2070 yılına kadar, Hindistan’daki mangrovların %50’si iklim değişikliği nedeniyle kayacak veya yok olacak: çalışma

BasriBey

Global Mod
Global Mod
ŞANS: Hindistan kıyılarında sahil güvenlik görevi gören mangrovlar, iklim değişikliği nedeniyle önemli ölçüde küçüldü. Birbal Sahni Enstitüsü Palaeosciences tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, Hindistan’ın doğu ve batı kıyılarındaki uygun habitatların azalması nedeniyle 2070 yılına kadar Hint mangrovları özellikle Güney Hindistan’da yaklaşık %50 azalacak ve değişecek (BSIP).
Dört eyaleti kapsayan ülkenin güneybatı ve güneydoğusundaki mangrovlar: Karnataka, Tamil Nadu, Kerala ve Andhra Pradesh en savunmasız durumda olacak. Bu kıyı şeritleri sular altında kalacak ve bölgedeki mangrovlar diğer alanlara göre daha fazla bozulacak. Doğu kıyısı boyunca Chilika ve Sundarbans ve Hindistan’ın batı kıyısı boyunca Dwarka ve Porbandar gibi bazı bölgelerde, Hindistan kıyı şeridinin farklı bölümlerinde yağış ve deniz seviyesi değişikliğine verilen farklı tepkiler nedeniyle 2070 yılına kadar daha az azalma ve karaya doğru kayma görülmesi muhtemeldir. . çalışma dedi.
BSIP kıdemli bilim adamı tarafından yönetilen beş araştırmacıdan oluşan bir ekip Jyoti Srivastava Hindistan kıyı şeridine hakim olan iki mangrov türü Rhizophora mucronata ve Avicennia officinalis üzerinde araştırma yaptı. Araştırma ünlü bilim dergisi Elsevier: Ecological Informatics’te yayınlandı.
Kıdemli bilim adamı Jyoti, “Çalışmamızda, Hindistan kıyı şeridine hakim olan iki mangrov türünü aldık ve ardından bu bitki türlerinin ülkemizin kıyı şeridindeki dağılımını geçmiş, şimdiki ve gelecekteki iklim değişikliği senaryolarına göre tahmin edip haritaladık” diyor. Srivastava soruşturmayı kim yönetti.
BSIP ilk olarak, bu türlerin nasıl hayatta kaldığını ve dağılımlarını öğrenmek için yaklaşık 6.000 yıl önceki iki türden polen kayıtları koleksiyonu da dahil olmak üzere mangrov fosillerinin mevcut tüm kayıtlarını topladı. Bilim adamları, bu bitkilerin geçmiş dağılımını geçmiş iklim verilerini kullanarak modellediler ve çeşitli teknikler kullanarak doğruladılar. Model projeksiyonunu ve önceki verileri gözden geçirdiklerinde, iki mangrov türünün Hindistan kıyı şeridi boyunca nispeten yaygın bir dağılıma sahip olduğunu ve iyi geliştiğini buldular.
Ardından ekip, Godavari, Kaveri ve Mahanadi Deltaları boyunca yer alan mangrov alanlarında saha araştırmaları yoluyla toplanan mevcut mangrov verileriyle karşılaştırdı. Bilim enstitüsü, iklim değişikliğinin ardından hem mevcut hem de geçmiş verileri analiz ettikten sonra, şu anda çok fazla mangrov bozulması olduğunu tespit etti. Buna dayanarak ekip, en yüksek küresel ısınma senaryosunda mangrovların yaklaşık %50’sinin 2070 yılına kadar yok olacağını veya kıyı şeridinden kayacağını gösteren birkaç gelecekteki iklim değişikliği senaryosu verilerini kullanarak gelecekteki mangrov dağılımını tahmin etti.
“Şu anda mangrovların eskiye göre azalması, yağışın azalmasıyla birlikte sıcaklığın artmasından kaynaklanıyor. Sıcaklıktaki bir düşüş kıyılarda yüksek tuzluluk koşullarına yol açarak mangrovları savunmasız hale getiriyor” diyor Srivastava.
“Bu iki mangrov türünü, siklon ve tsunami gibi doğal afetlerde kıyılarımızı erozyona karşı koruyan en baskın türler arasında yer aldığı için araştırmaya dahil ettik. Bunlar azaltılırsa, kıyılarımızı destekleyen doğal altyapı ve çevre koruma altına alınır.” kıyı köylerini korur, yıkar.”
Bu mangrovlar ayrıca, kıyı nüfusuna, özellikle geçimlerini sağlamalarına yardımcı olan balıkçılara çok sayıda mal ve hizmet sağladıkları için büyük sosyo-ekonomik öneme sahiptir.
BSIP’nin çalışması, koruma ve yönetim için son derece uygun alanların belirlenmesine ve gelecekte bu mangrov türlerinin büyümesini kolaylaştırmak için restorasyon stratejilerinin geliştirilmesine yardımcı olabilir.