Küresel İklim Hareketi, dünya liderlerini Mısır’daki BM iklim görüşmelerinde gerçek iklim eylemi için çağırıyor

BasriBey

Global Mod
Global Mod
BATINDA: Sivil toplum, iklim değişikliğinden en çok etkilenen toplulukların seslerini dünya genelinde bir araya getirmeye karar verdi. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP27) Pazar günü Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde, dünya liderlerinin şimdiki ve gelecek nesilleri korumak için nihayet acilen ihtiyaç duyulan kararları almaya zorlanmasıyla başlıyor.
Bu yılki BM iklim müzakereleri, küresel krizlerin bir araya geldiği bir ortamda gerçekleşiyor: fosil yakıt fiyatlarını artıran ve kirli enerji için yeni bir yarışı ateşleyen Ukrayna’daki savaş, dünyada gıda güvensizliği krizleri. Küresel Güneyişsizlik ve enflasyondaki fahiş artış ve dünyanın birçok yerinde hayat pahalılığı.
Sivil toplum kuruluşları, tüm bu krizlerin aynı nedenlere sahip olduğunu göstermek için 6-18 Kasım tarihleri arasında dünyanın dört bir yanından on binlerce insanın COP27’ye katılacağını belirtti: fosil yakıtlar. Ve Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırma ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini garanti etme hedefine ulaşmanın tek yolunun, kömür, petrol ve gazdaki her yeni gelişmeyi bir hale getirmek ve finansal akışları herkes için sürdürülebilir yenilenebilir enerjiye yönlendirmek olduğunu.
Taleplerde bulundular; Yeni fosil yakıtların geliştirilmesi için hükümet fonu yok; Paris Anlaşmasının 1.5°C hedefine uygun olacak şekilde Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkıda (NDC’ler) taahhütlerin entegrasyonu; Uyum finansmanı ile dengelenen 2025 sonrası iklim finansmanı hedefinin artırılması; Bir Kayıp ve Hasar finansman tesisi kurmak; Paris Anlaşması hedeflerinin uygulanmasına açıklık getirilmesi
Sosyal Grup 350.org İcra Direktörü Mayıs Boeve “Bu COP, iklim adaleti mücadelesinin ön saflarında yer alanlar için çok fazla tehlikeyle başlıyor. Her kıtadaki topluluklar, iklim krizinin kötüleşen etkilerini yaşıyor ve iklim adaletinin sağlanmasında her hükümetin oynayacağı bir rol var. İklim kaosunu hafifletmenin yolu giderek daha dik ve zorlu hale geliyor, ancak hiçbir şey yapmamanın maliyeti daha da yüksek. Fosil yakıtlara ne kadar uzun süre bağımlı kalırsak, bu ve gelecek nesiller için maliyetler o kadar büyük olur. Dünya liderlerine adil bir geçiş konusundaki sorumluluklarını hatırlatmak, finansal akışları Paris Anlaşması’nın hedefleriyle uyumlu hale getirmeleri için baskı yapmak ve özellikle zengin ülkeler söz konusu olduğunda, onları, dünyadaki ülkelere borçlu oldukları borçları ödemeye zorlamak için buradayız. Küresel Güney, onlarca yıldır sömürülüyor.”
Zeina Halil Hacı350.org Küresel Kampanya ve Örgütleme Başkanı şunları söyledi: “Milyarlarca dolarlık yatırımı fosil yakıtlardan yenilenebilir kaynaklara kaydırmak, Paris’te verilen küresel taahhütleri fiilen yerine getirmek için atılması gereken kritik adımdır. Ancak gerçek şu ki, finans sektörü ve Fosil yakıt endüstrisi, özellikle Afrika, Asya ve Latin Amerika’da – su kıtlığı, gıda güvensizliği, kuraklık, sel, kirlilik, aşırı iklim koşulları gibi çeşitli iklim etkilerinden en çok etkilenen aynı bölgelerde – fosil yakıt projelerini finanse ederek daha fazla yıkımı ve sömürüyü finanse etmeye ve işbirliği yapmaya devam ediyor. Bizi bu iklim kaosuna sürükleyen sisteme milyarlarca dolar atmayı bırakmalıyız. Bunun yerine, kurumlarımız, insana yakışır işlerle dolu adil bir geçiş inşa etmek için kaynakları ve enerjiyi kullanmalı, sağlık hizmetive herkes için ekonomik adalet.”