalnızca gezegen için değil, onu evim olarak gören bizler için daha sürdürülebilir bir gelecek oluşturmak,” dedi Andersen.
Ganj Nehri Gençleştirme projesi hakkında BM, bunun 2014 yılında başladığını kaydetti.
Açıklamada, hükümet öncülüğündeki Namami Gange Girişimi’nin Ganj Nehri’ni ve kollarını gençleştirdiği, koruduğu ve koruduğu, Ganj havzasının bazı kısımlarını yeniden ağaçlandırdığı ve sürdürülebilir tarımı desteklediği belirtildi.
Proje ayrıca nehir yunusları, yumuşak kabuklu kaplumbağalar, su samuru ve hilsa tirsi balığı gibi önemli hayvan türlerini canlandırmayı hedefliyor.
Bugüne kadar 4,25 milyar dolarlık bir yatırımla gerçekleştirilen girişim, bugüne kadar 1.500 km nehri restore ederek 230 kuruluşun katılımını gördü.
Buna ek olarak, BM’ye göre 2030 hedefi 1.34.000 hektar olmak üzere şimdiye kadar 30.000 hektar ağaçlandırıldı.
Diğer ilk Dünya Restorasyon Bayrak Gemileri arasında Brezilya, Paraguay ve Arjantin’deki ormanları korumayı ve eski haline getirmeyi amaçlayan Üçlü Atlantik Orman Paktı ve Abu Dabi’deki dünyanın en büyük ikinci dugong nüfusunu eski haline getirmeyi amaçlayan Abu Dabi Deniz Restorasyonu projesi yer alıyor.
Afrika’daki savanları, otlakları ve tarım arazilerini restore etmeye yönelik Restorasyon ve Barış için Büyük Yeşil Duvar girişimi, Sırbistan, Kırgızistan, Uganda ve Ruanda’daki Çok Ülkeli Dağ Girişimi ve gelişmekte olan üç küçük ada devletini hedefleyen Küçük Ada Gelişmekte Olan Ülkeler Restorasyon Sürüşü – Vanuatu, St. Lucia ve Komorlar da tanındı.
Kazakistan’ın bozkır, yarı çöl ve çöl ekosistemlerini restore etmeye yönelik Altyn Dala Koruma Girişimi, Orta Amerika Kuru Koridoru ve Çin’in Shan-Shui Girişimi listedeki diğer projelerdi.
BM On Yılı, Dünya Restorasyon Bayrak Gemilerini ortaya çıkararak, BM Ekosistem Restorasyonu On Yılı’nın 10 Restorasyon İlkesini somutlaştıran, büyük ölçekli ve uzun süreli ekosistem restorasyonunun en iyi örneklerini onurlandırmayı amaçlıyor.
BM On Yılı, kurtarma çabalarının sonuç vermesi için geçen süreyi kabul etmektedir.
Dünya Restorasyon Amiral Gemileri için düzenli çağrılar 2030 yılına kadar başlatılacaktır.
BM On Yıllık Çok Ortaklı Güven Fonu (MPTF) için daha fazla finansman bekleyen, Pakistan ve Peru’dan kurtarma çabaları ve Somali ile diğer kuraklıktan muzdarip ülkeleri hedef alan bir girişim de dahil olmak üzere ek başvurular değerlendiriliyor.
Hindistan da dahil olmak üzere 196 ülkeden liderler ve müzakereciler, 2030 yılına kadar yaban hayatı kaybını durdurmak ve tersine çevirmek için dönüm noktası niteliğinde bir anlaşmayı kabul etmeleri beklenen iki haftalık bir konferans için Kanada’dalar.
7-19 Aralık tarihlerinde yapılacak BM Biyoçeşitlilik Konferansı’nda (COP15), dünyanın dört bir yanından yaklaşık 20.000 delege, biyolojik çeşitliliği korumak ve eski haline getirmek için sekiz yıllık bir planı müzakere edecek.
Bunu, biyolojik çeşitliliğin ve ilgili konuların korunması ve sürdürülebilir kullanımı için kabul edilen bir anlaşma olan Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi aracılığıyla yapacaklardır.
COP15, 2015 Paris İklim Anlaşması’na benzer şekilde, doğa kaybını durdurmak ve tersine çevirmek için tarihi bir anlaşma hedefliyor.
Esasen, Montreal’de benimsenen şey, gezegenin azalan biyolojik çeşitliliğini kurtarmak için küresel bir plan olacaktır.