Gujarat’ta bolca bulunan deniz yosunu birçok sorunu çözebilir | Rajkot Haberleri

KulOr

Global Mod
Global Mod
RAJKOT: Hindistan kıyılarında hızla büyüyen algler, deniz yosunu bilimsel olarak yetiştirilirse birçok soruna çözüm olabilir. Şu anda, toplam dünya üretiminin yalnızca yüzde 0,01’ini üreten Hindistan’da deniz yosunu potansiyeli büyük ölçüde yetersiz kullanılıyor.
Bhavnagar merkezli Merkezi Tuz ve Deniz Kimyasalları Araştırma Enstitüsü’nün (CSMCRI) bilim adamlarına göre, kıyı Gujarat’ta bulunan farklı deniz yosunu türleri organik gübre üretiminde, evcil hayvan yemi ve farmasötik ürünler ve kozmetik ürünlerin yapımında kullanılabilir. CSMCRI yakın zamanda Talaja taluka’daki Mannar köyünde iki tür deniz yosunu için bir araştırma ve geliştirme merkezi kurdu.
Merkez, CSMCRI ile Hindistan İklim ve Toplumsal Etki Araştırma Merkezi (ICCSIR) arasında ‘Yenilebilir Deniz Yosunu Üretimi ve Fide Üretimi için Teknoloji Değerlendirmesi’ adlı ortak bir projedir. Proje, Teknoloji Bilgi Tahmin ve Değerlendirme Konseyi (TIFAC) tarafından onaylanmıştır.
CSMCRI tarafından hazırlanan bir sunum, Hindistan’da mevcut deniz yosunu ekiminin yaklaşık 1.500 ton olduğunu ancak 5 lak ton büyüme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Tarımda, deniz yosunu tek başına üretimi artırabilir ve gübre kullanımını azaltabilir ve bunu yaparak hükümetin gübre sübvansiyonunu azaltmasına da yardımcı olacaktır. Deniz yosununun diğer kullanım alanları gıda endüstrisi, süt endüstrisi, ilaç endüstrisi, kozmetik, diş macunu, evcil hayvan yemi vb.
CSMCRI Direktörü Dr. Kannan Srinivasan şunları söyledi: “Bu eşsiz tesis, ülkedeki tanklarda deniz yosunu yetiştirmeye dayalı olarak bilimsel olarak tasarlanmış, son teknolojiye sahip bir tesisin performansını değerlendirmeye yönelik ilk bilimsel çabadır.”
Bu merkez, farklı yetiştirme teknolojilerini araştıracak ve deniz yosunundan meyve suyu (organik gübre yapımında kullanılan) ve karragenan (gıda işleme, ilaç endüstrisinde kullanılan) çıkarma işlemi üzerinde çalışacaktır.