Parkmetrelerin 70 yılı: Parkmetre getirilince öfkeli protestolar yaşandı

BasriBey

Global Mod
Global Mod
Yuvarlak doğum günü
“Kuruş Kapma”nın 70. yılı: Parkmetrenin devreye girmesiyle öfkeli protestolar yaşandı





Her şey burada başladı: Ocak 1956'da Duisburg şehir merkezindeki park sayaçları

© Duisburg Şehir Arşivi / DPA


Almanya'da ilk parkmetreler 70 yıl önce Duisburg'da kuruldu. Popüler olmayan saatler kısa sürede “kuruş kapmak” olarak eleştirildi. Bugün park etme ücreti genellikle saat başına birkaç avroya mal oluyor ve ödemeler giderek daha fazla cep telefonu aracılığıyla yapılıyor.





“Bir saat, bir kuruş” – Almanya'daki ilk park sayaçları 4 Ocak 1954'te Duisburg'da bu sloganla kuruldu. Sağlam bir metal çubuk üzerinde bozuk para yuvası, döner kolu ve park süresi göstergesi olan park sayacı 1930'larda ABD'li avukat ve yayıncı Carlton Magee tarafından icat edildi. Her biri 400 mark değerinde olan 20 parkmetreyle Duisburg, o dönemde şehir merkezindeki park sıkıntısıyla baş edebilmek için park sürelerini sınırlamak istiyordu.


O dönemde Duisburg'da yaklaşık 22.000 motorlu araç kayıtlıydı. 70 yıl sonra şehir rakamlarına göre sayıları 300.000'den fazladır. Buna ek olarak, Devlet İstatistik Ofisi'ne göre her gün şehir dışından Duisburg'a seyahat eden 106.000'den fazla çalışan var – 2020'de Kuzey Ren Vestfalya çapında yapılan bir mikro nüfus sayımına göre bunların yüzde 70'i arabayla.


“Parayı cihazın yuvasına atmanız gerekiyor ve cam panelin altında hemen mavi Haberin Detayları üzerinde beyaz P yazan bir işaret beliriyor. Dakikalar sonra bir saat mekanizması diski döndürüyor …” – Duisburglular böyle 1950'li yıllarda bunu açıkça ortaya koymuştu. Yenilik basına sunuldu. Parkmetreler kısa sürede halk arasında “kuruş mezarları” olarak anılmaya başlandı.

Otonom otobüs

Otonom sürüş
Sürücüsüz otobüsler – bu işe yarayabilir mi? Monheim bunu denedi




5 Mayıs 2020


Ancak 70 yıl önce bile halk, özellikle süre dolduğunda ve parkçılar uyarı aldığında, park ücretleri konusunda pek istekli değildi. “Başlangıçtan itibaren çok az onay aldılar. Öfkeli protestolar ve hatta davalar vardı” diye yazıyor Alman Patent ve Ticari Marka Ofisi Duisburg'daki tanıtım hakkında.


Daha 1954 yılında, o zamanki Duisburg trafik departmanı başkanı Fritz Seydaack, yerel basında şehrin “parkografları hiçbir şekilde bir gelir kaynağı olarak görmediğini” vurgulamak zorunda hissetti.


Park sayaçları uzun zamandan beri park bileti makinesi haline geldi




Ancak yol kenarındaki saatler hızla artan trafiğe yetişemiyor. Belediyeye göre, Duisburg'daki son park sayaçları 30 yıldan fazla bir süre önce sökülerek yerine park bileti makineleri konuldu. Ülke çapındaki park fiyatları uzun zamandır ekonomik mucize sırasında olduğundan önemli ölçüde farklıydı.


Niyet açık: Bir şehir sözcüsü, şehir merkezindeki veya kalabalık kenar mahallelerdeki az sayıdaki park yerinin uzun süredir park edenler tarafından doldurulmaması gerektiğini ve genel olarak önemli ölçüde daha fazla insanın toplu taşımayı kullanması veya yürüyerek veya bisikletle gelmesi gerektiğini söylüyor. Bu anlaşılabilir bir durum ancak otopark ücretlerini daha popüler hale getirmiyor.


Ücretler ve Cezalar

Park edilmiş arabalardan en çok bu eyalet başkentleri kazanıyor





Bugün şehir, iş ödeme konusunda en azından parkçılara teknik olarak yer vermeye çalışıyor: 2019'dan bu yana sürücüler, cep telefonlarındaki “Akıllı Park” anahtar kelimesi altındaki bir uygulamayı kullanarak çeşitli sağlayıcılardan ödeme yapabiliyor. Artık makine için rahatsız edici bozuk para aramalarına gerek yok, çok küçük yazılmış kullanım talimatlarıyla kafanızı karıştırmanıza veya arızalı makineler hakkında uğraşmanıza gerek yok.


310'dan fazla şehir ve belediye, otopark ücretleri için halihazırda dijital ödeme sistemleri sunuyor. “Akıllı Park” girişiminin sözcüsü, bazı belediyelerde ödeme hacminin yarısından fazlasının halihazırda “cep telefonu park etme” yoluyla yapıldığını, dolayısıyla cep telefonunun orada bir numaralı ödeme aracı olduğunu söylüyor.


Zaman zaman trafik kazalarında devrilen ya da öfkeli sürücüler tarafından kasıtlı olarak zarar verilen eski parkmetre, uzun zamandır unutulmuş bir kalıntı gibi görünüyor. Eski “kuruş mezarlarının” orijinal bir örneği bugün hala Duisburg Şehir Müzesi'nde hayranlıkla izlenebilir.


deli / Rolf Schraa, DPA

#Konular