BMW, Mercedes, Audi ve Co.: Alman elektrikli arabaları neden Çin’de neredeyse hiç talep edilmiyor?

BasriBey

Global Mod
Global Mod
zorlu rekabet
BMW, Mercedes, Audi ve Co. için gerileme: Alman elektrikli arabaları Çin’de neden neredeyse hiç talep edilmiyor?





Çin’in Şanghay metropolündeki bir ticaret fuarında bir BMW iX (2021’den arşiv fotoğrafı)

© Xinhua / Imago Resimleri


Bir habere göre Alman otomobil üreticilerinin elektrikli otomobilleri Çin’de pek yer bulamıyor. BMW, Mercedes, Audi ve Co.’nun modelleri son derece küçük pazar paylarına sahiptir. Neden rekabeti yenemiyorlar?





Tanınmış Alman otomobil üreticileri için Çin’de işler pek iyi gitmiyor. “Handelsblatt” tarafından bildirildiği üzere, dünyanın en önemli otomobil pazarındaki pazar payları son derece küçüktür. Volkswagen geçen yıl tamamen elektrikli araçları için yüzde 2,4’lük bir pazar payı kaydetti. Gazetenin Çin’den gelen sigorta verilerine atıfta bulunduğu gibi, Alman premium üreticiler BMW, Mercedes ve Audi yüzde 0,8, 0,3 ve 0,1 ile önemli ölçüde daha düşüktü. Aksine, BYD, Nio veya Xpeng ile yerel rekabet Çin pazarına hakimdir. Ancak ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla da Halk Cumhuriyeti’nde büyük bir oyuncu.


Çin’de içten yanmalı motora sahip her beş yeni araçtan biri bir Alman üreticiden geliyor. Ancak, dünyanın en önemli otomobil pazarı şimdiden elektromobiliteye geçişin ortasında. Ve şu anda dünyanın en büyük elektrikli otomobil pazarı beklenenden daha hızlı büyüyor. Çinli şirketler, elektrik motorlu araçları giderek daha fazla piyasaya sürüyor. Yeni gelenler de devreye giriyor. Çin otomobil derneği CPCA’ya göre, Çin otomobil pazarı 2022’de yüzde 90 büyüyerek yaklaşık 5,7 milyon elektrikli araca ulaştı. Alman markalarından 200.000 adet iyi geldi.


Çin: BMW, Mercedes, Audi ve Porsche’nin satış rakamları Avrupa’dakinden çok daha düşük




Audi’nin başarılı Q4 E-Tron modeli geçen yıl Halk Cumhuriyeti’nde sadece yaklaşık 3.600 kez satıldı. Karşılaştırma için: Avrupa’da satış rakamları 6000 adetin üzerindeydi. Yine Volkswagen Grubu’na ait olan Porsche markası da benzer bir durumda. Porsche Taycan spor otomobil, dünyanın en önemli satış pazarlarının hiçbirinde Çin’deki kadar kötü satış yapmadı. Alman rakipleri BMW ve Mercedes de Çin’de düşük satış rakamları yazıyor. Elektrikli SUV BMW iX, 2022’nin başlarında Çin pazarına geldi ve yalnızca 1684 kez satıldı. Avrupa’da ise lüks otomobil yaklaşık 24.000 adet sattı.


“Handelsblatt”a göre Mercedes, geçen yıl tamamen elektrikli lüks sedan EQS’den yalnızca 1.628 adet sattı – Avrupa’da satılan yaklaşık 6.700 adete kıyasla. Uzak Doğu’daki müşteriler çoğunlukla 40.000 avro eşdeğerinin altındaki fiyat segmentinde elektrikli otomobil satın alsa da, Mercedes CEO’su Ola Källenius yavaş yavaş elektrikli lüks modeller için bir pazar oluşturmak istiyor.


Alman otomobil üreticileri teknoloji konusunda geride kalıyor




Bununla birlikte, Çin üretiminin daha az bilinen araçları, Alman üreticilerin lüks e-arabalarından önemli ölçüde daha fazla talep görmektedir. En çok satan elektrikli otomobil, 410.000 adetle Wuling Hongguang Mini’dir. Bunu 182.000’den fazla araç satışı ile Dolphin sedan ve yaklaşık 150.000 araç satışı ile BYD Yuan Plus SUV takip ediyor. Çinlilerle rekabet edebilecek tek yabancı otomobil üreticisi Tesla’dır. Buna göre, yaklaşık 35.600 avro eşdeğerinden temin edilebilen kompakt elektrikli SUV Model Y’den 317.000 araç satıldı. Orta sınıf Model 3 de 125.000 adet sattı. Bu, ABD’li elektrikli otomobil üreticisinin Çin’deki araç satışlarının, elektrikli otomobilleriyle birlikte tüm Alman otomobil üreticilerinden daha yüksek olduğu anlamına geliyor.


Alman otomobil üreticilerinin nispeten yüksek araç fiyatlarına ek olarak, Çin’de başarılı olmalarını zorlaştıran teknolojidir. Oradaki tüketiciler dijitalliğe Avrupa’dakinden daha fazla önem veriyor. Çin araçlarında dil asistanları ve internet hizmetleriyle araç ağı zaten iyi çalışıyorken, Alman üreticiler burada hala mücadele ediyor. Örneğin BYD Dolphin ayrıca 800 voltluk sürücü teknolojisi de sunuyor. Alman elektrikli modellerinde bu sadece üst fiyat aralığındaki Porsche Taycan ve Audi E-Tron GT’de bulunabiliyor.


mini araba

Fotoğraf galerisi Hongguang Mini EV – Elektrikli bisiklet fiyatına elektrikli otomobil





Audi eski CEO’su Dietmar Voggenreiter, zorlu rekabete ayak uydurabilmek için Alman otomobil üreticilerinin “yeni platformlarda yakında çıkacak elektrikli otomobillerin üretimini Çin’deki yerel fabrikalarda mümkün olan en kısa sürede başlatmaları” gerektiğini söyledi. motor üreticisi Deutz “Handelsblatt”ın satış müdürü ve denetim kurulu başkanı vekili.


Kaynaklar: Handelsblatt, Tesla Çin


nk

#Konular