Dünya iklim hedeflerini karşılamıyor, dört büyük yayıcı nedenini gösteriyor

BasriBey

Global Mod
Global Mod
Liderlerin iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için sera gazı emisyonlarını azaltma sözü verdiği Paris Anlaşması’ndan yedi yıl sonra, dünya hala bu hedeflere ulaşma yolunda değil.
tarafından yayınlanan yeni veriler İklim eylemi izleyicisiBu haftaki iklim değişikliği konulu BM zirvesi öncesinde bağımsız bir araştırma grubu aradaki farkı ortaya koyuyor.
Dünyanın en büyük yayıcılarından hiçbiri – Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Hindistan – emisyonlarını Paris Anlaşması’nın hedeflerini karşılayacak kadar azaltmadı. Birlikte, üç ülke ve Avrupa bloğu, karbondioksit ve metan dahil olmak üzere küresel ısınma gazlarının tarihsel emisyonlarının yarısından fazlasından sorumludur. Amerika Birleşik Devletleri en büyük tarihsel yayıcıdır ve Çin en büyük akım yayıcıdır. Politikaları, Dünya’nın ikliminin geleceği üzerinde aşırı bir etkiye sahip.
Hükümetler emisyonları azaltmak için politikalar benimsedikçe ve yenilenebilir enerji arttıkça, dünyanın ne kadar ısınmasının beklendiği konusundaki görünüm de iyileşti. Ancak küresel ısınmayı 2 santigrat derecenin çok altında tutmaya çalışan ve iyi niyetle 1,5 derecede kalmaya çalışan Paris Anlaşması’nın öngördüğü geleceğe dünyayı göndermeye yetmedi.
En büyük dört yayıcının yörüngeleri, hem emisyonları azaltmada ilerlemeyi hem de önümüzdeki büyük zorlukları ortaya koyuyor.
Çin
Son yirmi yılda, ülkenin ekonomik kalkınması baş döndürücü bir hızla ilerlerken Çin’in emisyonları fırladı. Esas olarak, en yüksek emisyonlu yakıtlardan biri olan kömüre bağlı olması nedeniyle Çin, şu anda tüm insan yapımı sera gazlarının yaklaşık üçte birinden sorumlu – Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Japonya’nın toplamından daha fazla.
Ancak Çin aynı zamanda dünyanın en büyük yenilenebilir enerji projelerine de sahip. Ülke şu anda dünyadaki rüzgar türbinlerinin ve güneş panellerinin büyük çoğunluğunu üretiyor ve kullanıyor. Hidroelektrikte dünya lideridir ve zaten büyük olan nükleer enerji kapasitesini genişletmeye devam etmektedir.
Climate Action Tracker ve diğer izleme kuruluşlarının tahminlerine göre, Çin’in emisyonları, Çin hükümetinin bu hedefe ulaşma sözü verdiğinden daha önce zirveye yaklaşıyor. Analizler, Çin’in emisyonlarının kademeli olarak azalmadan önce 2025’e kadar artmayacağını veya düşmeyeceğini gösteriyor. Çin’in zirvesi, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerden çok daha düşük kişi başına emisyon seviyesinde gerçekleşecek.
Bununla birlikte, Çin’in emisyonları çok yüksek olduğu için, küresel emisyonları azaltmada başka hiçbir ülke daha önemli olmayacaktır. Çin hükümeti İskoçya, Glasgow’daki son küresel iklim zirvesinde bunu yapmayı kabul etmesine rağmen, Çin hükümeti 2022’de güncellenmiş bir dizi emisyon azaltma taahhüdü yayınlamadı. ABD ile diplomatik gerilimlerin ortasında, Çinli yetkililer Ağustos ayı başlarında iki ülke arasındaki iklim hedefleri üzerindeki diyaloğu askıya aldı.
Amerika Birleşik Devletleri
Amerika Birleşik Devletleri açık ara en büyük tarihsel sera gazı emisyonu yapan ülkedir ve kişi başına ölçülen en büyük ülkelerden biri olmaya devam etmektedir.
Bu yıl, Biden yönetimi, ülkenin sıfır karbonlu enerji girişimlerine verdiği en büyük federal fon infüzyonunu içeren Enflasyon Azaltma Yasasını onayladı. Yasanın ABD emisyonlarını önemli ölçüde azaltması bekleniyor, ancak emisyonları 2030 yılına kadar 2005 seviyelerine kıyasla en az yarı yarıya azaltma taahhüdünü tam olarak yerine getirmek için yeterli değil.
Ülkenin sera gazı emisyonlarındaki devasa tarihi rolü ve dünyanın en büyük kredi kuruluşlarındaki baskın konumu nedeniyle, ABD hükümetinin diğer pek çok kişi tarafından iddialı emisyon azaltma hedefleri belirlemede ve daha küçük ve daha yoksul topluluklara yardım etmede öncü bir rol oynaması bekleniyor. değişen küresel iklimin istikrarsızlaştırıcı etkilerine uyum sağlamak.
Avrupa Birliği
Dünyanın en büyük emisyon salan ülkelerinden Avrupa Birliği, petrol, gaz ve kömür gibi fosil yakıtların küresel pazarını temelden değiştiren ve yanması dünyada en fazla emisyona neden olan Ukrayna’yı işgalinden en çok etkilenen ülke oldu.
Kısa vadede, Avrupa Birliği’ndeki 27 ülkenin çoğu, Rus tedarikine aşırı bağımlılığı azaltma çabalarının bir parçası olarak yeni yakıt kaynakları bulmak için çaba sarf etti. Örneğin Almanya, tüketimin arttığı kış aylarında enerji rezervlerini desteklemek için kömür madenciliğini ve kömür ithalatını artırdı. Avrupa ülkeleri şu anda, bir kısmı tüketicilere düşen ve hızlı çözümlere olan talebi artıran rekor enerji fiyatlarıyla karşı karşıya.
Avrupalı liderler, yenilenebilir enerji altyapısına yapılan yatırımı önemli ölçüde artırmak için bir plan hazırladılar. Güneş paneli ithalatı artıyor. Elektrikli ısı pompaları, Avrupa evlerinde rekor sürede gazın yerini alıyor.
Avrupa Birliği, fosil yakıtlardan yenilenebilir kaynaklara geçişte diğer büyük emisyon salıcılarının çok önündedir ve emisyon azaltma taahhütlerini yerine getirmede dört büyük şirkete en yakın olanıdır.
Hindistan
Hindistan, çoğu gelişmekte olan ülke gibi, emisyonlarını zirveye çıkarmak için belirli bir zaman çizelgesi açıklamadı. Liderleri, tarihi emisyonlara ne kadar az katkıda bulunduğu ve yüz milyonlarca vatandaşı yoksulluktan kurtarmak için ekonomisini ne kadar geliştirmesi gerektiği göz önüne alındığında, zorunlu olmaması gerektiğini savunuyorlar.
Hindistan’ın emisyonları istikrarlı bir şekilde artıyor, ancak Çin’in onlarca yıllık hızlı gelişimi sırasında yaptığı hıza yakın değil. Çin gibi, Hindistan da büyük ölçekli sürdürülebilir projelere yatırım yapmasına rağmen, yakıt için büyük ölçüde kömüre güveniyor.
Bu yıl Hindistan, emisyon azaltma taahhütlerini değiştirdi, ancak net sıfır emisyona ulaşmak için 2070 hedef tarihini değiştirmedi; bu terim, bir ülkenin sera gazlarını emisyon azaltımları yoluyla ne zaman ortadan kaldırdığını ve bu gazları çevreden uzaklaştırmak için önlemler aldığında kullanılır. . karbondioksiti emen ve depolayan ormanları korumak gibi atmosfer.
Tahminler, Hindistan’ın emisyonlarının önümüzdeki yıl Avrupa Birliği’nin emisyonlarını aşacağını gösteriyor. Ayrıca Hindistan’ın nüfusunun Çin’i aştığını da gösteriyorlar.
Hindistan’da kişi başına emisyonlar çok düşük: Avrupa Birliği’nin yarısından az ve Çin’inkinin üçte birinden az.