TÜV’e göre Almanya’daki her beş benzin istasyonundan biri “önemli kusurlara” sahip

BasriBey

Global Mod
Global Mod
Mevcut soruşturma
TÜV: Almanya’daki her beşinci benzin istasyonundan birinin “önemli kusurları” var – operatörlerin bu konuda söyledikleri





TÜV’e göre Almanya’daki yüzlerce benzin istasyonunda “önemli kusurlar” var (sembolik görüntü)

© imagebroker / Imago Görseller

Nicolas Kaufmann



Benzin istasyonları potansiyel tehlikelerden kaçınmak için katı düzenlemelere uymak zorundadır. TÜV’e göre Almanya’daki her beş benzin istasyonundan birinde hâlâ “önemli kusurlar” bulunuyor. Operatörler ne diyor.





TÜV’ün güncel “Tesis Güvenliği Raporu 2023″e göre, geçen yıl Almanya’da 3.530 benzin istasyonunda yapılan denetimler, bunların yüzde 21,1’inin “önemli kusurlara” sahip olduğunu gösterdi. Teknik Denetleme Derneği’ne göre, bir sonraki teste kadar tehlike söz konusu olabilir – “örneğin paslanan bir tank veya değiştirilmesi gereken güvenlik cihazlarının eski elektrik kabloları nedeniyle”. Vakaların yüzde 31,6’sında TÜV, Dekra ve Teknik İzleme Derneği’nin de aralarında bulunduğu onaylı denetim kuruluşlarındaki denetçiler, eksik cihaz işaretleri veya belgeleri gibi “küçük kusurlar” tespit etti. Ancak benzin istasyonlarının neredeyse yarısında hiçbir arıza yoktu.


TÜV raporu hangi dolum istasyonlarında kusur bulunduğunu açık bırakıyor. Ancak 2022 yılında geçtiğimiz beş yıla göre daha fazla eksiklik yaşandı. 2021 yılında denetlenen benzin istasyonlarının yüzde 18,7’sinde “önemli kusurlar” bulunurken, bu oran 2020’de yüzde 20,6 ve bir yıl önce ise yüzde 18,2 oldu.


Ancak geçen yıl tekrarlanan denetimler sırasında “önemli kusurları” olan benzin istasyonlarının sayısında küçük bir düşüş görüldü: 2021’de yüzde 20,1’den yüzde 21,4’e ve 2020’de yüzde 21,1’e. Değer 2018’de de aynıydı ve yüzde 17,6’ydı.


Benzin istasyonu operatörleri az sayıda kusurdan bahsediyor




Tarafın talebi üzerine yıldız Almanya’nın büyük benzin istasyonu işletmecileri, söz konusu benzin istasyonlarının kusurlardan etkilenme ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. Jet markasının basın sözcüsü Oliver Dupke şunları söyledi: “Geçen yıl Jet dolum istasyonlarında yasal olarak gerekli olan denetimler sırasında vakaların yüzde yedisinden azında (dört dolum istasyonunda) ‘önemli eksiklikler’ tespit edildi. Bu eksiklikler çeşitli nitelikteydi, ama hiçbiri bu türden değildi. Eksiklikler ciddi bir tehlike oluşturur.” Bu tür teknik kusurların hızlı bir şekilde ortadan kaldırılması, Almanya’da 800’ün üzerinde benzin istasyonunu işleten operatörün de standartlarından biri.


Ülke genelinde yaklaşık 950 benzin istasyonu işleten Esso markasının bir sözcüsü şunları itiraf etti: “Bu sayıdaki istasyonla birlikte kusurlar bizim için de genel olarak göz ardı edilemez. Ancak kusurların ortaya çıkması halinde, bunlar kusurlu olanlardan farklı değildir. diğer piyasa katılımcılarının.” Federal Bağımsız Akaryakıt İstasyonları Birliği’nden (bft) basın sözcüsü Daniel Kaddik, kusurların nedenlerini şu şekilde açıkladı: “Üyelerle istişarede bulunulduktan sonra bürokratik engeller veya ödül eksikliği çoğu zaman söz konusu kusurlara yol açmaktadır.”


Benzin istasyonu işletmecileri Aral, Shell, TotalEnergies, Esso, Jet ve Orlen/Star’ın da yer aldığı Yakıt ve Enerji ticaret birliği en2x’in basın sözcüsü Alexander von Gersdorff şunları söyledi: “Büyük marka sağlayıcıları düzenli olarak kendi test süreçlerini yürütüyorlar. olası şikayetlerin erken aşamada tespit edilmesi ve düzeltilmesi amacıyla markalı benzin istasyonlarının kusurlardan ortalamadan daha az etkilendiğini varsayıyoruz.”


TÜV uzmanlarına göre benzin istasyonları genel olarak iyi korunuyor




Benzin istasyonları büyük miktarlarda yakıt depolar ve bu nedenle katı düzenlemelere uymak zorundadır. Örneğin yakıt nozullarının araç deposunun taşmasını önlemek için kapatma fonksiyonuna sahip olması öngörülüyor. Yakıt ikmali sırasında gazların solunmasını önlemek için gaz geri dönüş sistemleri de zorunludur. Ayrıca benzin, dizel, gaz ve hatta hidrojenin de yeterince korunması gerekir.


TÜV Derneği’nde yangın ve patlamadan korunma uzmanı Hermann Dinkler bir basın açıklamasında şöyle açıklıyor: “Benzinli ve dizel yakıtlı benzin istasyonları için en olası tehlike, aşırı hız yapan arabaların benzin istasyonunun benzin pompalarına kontrolsüz bir şekilde çarpması olabilir. ” Almanya’da benzin ve dizel depolarının yüzde 99’undan fazlası yer altında bulunuyor. Burada yangın veya patlamaya yetecek kadar oksijen yok. Bir aracın benzin pompasına çarpması durumunda yer altı deposuyla bağlantı otomatik olarak kesilir. Bu, benzin pompasında veya benzin istasyonunda az miktarda benzin veya dizelin tutuşmasına neden olabilir.


Gaz tankları ise yer üstüne monte edilir. Ancak bu durumda bile, Dinkler, yalnızca dışarı çıkan gazın bir ateşleme kıvılcımıyla temas etmesi durumunda yangın veya patlama riskinin bulunduğunu söylüyor. Çelik çubuklar veya beton direkler, yaklaşan bir araç ile benzin pompası arasındaki çarpışmaya karşı koruma sağlar. Geçen yıl benzin istasyonlarında yapılan denetimlerde vakaların yüzde 12,6’sında “önemli eksiklikler” ortaya çıktı. Yüzde 0,1’inde “tehlikeli kusurlar” bile vardı. Yüzde 29,6’lık bir kesim ise “küçük kusurlara” sahip olarak değerlendirildi.


Ülke genelinde 100’e yakın hidrojen dolum istasyonu bulunduğundan, hidrojenin yüksek basınç altında depolandığı ve patlayıcı olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle akaryakıt istasyonlarındaki akaryakıtın buna göre korunması gerekmektedir. Tankta veya borularda sızıntı olmamalıdır. Bir hidrojen tankının patlama riski açısından her üç ve altı yılda bir incelenmesi gerekir. Basınçlı sistemlerde her iki, beş ve on yılda bir muayene yapılması gerekmektedir. Ayrıca benzin istasyonu operatörlerinin hortumları ve bağlantıları sızıntılara karşı her yıl kontrol etmesi gerekir. Ancak Dinkler her şeyi açıkça ortaya koyuyor: “Hidrojenle uğraşmaya yönelik teknoloji endüstride denenmiş ve test edilmiştir. Bu nedenle hidrojen dolum istasyonlarında neredeyse hiç tehlike yoktur.”


ADAC çalışanı yakıt ikmali konusunda ipuçları veriyor


Benzin istasyonları düzenli olarak kontrol ediliyor



Prensip olarak benzin istasyonları herhangi bir akut tehlike oluşturmuyor gibi görünüyor. Dinkler’e göre patlama da “oldukça düşük bir ihtimal”. Özellikle benzin istasyonlarının onaylı bir izleme kuruluşu tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğinden. Genel bir denetimin her altı yılda bir yapılması gerekir, ancak bireysel sistemler daha sık denetlenir. Örneğin gaz pompaları her üç yılda bir kontrol edilir. Eğer bir kusur tespit edilirse operatörler bunu derhal, en geç bir yıl içinde düzeltmek zorundadır.


Kaynaklar: TÜV Derneği, teknik izleme

#Konular