JAIPUR: Tıp fakültelerindeki ve bağlı tesislerindeki çatı güneş enerjisi kurulumları, 26,5 lakh birim elektrik üretecek ve bu sadece enerji faturalarından tasarruf etmekle kalmayacak, aynı zamanda ‘yeşil enerji’ kapsamına girdiği için çevre dostu olacak.
Eyalet hükümeti kömür kıtlığıyla karşı karşıyayken, tıbbi eğitim departmanının güneş çatı kurulumlarının kurulumu için taşınması, konvansiyonel enerjiye olan bağımlılıklarını azaltmalarına yardımcı olacaktır.
Çatı üstü güneş enerjisi tesisatı kurulumları kurmak için tıbbi eğitim departmanı ve Rajasthan Electronics and Instruments Limited (REIL) bir anlaşma imzaladı.
Tıbbi eğitim departmanından bir yetkili, “Güneş enerjisi santrallerinin kurulumu için para harcamak zorunda kalmadığımız için bu bizim için bir kazan-kazan durumu olacak. Ayrıca enerji şirketlerine birim başına ödediğimiz miktarın neredeyse yarısını ödemek zorunda kalacağız.”
Yetkili, tıp fakültelerinin ve bağlı hastanelerin, güneş enerjisi santralleri tarafından üretilen elektriğin birim başına ödedikleri miktarın neredeyse yarısı olan 4.05 Rs ödemek zorunda kalacaklarını söyledi. Şu anda eyalette 19 tıp fakültesi ve 55 bağlı hastane var.
Elektrik şirketlerinin sağladığı birim elektrik fiyatları zaman zaman yükselmeye devam ettiğinden, güneş enerjisi santrallerinin sağladığı elektrik 25 yıl için birim başına 4,05 Rs olarak verilecek ve 25 yıl dolmadan değiştirilmeyecektir.
Tıp eğitimi departmanı, güneş enerjisi santrallerinden daha düşük oranlarda güç alacakları için en az Rs 10 crore tasarruf edeceklerini tahmin ediyor. Jaipur, Ajmer, Jodhpur, Kota, Bikaner, Udaipur, Bharatpur, Bhilwara, Jhalawar, Dungarpur, Churu, Sikar’daki tıp fakülteleri, Pali, Barmersirohi, Dholpur, Çittorgarh ve Sriganganagar ve onunla bağlantılı 55 hastanede çatı güneş enerjisi santralleri olacak.
Yetkili, tıp fakültelerinin ve ilgili hastanelerin 3 ila 6 ay arasında güneş enerjisi santrallerinden elektrik almasının muhtemel olduğunu söyledi.