Zararlı kimyasallar yavaş yavaş yok olurken, Dünya’nın ozon tabakası iyileşiyor

BasriBey

Global Mod
Global Mod


bu ToprakBM destekli bir bilimsel panele göre, havadaki zararlı kimyasallar aşamalı olarak ortadan kaldırıldığı için koruyucu tabaka kırk yıl içinde iyileşme yolunda ilerliyor, insanları güneş ışınlarından koruyor ve küresel ısınmayı sınırlıyor.
Bilim adamları ilk önce bir delik keşfettiler. ozon tabakası1985 yılında güneşten gelen ultraviyole ışınları filtrelemeye yardımcı olan.
1987’de, klimalar, buzdolapları ve deodorantlar gibi ürünlerde kullanılan ancak üst atmosferde ozonu tüketen hidrokloroflorokarbonlar (CFC’ler) dahil olmak üzere gazların aşamalı olarak kaldırılması için nadir bir uluslararası anlaşmaya varıldı. Sözde Montreal Protokolü’ne yapılan 2016 güncellemesi, ozon tabakasını doğrudan tüketmeyen ancak güçlü bir iklim değişikliği etkisine sahip olan hidroflorokarbonları (HFC’ler) da aşamalı olarak kaldırdı.
Rapora göre, kimyasalların yasaklanmasından bu yana üst stratosferde “dikkate değer bir iyileşme” oldu. Bilimsel İnceleme Paneli dört yılda bir güncellenen Montreal Protokolü’ne. HFC’lerin aşamalı olarak kaldırılmasının da 2100 yılına kadar 0,5°C’lik ısınmayı önlediği tahmin ediliyor.
Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Profesör Petteri Taalas, “Ozon eylemi, iklim eylemi için emsal teşkil ediyor” dedi. “Ozon yiyen kimyasalları kademeli olarak ortadan kaldırmadaki başarımız, bize fosil yakıtlardan uzaklaşmak, sera gazlarını azaltmak ve böylece sıcaklık artışını sınırlamak için – acilen – ne yapılabileceğini ve yapılması gerektiğini gösteriyor.”
Mevcut politikalara göre, ozon tabakasının – delik ortaya çıkmadan önce – 2066 civarında Antarktika’da, 2045’te Kuzey Kutbu’nda ve 2040’ta dünyanın geri kalanında toparlanması bekleniyor. Raporda, Antarktika’nın üzerinde oturan deliğin 2000 yılından bu yana boyut ve derinlik olarak küçüldüğü belirtildi.
Ancak rapor, atmosferde jeomühendisliği uzaya daha fazla güneş ışığı yansıtarak küresel ısınmayı azaltmak için kullanma önerilerinin, ozon tabakasının iyileşmesini yavaşlatmak da dahil olmak üzere istenmeyen sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.
Roket fırlatmaları ve iklim değişikliğinin şiddetlendirdiği daha sık ve yoğun orman yangınları gibi diğer faktörler de iyileşmeyi yavaşlatabilir ve bunun ne kadar olduğunu anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
BM, genellikle uluslararası çevre müzakereleri için bir başarı öyküsü olarak görülen Montreal Protokolünün, karbon emisyonlarını azaltmaya ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik modern çabalarla ilgili olduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı Ozon Sekreterliği yönetici sekreteri Meg Seki bir basın açıklamasında, “Montreal Protokolü’nün iklim değişikliğinin hafifletilmesi üzerindeki etkisi ne kadar vurgulansa azdır” dedi.