Dünya çapında şehirler, kırsal alanlardan neredeyse yüzde 30 daha hızlı ısınıyor: Çalışma

BasriBey

Global Mod
Global Mod
PEKİNİklim değişikliği ve kentsel yayılmanın yüzey sıcaklıklarını hızlandırdığını öne süren bir araştırmaya göre, dünya çapındaki şehirler on yılda ortalama 0,5 santigrat derece ısınıyor, bu da kırsal alanlardan yüzde 29 daha hızlı.
Çin’deki Nanjing Üniversitesi’nden araştırmacılar ve meslektaşları, şehirlerde ağaç ve bitki örtüsü dikmenin – aynı zamanda kentsel yeşillendirme olarak da bilinir – Avrupa şehirlerinde on yılda yaklaşık 0.13 santigrat derece yüzey ısıtmasını dengelediğini belirtti.
Kentsel arazinin çevredeki kırsal alanlara göre daha sıcak hale geldiği kentsel ısı adası etkisi nedeniyle, şehirlerde yaşayan insanlar, sıcak hava olayları sırasında genel nüfusa göre daha fazla ısıya maruz kalıyorlar.
Araştırmacılar, şehirlerdeki iklim değişikliği ve nüfus artışının yüzey ısı adası etkisini artırması bekleniyor, ancak gelecekteki insan ısısına maruz kalmayla ilgili mevcut birçok tahmin, kentsel ve kırsal alanlar arasında eşit derecelerde yüzey sıcaklığı artışı varsayıyor.
Çin ve Hindistan’da, şehirlerde her on yılda 0,23 santigrat dereceden fazla gözlemlenen yüzey ısınmasından kentsel yayılmanın sorumlu olduğunu tahmin ediyorlar.
Araştırmacılar, kentsel yeşillendirmenin yüzey ısınmasını azaltması öneriliyor, ancak yüzeyde hızlanan kentsel ısı adası etkisini yavaşlatıp yavaşlatmayacağı belirsizliğini koruyor.
Yakın zamanda Communications Earth & Environment dergisinde yayınlanan çalışma, 2002 ve 2021 yılları arasında dünya çapında 2.000’den fazla şehir merkezi için uydulardan alınan kara yüzey sıcaklıklarına ilişkin verileri analiz etti ve bunları kırsal alanlardaki arka plan sıcaklıklarıyla karşılaştırdı.
Çok büyük “mega şehirler” gibi Abujia içinde NijeryaABD’de Phoenix, İngiltere’de Londra, Brezilya’da Sao Paulo, Çin’de Pekin ve Moskova’da Rusya analizlere dahil edildi.
Çalışma, şehirlerin kırsal alanlara göre yüzde 29 daha hızlı ısındığını ve mega şehirlerin daha da hızlı ısındığını tahmin ediyor.
Araştırmacılar, iklim değişikliğinin kentsel yüzey ısınmasına en büyük katkıyı yaptığını ve kara yüzey sıcaklıklarının on yılda ortalama 0.30 santigrat derece arttığını tahmin ediyor.
Bununla birlikte, araştırmacılar ayrıca, Avrupa şehirlerinde kentsel yeşillendirmenin, on yılda 0.13 santigrat derece yüzey ısıtmasını dengelediğini ve kentsel bitki örtüsünün şehirlerdeki yüzey ısınmasını yavaşlatma potansiyelini gösterdiğini buldular.
Örneğin, Chicago, ABD’de daha fazla kentsel yeşillendirmenin, yüzey ısınma oranını on yılda yaklaşık 0.084 santigrat derece azalttığı bulundu, diye ekledi.