Menzil sorunları olan elektrikli otomobil: Subaru, Solterra’yı nasıl kurtarmak istiyor?

BasriBey

Global Mod
Global Mod
ilk akülü araç
Menzil sorunları olan elektrikli otomobil: Subaru, Solterra’yı nasıl kurtarmak istiyor?





Subaru’nun ilk elektrikli arabası Solterra şu ana kadar ikna edici olmadı

© haber sitesi | KEIZO MORI / Resim Birliği

Nicholas Kaufman



Toyota bZ4X ile yakından ilişkili olan Subaru Solterra, piyasaya sürüldükten sonra pek iyi bir izlenim bırakmadı. Zayıf bir batarya ve menzil sorunları, elektrikli otomobil için işleri zorlaştırdı. Bu artık değişmeli. Flop başarı için bir modele nasıl dönüştürülür?





Şarj süresinin yanı sıra elektrikli otomobillerin menzili ve dolayısıyla pil performansı da özellikle önemlidir. Ve tam da bu özellikler yüzünden Subaru, Solterra’nın geçen Ekim ayında piyasaya çıkışından sonra kötü durumdaydı. Çünkü 71,4 kWh kapasiteli yerleşik lityum-iyon yüksek voltajlı pilin performansı araba testlerinde çok kötü performans gösterdi. Model varyantına bağlı olarak, menzil aslında 466 kilometreye kadar olmalı ve WLTP’ye göre güç tüketimi 100 kilometrede en az 16 kWh olmalıdır. “Sportif arka”, güç tüketimini azaltır ve menzili artırır, Japonların reklamını yapın.


Bununla birlikte, yapılan testlerden sonra örneğin ADAC, otomobil kulübünün yakın zamanda bildirdiği gibi, önemli ölçüde daha düşük bir menzil elde etti. Model varyantı Solterra Platinum Plus, üretici tarafından belirtilen 416 kilometre yerine tek pil şarjıyla yalnızca 350 kilometre yol kat etti. Ortalama tüketim 100 kilometrede 20 kWh idi – sadece yaz aylarında. Kışın, ADAC testindeki tüketim genellikle 100 kilometrede 30 kWh’den az değildi. Bu, orta sınıf SUV’nin yalnızca 240 kilometrelik bir menzile sahip olduğu anlamına geliyor.


Hızlı şarjda bile, iki ton ağırlığında ve büyük ölçüde Toyota bZ4X ile aynı olan Solterra, üretici tarafından belirtilen 150 kW’a kadar şarj kapasitesine neredeyse hiç ulaşmadı. 145 kW’lık bir şarj kapasitesi ölçülmesine rağmen beş dakika sürmedi. Ayrıca, yüzde 10’dan yüzde 80’e ortalama şarj gücü 93,7 kW oldu. Yaklaşık 7 kW’lık AC sütunlarında, pil 9,5 saat sonra tamamen şarj oldu. ADAC şu sonuca vardı: “Elektrikli bir araba olarak özellikler geliştirilebilir.” Bu açıkça tescil rakamlarına da yansıdı. Solterra, Kasım ayında Almanya’da 34 kez tescil edildi, ancak Ocak ve Şubat aylarında SUV için yeni kayıt olmadı.


Subaru elektrikli otomobil için güncelleme yayınladı




Bu arada Subaru, ilk elektrikli arabasının kötü değerlerini fark etti ve pil performansını ve ilgili işlevleri iyileştirmek istiyor. Çevrimiçi dergi “Edison” tarafından hazırlanan bir habere göre, bir güncellemenin şarj performansını hızlandırması gerekiyor. Maksimum şarj kapasitesi hala sadece 150 kW olmasına rağmen, günlük maksimum hızlı şarj işlemlerinin sayısı artırılmalıdır. Çünkü pil hücrelerinin enerji tüketimi önceden tahmin edilenden daha yüksektir. Japonlar, daha önce gerçek aralıktan daha düşük değerler veren aralık için gösterimi de iyileştirmek istiyor. Ayrıca güncelleme sonrasında klimanın enerji tüketimi dikkate alınır. Şarj duraklarını navigasyon sisteminin rota planlamasına entegre etmek de mümkündür.


Solterra sürücüleri ise şimdilik yeni bir yerleşik şarj cihazı olmadan idare etmek zorunda kalacak. Sürücü aküsüne 11 kW’a kadar üç fazlı alternatif akım getiren ilgili bir cihaz, 2024 model yılına kadar piyasaya sürülmeyecek.


Solterra güvenlik ekipmanlarıyla ikna ediyor




Genel olarak ADAC elektrikli SUV’u 2.1 olarak onayladı ve Solterra bunu her şeyden önce iyi güvenlik ekipmanına ve otomobil kulübünün Ecotest’teki iyi performansına borçlu. Dört kapılı, olası bir çarpışma durumunda otomatik acil fren sistemi, bir araba veya bisiklet yaklaşırken park modunda aktif olan bir uyarı sistemi ve bir yaya algılama sistemi gibi çeşitli sürüş asistanlarına sahiptir. Şerit merkezlemenin yardımıyla, araç viraj alırken en uygun çizgiyi korumalıdır. Trafik işareti tanıma için bir sistem de gemide bulunmaktadır.


Solterra’da ayrıca derin karda veya çamurda kontrollü sürüşü mümkün kılmayı amaçlayan “X-Modu” vardır. “Grip Control” işlevi, yokuşlarda ve engebeli yüzeylerde sürüş hızını sabit tutmayı amaçlar. Araca dışarıdan takılan kameralar, 12,3 inçlik merkezi bir ekran aracılığıyla çepeçevre bir görüş sağlamalıdır. Ayrıca, dijital hız göstergesi de dahil olmak üzere, direksiyon simidinin arkasında iç mekanda sürüş bilgileri için 7 inçlik bir ekran bulunmaktadır.


Teknik olarak, neredeyse 4,70 metre uzunluğunda ve 1,86 metre genişliğindeki SUV – Subaru’da olduğu gibi – önde ve arkada bir motorla dört tekerlekten çekiş kullanıyor. Toplam 218 bg motor gücüne sahip elektrikli model, 0’dan 100 km/sa hıza 6,9 saniyede ulaşıyor. Sistem 160 km/s sürüş hızında kapanır.


Süper lüks elektrikli araba

Rolls-Royce yeni bir araç sınıfı yaratmak istiyor: elektrik devi Spectre, Güney Afrika’da ısı testi yapmayı reddetti





Fiyat açısından Solterra’nın en ucuz versiyonu 57.490 Euro’dan başlıyor. Ayrıca Subaru, sekiz yıla kadar garanti veya 160.000 kilometreye kadar bir kilometre garantisi veriyor. Arıza durumunda ücretsiz yol yardımı kullanabilirsiniz. Bu aynı zamanda boş bir sürücü aküsü için de geçerlidir; burada üretici etkilenen bir aracı bir sonraki şarj istasyonuna çektiriyor. Ancak hizmet yılda bir kez ve araç satın alındıktan sonraki ilk sekiz yıl boyunca geçerlidir. Subaru, yaptığı iyileştirmeler sayesinde Solterra’nın başarılı olmaya devam edeceğini umuyor.


Kaynaklar: Subaru (1), Subaru (2), Edison, ADAC

#Konular