Sürüş raporu: VW Amarok 2.0 TDI: Halkın pick-up’ı

BasriBey

Global Mod
Global Mod
Sürüş raporu: VW Amarok 2.0 TDI
Halkın alması





VW Amarok 2.0 TDI

© press-inform – basın ofisi


Yeni VW Amarok oldukça pahalı ve araçta ne hibrit ne de elektrik teknolojisi bulunuyor. Ama başka yerden puan alıyor.





Volkswagen ve kamyoneti. Kelimenin tam anlamıyla ele alındığında bu bir çelişki gibi görünüyor. Çünkü Almanya’da yıllık toplam pikap hacmi 20.000 ila 25.000 araç civarında. En iyi köpek Ford tek başına Ranger’ıyla neredeyse 10.000 adet teslim ediyor. Ancak Wolfsburg merkezli şirket bundan sonra Amarok’uyla pastanın dörtte birini (5.000 ila 6.000 araç) ele geçirmek istiyor. Bu çok gerçekçi bir değer olsa bile, tüm otomobil pazarına bakıldığında kırıntıdır. Yani halka yakın olmaktan söz edilemez. Global olarak hesaplasanız ve Amarok’un en büyük pazarları olan Avustralya, Güney Afrika ve Arap Yarımadası’nı dahil etseniz bile, VW’nin düz kasa kamyonu tam olarak en çok satanlar diyebileceğiniz türden değil.



Elbette, bir pikap öncelikle ticari bir araçtır. Bu, Amarok için her zamankinden daha fazla geçerli; sonuçta bu şekilde homologe edilmiş ve akıllı VW bayisi tarafından değil, ticari araç merkezleri aracılığıyla satılıyor. Ancak bu aslında bir paradoks çünkü Wolfsburg merkezli şirket Amarok’u segmentte bir yaşam tarzı alternatifi olarak görüyor. Ve bir şekilde hesaplama işe yarıyor gibi görünüyor çünkü 240 hp’lik V6 üst versiyonu özellikle talep görüyor. Her ne kadar güçlü motorlara sahip birçok otomobil sıklıkla satın alınsa da, ticari araç segmentinde genel maliyet genellikle satın alma kriteri olarak belirleyici oluyor. Ve burada 205 hp’lik dört silindirli dizel açıkça önde – ayrıca performans açısından V6’dan pek aşağı olmadığı ve önemli ölçüde daha çevik olduğu için.


205 hp versiyonunu tercih etmek kesinlikle iyi bir seçimdir. Ama ucuz da değil. VW, kuşkusuz yetersiz olan 170 bg seçeneği için 47.121 avro, 205 bg modeli için ise 52.798 avro ücret alıyor. Ancak bu, V6 için ödemeniz gereken tutardan 20.000 Euro kadar çok daha az. Tabii ki, V6 versiyonları içte ve dışta daha gösterişli, ancak 205 hp modelinin sürücüleri aynı zamanda lüks Life donanım serisini de alıyor. Manuel kontrol yerine otomatik şanzıman ve otomatik klima kontrolü gibi birkaç bireysel ekstra daha alırsanız mutlu olabilirsiniz. Karşılaştırma için: Teknik olarak aynı Ford Ranger’ın fiyatı aynı motorla ve ayrıca çift kabinle 53.776 Euro’dur. Ancak on vitesli otomatik ve diğer birkaç ekstra standarttır. Diğer tek alternatif ise çift kabinli ve 204 hp gücündeki Toyota Hilux’un fiyatı 48.669 euro.


Amarok’un birinci sınıf kozunu oynadığı yer burasıdır. Sadece iç mekanın görünümü bile onu bir üst sınıfa taşıyor. İç kısmın tamamı plastikten yapılmıştır, ancak çok özenle yapılmış ve hassas bir şekilde işlenmiştir. Amarok, özellikle iPad benzeri merkezi ekranıyla, sanki son teknolojiye sahip bir aile SUV’sinde oturuyormuşsunuz gibi görünüyor. Pikaplarda olağan olan ticari araç ortamı burada tamamen yok. Ve Volkswagen’in hissetme şekli de sürüş şeklidir: sert yerine iyi huylu, zıplamak yerine rahat ve ağır yerine hızlı. Dört silindirli motor çok güçlü bir şekilde itiyor ve otoyolda çılgınca koşuyor. Fabrika tarafından belirlenen 180 km/saatlik azami hıza hem kolay hem de hızlı bir şekilde ulaşır. Daha ucuz manuel şanzımanı tercih etmek şehir trafiğinde bazen can sıkıcı olabiliyor, özellikle de on vitesli otomatik şanzımanın iki litrelik motorun gücünden en iyi şekilde yararlanmasını sağlaması nedeniyle – otomatik V6’da meydana gelmeyen bir durum. Bazıları standart, bazıları ise ek ücrete tabi olan destek sistemleri, kentsel alanlarda manevra yapmayı çok daha kolay hale getiriyor. Amarok’un 5,35 metre uzunluğa ve 3,27 metre dingil mesafesine sahip olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bir kamyonet asla manevra kabiliyeti yüksek ve kullanışlı değildir.


Elbette Amarok’un gerçek mesleği asfaltın bittiği ve artık bagajdan değil kargodan bahsettiğimiz yerdir. Bir ton yükü kaldırabilir; bu, tüm pikapların bile sunamayacağı bir büyüklüktür. Yükleme alanının açık olması şantiyeler veya ormancılık faaliyetleri için ideal olabilir. Özel kişiler parayı elektrikli kargo alanı örtüsüne veya şu anda mevcut olan kapalı tavana yatıracak. Eğer yol yerini çakıl ve çamura bırakmışsa ya da kar altında kalmışsa Amarok’un durumu iyi demektir. Burada 205 hp’lik model, otomatik dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olmanın avantajlarından yararlanıyor. Bu, yalnızca arka tekerlekleri sürme seçeneği ile gücün dört tekerleğe sağlam bir şekilde iletilmesi olasılığı arasında, günlük yaşamda sıklıkla kullanılan değişken güç dağıtımının bulunduğu anlamına gelir. Bu, yakıttan tasarruf sağlar, çevikliği artırır ve her şeyden önce sert çekişe kıyasla mekaniği korur.


Bu, 205 bg’lik Amarok’u her işi bilen bir araç haline getiriyor: araziyi gerçekten iyi idare ediyor, asfaltı iyi kavrıyor, çok fazla yük yükleyebiliyor ve her yönüyle bir araba gibi sürüş yapıyor. Özellikle ikincisi, diğer pikap meslektaşlarından açıkça farklı oldukları bir noktadır.


basın bülteni

#Konular