2100 yılına kadar 5 buzuldan 4’ü kaybolabilir: çalışma

BasriBey

Global Mod
Global Mod
WASHINGTON: Yüzde 80’den fazla veya 5’te 4 buzullar Bir araştırmaya göre, fosil yakıtların kullanımı hız kesmeden devam ederse, bu sayı bu yüzyılın sonuna kadar ortadan kalkabilir.
Bulgular, dünyanın toplam varlığının yüzde 41’ini kaybedebileceğini gösterdi. buzul kütlesi bu yüzyılda – veya sadece yüzde 26 – bugünün durumuna bağlı olarak iklim değişikliği ile mücadele çabaları.
Çalışmada, ABD’deki Carnegie Mellon Üniversitesi İnşaat ve Çevre Mühendisliğinden Yardımcı Doçent David Rounce’ın, farklı emisyon senaryoları altında yüzyıl boyunca yeni buzul kütle kaybı tahminleri oluşturmak için uluslararası bir çabaya öncülük ettiği belirtildi.
Projeksiyonlar birleştirildi küresel sıcaklık değişimi senaryoları gibi uyum ve hafifletme konusundaki tartışmaları desteklemek için Birleşmiş Milletler Taraflar Konferansı (COP 27), Mısır’da düzenlenen çalışma dedi.
Sanayi öncesi seviyelere kıyasla küresel ortalama sıcaklıktaki artışın +1,5 santigrat derece ile sınırlı olduğu düşük emisyonlu en iyi senaryoda bile, buz kütlesinin yüzde 25’inden fazlası yok olacak ve neredeyse yüzde 50’si de yok olacak. buzullar. Çalışmaya göre sayıların kaybolmasının beklendiği belirtildi.
Çalışma, bu kayıp buzulların çoğunun buzul standartlarına göre küçük (bir mil kareden daha az) olduğunu, ancak bunların kaybının yerel hidrolojiyi, turizmi, buzul risklerini ve kültürel değerleri olumsuz yönde etkileyebileceğini söyledi.
Rounce’un çalışması, bölgesel buzul modellemesi için daha iyi bir bağlam sağladı ve iklim politika yapıcılarını, küresel ısınmanın vaat ettiği 2,7 santigrat derecenin üzerine sıcaklık değişikliği hedeflerini düşürmeye teşvik edeceğini umuyordu. COP-26İngiltere’nin Glasgow kentinde düzenlenen etkinliğin vurması bekleniyor.
Orta Avrupa ve batı Kanada ve ABD gibi daha küçük buzul bölgeleri, 2 santigrat dereceden fazla yükselen sıcaklıklardan orantısız bir şekilde etkilenecek. Çalışmaya göre, 3 santigrat derecelik bir artışla bu bölgelerdeki buzullar neredeyse tamamen yok oluyor.
Rounce, buzulların iklim değişikliğine tepki verme şeklinin uzun zaman aldığını kaydetti.
Buzulları son derece yavaş hareket eden nehirler olarak tanımladı.
Mevcut emisyonların azaltılması, ne daha önce salınan sera gazlarını ortadan kaldıracak ne de iklim değişikliğine katkıda bulundukları ataleti hemen durduracaktır. buzulların kütle kaybı oranlarıçalışma dedi.
Çalışma, birçok sürecin buzulların nasıl kütle kaybettiğini belirlediğini ve Rounce’un çalışmasının, modellerin gelgit ve moloz kaplı buzullar da dahil olmak üzere farklı buzul türlerini nasıl açıkladığını ilerlettiğini söyledi.
Gelgit suyu buzulları, okyanusta son bulan ve bu arayüzde çok fazla kütle kaybetmelerine neden olan buzulları ifade eder. Enkaz kaplı buzullar, kum, kayalar ve kayalar ile kaplı buzulları ifade eder.
Rounce tarafından yapılan önceki çalışma, enkaz örtüsünün kalınlığının ve dağılımının, enkazın kalınlığına bağlı olarak tüm bölgedeki buzulların erime hızı üzerinde olumlu veya olumsuz bir etkiye sahip olabileceğini göstermiştir.
En son çalışmasında, bu süreçlerin hesap verme sorumluluğu üzerinde göreceli olarak çok az etkiye sahip olduğunu bulmuştur. küresel buzul tahminleriancak bireysel buzulları analiz ederken kütle kaybında önemli farklılıklar bulundu.
Çalışma ayrıca, modelin her bir buzul için bireysel kütle değişimi gözlemleri de dahil olmak üzere benzeri görülmemiş miktarda veri ile kalibre edildiğini ve buzul kütle değişiminin daha eksiksiz ve ayrıntılı bir resmini sağladığını söyledi.
Çalışma, son teknoloji kalibrasyon yöntemlerinin ve farklı emisyon senaryolarının büyük topluluklarının uygulanmasını desteklemek için süper bilgisayarların kullanılmasının gerekli olduğunu söyledi.