Elektrikli otomobil motorları: BMW, Audi ve Co. çok farklı hareket ediyor

BasriBey

Global Mod
Global Mod
Elektrikli arabalar tek tip olmaktan çok uzaktır. Bunun en iyi örneği yeni Audi Q6'dır. 4,77 metre uzunluğundaki elektrikli SUV, arka aksta “sabit mıknatıslı senkron makine (PSM)” olarak adlandırılan bir yapıya sahipken, ön aksta ise bir “asenkron makine” (ASM) tahrik sağlıyor. Asenkron motor, rotorun dönme alanının stator adı verilen alanın dönüş alanını takip ettiği bir elektrik modülüdür. Dönme, iki dönen alan arasında bir etkileşim oluşturur ve sürüş için kullanılabilecek bir tork yaratır. Bunun aksine, kalıcı mıknatıslı senkron makinenin rotoru mıknatısları harekete geçirir ve böylece elektriksel tahrik enerjisini sağlar.


Önemli olan karışımdır




“Yalnızca KKD'de, üç boyutlu saç tokası sarımı ve ardından uçların lazer kaynağı için diğer iki sistemde 15 otomatik bükme makinesi kullanılıyor. Stator başına 140 metre bakır tel işleniyor. 235 lazer kaynak işlemi gerekiyor” diye açıklıyor Győr fabrikasındaki Audi Ürün segmenti elektrikli tahrikler başkanı Csaba Imre Benke, “elektrikli tahriklerde genellikle yanmalı motorlara kıyasla daha az vida bağlantısı olduğundan, ancak daha fazla baskı hacmi olduğundan daha fazla robot kullanılabilir.”


Elektrikli araçların birçoğu dört tekerlekten çekişli modellerdir veya en azından dört tekerlekten çekiş seçeneği mevcuttur. Sürüş dinamikleri açısından elektrik motorunun ana itiş işini yapması çok daha mantıklı. Bu özellikle yeni Audi Q6 gibi daha güçlü modellerde geçerlidir. Arka akstaki elektrik motoru, çekişin ana işini yapıyor ve 285 kW / 387 bg gücüyle normal Audi Q6'nın sistem çıkışının büyük bir bölümünü sağlıyor.


Ancak çapı 21 santimetre olmasına rağmen uzunluğu yalnızca 20 santimetredir. Biraz daha düşük güce sahip ön asenkron motor yalnızca on santimetre uzunluğundadır. Aksa paralel olarak monte edilen PSM motorunun en büyük gücü verimliliğidir; sürüş durumlarının büyük çoğunluğunda verimliliği yüzde 90'ın oldukça üzerindedir. Diğer bir avantaj: Burada herhangi bir güce ihtiyaç duyulmuyorsa – sürüş programına veya sürücünün gaz pedalına basmasına bağlı olarak – ön akstaki elektrik motoru, önemli bir sürtünme kaybı ve buna karşılık gelen sürtünme olmadan döner.


Genel olarak, Audi Q6 veya teknik açıdan yakından ilişkili Porsche Macan gibi modellere yönelik yeni makineleri çevreleyen verimlilik önlemleri, yeni geliştirilen KKD platformunda önceki nesil elektrik motorlarına kıyasla yaklaşık 40 kilometre daha fazla menzil sağlıyor. Aynı zamanda, örneğin Audi Q8 Etron'a göre yüzde 30 daha az kurulum alanı gerektirirken, ağırlık da beşte bir oranında azaltıldı.


Nispeten küçük olan iki elektrikli modül, Audi Q6'yı altı saniyeden kısa bir sürede sıfırdan 100 km/saat hıza hızlandırır. Eksenel ve senkron motorları birlikte 360 kW / 490 hp güç üreten ve talep üzerine 230 km/saat hıza ulaşabilen Audi S Q6 Etron'da işler daha da sportif bir hal alıyor. SUV, uygun takviyeyle daha da iyi hızlanır.


380 kW / 517 HP'ye kısa süreliğine buradan ulaşabilirsiniz. Kalkış kontrolü etkinleştirildiğinde ön aksta, kendi güç elektroniği ve eksenel olarak paralel, iki kademeli giriş dişli kutusuyla donatılmış asenkron bir makine kullanılır. Bu elektrik motorunda mıknatıs yoktur ve dolayısıyla gerekli manyetik alan yalnızca endüksiyonla üretildiğinden nadir toprak elementleri de yoktur. Audi Q6 veya Porsche Macan gibi birçok elektrikli otomobilin arka aksında, aynı zamanda eksenel olarak paralel bir tasarımla iki aşamalı bir giriş dişli kutusuna bağlanan sabit mıknatıslı bir senkron makine bulunur.


800 volt yerleşik elektrik sistemi, yüksek şarj gücü sayesinde kısa şarj süreleri sağlar. Daha yüksek elektrik voltajı aynı zamanda 100 kWh'lik akü paketinin ve elektrik motorunun kablolaması sırasında daha ince kabloların kullanılabileceği anlamına gelir; bu da kurulum alanından, ağırlıktan ve hammaddeden tasarruf sağlar.


Mercedes-Benz elektrikli otomobillere farklı bir yaklaşım getiriyor




Mercedes'in şu anda en güçlü elektrikli modelinin yapısı biraz farklı görünüyor. Mercedes 5,13 metre uzunluğundaki EQS 680 SUV, ön ve arka akslarda birlikte 484 kW / 658 hp ve 950 Nm üreten iki adet sürekli uyarımlı senkron makineyle donatılmıştır. Güçlü bir plug-in hibrit olan Mercedes AMG E53 4matic, yalnızca 3,0 litrelik altı silindirli sıralı motora sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda 120 kilowatt'lık sürekli uyarımlı bir e-senkron makineye de sahip; 430 kW / 585 HP / 750 Nm'ye kadar güç sağlar.


İki tahrik, 0'dan 100 km/saat'e 3,8 saniyede hızlanma, 280 km/saatlik azami hız ve 140 km/saatlik maksimum elektrikli hız sağlıyor. Mercedes AMG E53'teki elektrik motoru o kadar küçüktür ki dokuz vitesli otomatik şanzımanın mahfazasına takılabilir. Hibrit güç ünitesinin yüksek güç yoğunluğu, sürekli uyarılan dahili rotor senkron teknolojisiyle elde edilir. Elektrik modülünün maksimum 480 Nm torku ilk devirden itibaren mevcuttur.


BMW'nin elektrikli üst modeli i7 M70 xDrive, ön ve arka akslarda elektrik motorunun, güç elektroniğinin ve şanzımanın kompakt bir şekilde ortak bir muhafazada birleştirildiği entegre tahrik ünitelerine sahiptir. İki motor, akımla uyarılan senkron makine prensibiyle çalışır.


BMW nadir toprak elementleri kullanmıyor




Bu tasarım yöntemi sayesinde, rotor üretiminde manyetik bileşenler için gerekli olan nadir toprak metali sektöründeki hammaddelerden tamamen vazgeçilebilmektedir. BMW i7'nin arka aksındaki tahrik ünitesi altı aşamada çalıştırılır ve çift invertöre sahiptir. Bu, yüksek hızlara kadar mevcut olan, özellikle önemli ölçüde artırılmış bir tepe performansına ulaşmayı mümkün kılar. 2,41 kW/kg güç yoğunluğuyla BMW i7 xDrive60'ın arka aksını tahrik eden motorun değeri yüzde 25,5 oranında aşılıyor.


Volkswagen ayrıca ID7'nin sürüşüyle de özellikle gurur duyuyor. Özellikle verimli tahriki, 210 kW / 286 HP / 545 Nm'ye sahip üç fazlı sabit mıknatıslı senkron makineden, iki aşamalı bir yakalama dişlisinden ve güç ve kontrol elektroniği için gerekli darbe invertöründen oluşur.


Senkron makine, daha güçlü ve özellikle termal olarak dayanıklı kalıcı mıknatıslara sahip bir rotora, maksimum kablo kesitine sahip çok sayıda dönüşe sahip bir statora, statorun dış kısmı için bir su soğutma ceketine ve daha fazla termal koruma için birleşik bir yağ ve su soğutmasına sahiptir. istikrar. Diğer ID modelleri gibi VW ID7 GTX Tourer'ın dört tekerlekten çekişli versiyonu da ön aksta yaklaşık 60 kilogram ağırlığında asenkron bir makineye sahip. Arka akstaki PSM elektrik motorunun ağırlığı 100 kilogramın biraz altındadır. Sistem performansı: 250 kW / 340 HP.


ch
basın bilgileri