‘Aldığınız her nefes’: hava kirliliği Avrupa sağlık hedeflerini boğuyor

BasriBey

Global Mod
Global Mod
Avrupa Çevre Ajansı, Avrupa’da hava kalitesinin iyileşmekle birlikte hala büyük riskler taşıdığını söylüyor (ONUR) Perşembe günü, ince parçacıklara maruz kalmanın 2020’de 27 ülkeden oluşan AB’de en az 238.000 erken ölüme yol açtığını söyledi.
AÇA, “Hava kirliliği hala Avrupa’daki en büyük çevre sağlığı riskidir” dedi. “Önemli hava kirleticilerinin emisyonları ve havadaki konsantrasyonları son yirmi yılda Avrupa’da önemli ölçüde düşmüş olsa da, birçok alanda hava kalitesi hala düşük.”
Eylem planının 2030 yılına kadar kirliliği %55 azaltma hedefi doğrultusunda, 2005 ve 2020 yılları arasında Avrupa Birliği’nde partikül maddeye maruz kalmaya bağlı erken ölümlerin sayısı %45 oranında düştü.
Bununla birlikte, AB’nin kentsel nüfusunun %96’sı, 2020’de hala Dünya Sağlık Örgütü’nün metreküp başına 5 mikrogram olan yönerge seviyesinin üzerinde ince parçacık konsantrasyonlarına maruz kaldı.
Hava kirliliği, kalp hastalığı ve inme ile ilgili erken ölümlerin en yaygın nedenleri olarak gösterilen solunum ve kardiyovasküler hastalıkları şiddetlendirir.
EEA, “Hava kirliliğini artık sağlığa zararlı kabul edilmeyen seviyelere indirmek için 2050 için sıfır kirlilik vizyonunu karşılamak için daha fazla çaba gösterilmesi gerekecek” dedi.
Avrupa Komisyonu, Ekim ayında hava kirliliği için daha katı eşikler belirlemeyi ve aynı zamanda vatandaşların temiz hava hakkını güçlendirmeyi önerdi. Bu, kalite standartlarının ihlali durumunda sağlığa verilen zarar için tazminat talep etme hükümlerini içerebilir.
Ancak hava kirliliği sadece sağlığa zarar vermiyor.
AÇA’ya göre, Avrupa Ekonomik Bölgesi’ndeki ormanlık alanların %59’u, bitki örtüsünü bozan ve biyolojik çeşitliliği azaltan, yer seviyesindeki zararlı ozona maruz kaldı.
2020’de, 27 Üye Devletin ekosisteminin %75’inde kritik seviyelerde nitrojen birikimi bulundu. Bu, 2030 yılına kadar %25’lik bir düşüş olan AB hedefine kıyasla 2005’ten bu yana %12’lik bir düşüş.