Manisha Koirala, Kadınlar Günü vesilesiyle bir kadının dayanıklılığı, eşit ücret ve kadın cinsinin karşılaştığı çevrimiçi trollerden bahsediyor. parça:
Hayatınızdaki en ilham verici kadınlardan bazıları kimler? Sizi nasıl etkilediler?
Tanıştığım her kadını çok ilham verici buluyorum. Bir kadın olarak neler yaşadıklarını biliyorum, yaşadıklarını biliyorum. İster eşitsizlik olsun, ister ikinci sınıf vatandaş, ister erkek meslektaşınızdan daha az olmak ve aile, toplum ve iş yerindeki mücadeleler. Hepimiz zımnen kendi zorluklarımızla yüzleşiyormuşuz gibi hissediyorum ve özellikle de bir destek sistemi olmayan ama yine de mücadele eden, direnen ve kazanan kadınlar. Bana göre bunlar ilham veren kadınlar. Onları onurlandırmak benim için gerçekten önemli hale geliyor. Kendi ailemde büyükannem harika bir hanımdı. Annem harika bir hanımefendi ve bu yüzden çevremde pek çok ilham verici kadın görüyorum. Oyuncuları da çok ilham verici buluyorum, çünkü tüm olumsuzluklara rağmen yüzlerinde kocaman bir gülümseme var, bir savaşçı gibi yürüyor, bir savaşçı gibi çalışıyor ve kendi ışıklarıyla ve görkemleriyle parlıyorlar. Direnç, sıkı çalışma, özveri gösteriyorlar, bu yüzden tüm aktrisleri selamlıyorum. Biliyor musun, böylesine iyi bir kariyere sahip olmak için çok ama çok zeki olmalısın. Mücadele eden, pes etmeyen ve hedefine odaklanan birini gördüğümde, o insanların nihayetinde beni etkilediğini hissediyorum.
Kadın olduğunuz için kariyerinizde hangi engellerle karşılaştınız? Nasıl başa çıktınız?
Bazı engeller hala var ve umarım bir gün olmazlar. Umarım, cinsiyetiniz veya cinsiyetiniz ne olursa olsun, sadece maaşınızı almanız herkes için bir norm haline gelir. O gün için umut ediyorum.
Kadınların çevrimiçi trollemeye daha yatkın olduğunu düşünüyor musunuz?
Kadınların kesinlikle daha savunmasız olduğunu hissediyorum, bu yüzden sadece sosyal medyada değil, genel olarak her yerde hedef alınıyorlar. Toplum ayrıca bir kadını bir erkekten daha hızlı yargılar. Ve çok daha savunmasız ve zayıf olan herkes her zaman saldırılarla karşılaşacaktır. Ama bence bunların hepsi zamanla, daha fazla eğitimle ve daha fazla kadının birbirini desteklemesiyle ortadan kalkacak.
Elinizde olsa kadınlar için dünyada değiştirmek isteyeceğiniz tek şey nedir?
Kadınları destekleyen kadınları gerçekten vurgulamak istiyorum. Bu, kadınların kadınlığın terk edilmesine katıldığı ve bunun yerine erkekleri desteklediği gözlemim oldu. Bence kadınların kendilerinin Durgas, Kaalis ve Bhagwatis olduklarını hissetmeleri gerekiyor. Ve bir kadın kendi potansiyelinin ve gücünün farkına vardığında durdurulamaz bir güç olabilir. Kadınlar bakıcıdır, bu dünyanın yaratıcılarıdır. Sadece kendi değerimizin, kendi gücümüzün farkında değiliz. Ve tüm kadınların bunun farkına varmasını ve kendi gerçek ışıklarıyla parlamasını diliyorum.
Kadınlar Günü’nde dünyaya nasıl bir mesajınız var?
Kadınlara hayatlarını bu gezegendeki herkes kadar özgürce yaşama hakları verilmelidir. Ancak kadınların karşılaştığı asıl sorun toplumsal cinsiyet eşitsizliğidir. Kadınların güçlenmesi, gerçek haklarını yeniden kazanma ve onlara toplumda uygun yerlerini ve tanınmalarını sağlama sürecidir.
Aile içi şiddete, ayrımcılığa ve kocaları tarafından dövülmeye maruz kalıyorlar, eğitime, işe, mülke ve daha birçok şeye daha az erişimleri var. Profesyonel yaşamlarına devam etmelerine izin verilmez. Ancak faydalar söz konusu olduğunda, güçlü kadınlar her aile, toplum ve ülke için başarının anahtarıdır. Doğru rehberlik sağlayarak ailelerinin geleceğini şekillendirebilirler. Bu nedenle toplumumuzda kadınları ve kızları desteklemeye katılmalıyız. Onları kendilerinden uzak tutulan hemen hemen her alana kaydedebiliriz. Kadınların hayatlarını dolu dolu yaşayabilmeleri, toplum ve ülke için ellerinden gelenin en iyisini yapabilecek kadar okur-yazar olmaları için eğitim zorunlu hale getirilmelidir. Her kurtulan, saygı ve haysiyetle muamele görme ve hayatı hakkında seçimler yapma hakkına sahiptir. Eğitim temel bir insan hakkıdır… bir kadını kendi kendine ve kendi kendine yeterli kılar ve eğitimli bir kadının aile içi şiddet sırasında ve diğer kadın haklarını kullanırken sessiz kalması pek olası değildir.
Manisha Koirala, Sonakshi Sinha, Aditi Rao Hydari, Richa Chadha, Sharmin Segal ve Sanjeeda Sheikh gibi güçlü aktrislerin oynadığı güçlü drama ‘Heeramandi’nin başrol oyuncusu.