Teknoloji: Arabada geri dönüştürülmüş cam : Geri dönüştürülmüş

BasriBey

Global Mod
Global Mod
Teknoloji: Arabada geri dönüştürülmüş cam
geri dönüştürülmüş

Disk geri dönüşümü Audi

© press-inform – basın ofisi

Bir yıldan fazla süren testlerin ardından şimdi sıra geldi. Geri dönüştürülmüş camdan araba camları üretmeye yönelik pilot proje seri üretime geçiyor. Audi Q4 Etron, sonbahardan itibaren pencere yüzeyleri geri dönüştürülmüş camdan yapılacak ilk üretim aracı olacak.

Araba camları, son yıllarda gerçek bir yüksek teknoloji ürünü bileşen haline geldi. Elektrikli Audi Q4 Etron, entegre antenlere, çift cama, renklendirmeye ve ısıtmaya sahip pencere yüzeylerinde bir adım daha ileri gidiyor. Gelecekte camları geri dönüştürülmüş camdan yapılacak ve bu nedenle her zamankinden daha sürdürülebilir olacak. Kullanılmış camını düzenli olarak köşedeki cam konteynere getiren herkes cam geri dönüşümünü bilir. Çoğu durumda, cam şişeler – şarap, bira veya su fark etmeksizin – tekrar eritilir ve yeni şişeler için kullanılır. Eski cam yakında arabaya da taşınarak ona ikinci bir hayat verecek. Audi, “Glassloop” adlı pilot projesini bir seri modüle dönüştürüyor, böylece Q4 Etron’daki cam yüzeyler sonbahardan itibaren geri dönüştürülmüş camdan yapılacak. Şimdiye kadar, artık tamir edilemeyen araba camları ve panoramik tavanlar kesinlikle geri dönüşüm olarak bilinen şeyin bir parçası olarak yeniden kullanıldı; ancak en iyi ihtimalle, yüzeyler veya yalıtım malzemeleri için daha az talepkar bir ikincil kullanım alanında.

Reiling Glas Recycling, Saint-Gobain Glass ve Saint-Gobain Sekurit şirketleri ile birlikte Audi, seri üretimde malzeme döngülerinin nasıl uygulanabileceğini inceleyen Glassloop projesini oluşturdu. Bir yıllık yoğun testlerin ardından proje artık seri üretime hazır ve Audi Q4 Etron, yakında geri dönüştürülmüş disklerle yollara çıkacak ilk araç. Müşteri, atölyeye kırık bir araba camı ile gelirse, atölye camın tamir edilip edilemeyeceğine veya yeni bir camla değiştirilerek geri dönüşüm şirketine teslim edilip edilemeyeceğine karar verir. Reiling Glas Recycling operasyon müdürü Daniel Rottwinkel, “Şimdiye kadar içecek şişeleri çoğunlukla geri dönüşümden yapılıyordu” diye açıklıyor. “Otomotiv camı, örneğin çarpışma güvenliği açısından en yüksek gereksinimleri karşılamalıdır. Bu gereklilikler şişeler için geçerli değildir.” Şirket, camdaki PVB plastik katmanlar (poli-vinil bütiral) gibi cam dışı maddeleri, pencere çerçevelerini, metalleri ve ısıtma telleri ve anten kabloları gibi telleri ayrıştırıyor. Ayıklama, mıknatıslar, demir dışı metal ayırıcılar, emme sistemleri ve elektro-optik ayırma üniteleri kullanılarak gerçekleştirilir.

Bu şekilde elde edilen cam granülleri eritilir ve otomotiv düz camı için yeni bir üretim sürecine beslenir. Bölmelerdeki atık cam oranı şu anda yüzde 30’a kadar çıktı. Bunun için Audi Q4’ün tüm seri üretim dönemi boyunca bir geri dönüşüm payının güvence altına alınması için çok sayıda parça sağlanmalıdır. Eylül ayından itibaren üretilecek modellere yeni disklerin takılması planlanıyor. Philipp Eder, “Artık tamir edilemeyen araba camlarını yeniden otomobil üretimi için kullanılabilecek şekilde işlersek, genel olarak daha az birincil ham madde kullanırız ve artık tamir edilemeyen araba camlarının geri dönüşümünden kaçınırız” diye açıklıyor Philipp Eder. , Audi’de tedarik zincirinde döngüsel ekonomi için proje yöneticisi.

Glassloop projesi, Audi’nin üretim ve tedarik zincirindeki Act 4 Impact programının bir parçasıdır. Ingolstadt’lı otomobil üreticisi, değiştirilmiş üretim ve lojistik süreçleri sayesinde 2025 yılına kadar üretim tesislerinde CO2 nötr olmak istiyor. Audi, ekolojik ve ekonomik açıdan mantıklı olduğu yerlerde ikincil malzemelerin kullanımını artırmak istiyor. Audi CEO’su Markus Duesmann, “Hedefimiz, üretimimizde tekrar kullanabilmek için mümkün olduğu kadar çok malzemeyi yüksek kalite seviyesinde geri kazanmaktır” diye vurguluyor.

basın bülteni

#Konular