Avcılardan sağ kurtuldular: şimdi kral penguenler iklim değişikliğiyle karşı karşıya

BasriBey

Global Mod
Global Mod
POSTESSION ADASI, FRANSA: Bir zamanlar yok olmanın eşiğine gelene kadar avlanan binlerce kral penguenler uzaktan kumandada yakından birleşen Kendi adası artık her yıl yeni bir tehditle karşı karşıya: iklim değişikliği.
Kuşlar hayatlarının çoğunu denizde geçiriyor, ancak Aralık ayında dünya nüfusunun yarısı, Güney Hint Okyanusu’ndaki Crozet takımadalarındaki, Antarktika ile Afrika’nın güneydoğu ucunun yaklaşık ortasındaki adalara akın ediyor.
Finlandiya’daki Turku Üniversitesi’nde penguen uzmanı olan Robin Cristofari, Possession Adası’ndaki bir koyda toplanmış bir koloniye bakıyor.
19. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın ilk yarısına kadar fok balıkları tarafından katledildikten sonra “Bu tür yok olmaktan uzak değildi” dedi.
Cristofari, avcıların öldürmek için fokları kalmadığında, penguenleri yakıt olarak kullandıklarını ve fok yağlarını kazanlarda eritmek için yaktıklarını söyledi.
Kısa bir süre için bile yaptılar penguen yağı“ama kaliteli değildi” diye ekledi.
Kral penguen popülasyonu 20. yüzyılın ikinci yarısında toparlandı, ancak sayıları yaklaşık 20 yıl önce sabit kaldı.
Cristofari, “Bu ilk engelden sonra, tür şimdi ikinci ve daha sinsi bir sorunla karşı karşıya: iklim değişikliği” dedi.
Küresel ısınmanın yüzyılın sonuna kadar dünyadaki kral penguenlerin yüzde 70’ini yok etme yolunda olduğunu tespit eden 2018 araştırmasının baş yazarıydı.
Kral penguenler bir ayak boyunun biraz altındadır ve boyunlarında ve gagalarında parlak turuncu aksesuarlar bulunan siyah beyaz smokinler giyerler.
Sadece üremek için karaya dönerler ve bunu nerede yapacakları konusunda çok seçicidirler.
Adanın çevresinde kışın deniz buzu olmayan kuru bir yer olmalı ve bol, erişilebilir gıda kaynaklarının yanı sıra düzgün bir kum veya çakıl plajı olmalıdır.
Bu, üreme alanlarının, balık, kalamar ve diğer deniz ürünleri açısından zengin bir alan yaratmak için güneyden gelen soğuk suyun daha sıcak kuzey akıntılarıyla buluştuğu Antarktika Kutup Cephesine yakın olması gerektiği anlamına gelir.
Ocak ayında, kutup cephesi genellikle Crozet Takımadalarının 350 kilometre (yaklaşık 220 mil) güneyindedir.
Ancak sıcak yıllarda 750 kilometreye kadar çıkabilir – penguenlerin yiyecek bulması ve aç, genç ve rahatlamış eşlerine hızla geri dönmesi için çok uzak.
Cristofari, “Üreme başarısı doğrudan kutup cephesinden olan mesafeyle ilgilidir.” Dedi.
Ancak insan kaynaklı iklim değişikliği dünyayı ısıtırken kutup cephesinin güneye kaymasıyla, Crozet Adaları yakında kral penguenleri için yaşanmaz hale gelebilir.
Ve bu, ratitleri güneyde, çoğu büyük üreme kolonilerini destekleyemeyen yalnızca bir avuç ada ile bırakacaktır.
Cristofari, “Türler için endişelenmiyoruz, popülasyon önümüzdeki 50 yıl boyunca yok olmayacak” dedi. Ancak yaşam tarzlarının ciddi şekilde bozulabileceğini söyledi.
Kral penguenler yaklaşık 25 yıl yaşarlar ve ilk yavrularını altı ya da yedi yaşlarında verirler.
Dünya çapında üreyen bir milyondan fazla çiftin yaklaşık yarısı Crozet Adaları’nda ürer.
Genellikle Kasım ayı başlarında gelirler, bir yıl boyunca sadık kalacakları eşi seçer ve onunla çiftleşirler.
50 günlük kuluçka döneminde ve civcivler yumurtadan çıktıktan sonraki ilk ayda ebeveynler eşit sorumluluklara sahiptir.
Cristofari, “eğlenceli ve meraklı” kuşların adalardaki dev üreme kolonilerine koştuğunu, yumurtalarını ayaklarının arasına sıkıştırarak temkinli bir şekilde paytak paytak paytak paytak paytak paytak paytak paytak paytak paytak paytak paytak paytak paytak paytak paytak paytak yürüyerek adalardaki dev üreme kolonilerine koştuğunu söyledi.
Cristofari, çiftlerin kalabalığın arasında kendilerine bir yer bulduğunu ve müstakbel yavrularını ısıtmak için sırayla karınlarını kullandıklarını söyledi.
Yumurta veya civcivle ilgilenmeyen ebeveyn, yiyecek aramak için denize açılır. Karadaki partneri bir ay yemeksiz kalabilir.
Civcivler mayıs ayına kadar iyi beslenir ve daha sonra ay boyunca oruç tutulur. Güney Yarımküre’de Kış. Ebeveynler, yavrularını beslemek için ara sıra ilkbahara kadar geri döner.
Cristofari, “Döngü, civcivin ideal olarak yazın en yoğun olduğu dönemde, kendi kendine beslenmeye başlamasını mümkün olduğunca kolaylaştırmak için zamanlandı” dedi.
Ardından, yumurtadan çıktıktan tam bir yıl sonra, aç penguenler ilk kez kendi yiyeceklerini yakalamak için suya girerler.