Rajkot: Indian Oil Corporation Ltd (IOCL) talep etti doğal gaz Gujarat’taki dağıtım şirketleri, aylık benzin ve motorin satışları 1 lakh litrenin altında olan 35 benzin istasyonuna CNG tedarik etmeyi durdurdu. IOCL bayilerden CNG satışı için bir banka garantisi vermelerini istedi.
Gelişme göz önüne alındığında, Gujarat Petrol Satıcıları Derneği Federasyonu (FGPDA), Şubat ortasından itibaren Gujarat’taki 600 pompada CNG satışını durdurmakla tehdit etti.
Benzin pompaları, IOCL, HPCL ve BPCL gibi petrol pazarlama şirketleri ile Sabarmati Gas, Gujarat Gas ve Adani Gas gibi gaz dağıtım şirketleri arasındaki bağlar çerçevesinde eyalette CNG satmaktadır.
FGPDA’ya göre IOCL, bayilere haber vermeden bu gaz dağıtım şirketlerine 35 pompaya CNG tedarikini durdurmalarını isteyen bir mektup gönderdi. Bu 35 pompanın çoğu, CNG tedariğinin gerekli olduğu uzak ve kırsal alanlarda bulunmaktadır.
FGPDA Başkanı Arvind Thakkar, “IOCL yetkilileri bu eylem için herhangi bir sebep göstermedi. Bu pompalarda aylık benzin ve motorin satışları 1 lakh’tan az olduğu için bu pompalardan CNG satışları için 20 gün banka garantisi istediler.”
Thakkar, benzin ve mazot satışlarının CNG satışlarıyla alakası olmadığını ve bu pompaların son 8-10 yıldır CNG sattığını söyledi. Bu tesis kurulduğunda böyle bir durum yoktu” dedi.
Bayilerin dediğine göre ertesi gün CNG dağıtımcı firmaya ödeme yapıyorlar ve ortada bir sorun yok. “Banka garantisi, herhangi bir bayi için çok büyük bir yatırım gerektirecektir” dediler.
FGPDA’nın CNG Koordinatörü Gopal Chudasama, “Bu konuyu Pazartesi günü eyalet hükümetine ve IOCL’nin üst düzey yetkililerine götüreceğiz. Sorun çözülmezse, tüm CNG bayilerini bir toplantıya çağıracağız ve ülke genelinde 600 benzin istasyonunda CNG satışını süresiz olarak durdurabiliriz.”