Birleşmiş Milletler: Çevre dostu ürünler azalan ticaret trendine meydan okuyor: Birleşmiş Milletler

BasriBey

Global Mod
Global Mod


CENEVRE: Birleşmiş Milletler Perşembe günü yaptığı açıklamada, elektrikli arabalar ve rüzgar türbinleri gibi çevre dostu ürünlerin dünya ticaretindeki mevcut düşüş eğilimini kırdığını ve güçlü bir büyüme göstermeye devam ettiğini söyledi.
Dünya ticareti, kötüleşen ekonomik koşullar ve artan belirsizlikler arasında yılın ikinci yarısında tersine dönmeden önce 2022’de 32 trilyon dolarlık rekor seviyeye yükseldi.
BM ticaret ve kalkınma ajansına göre, küresel ticaret büyümesinin bu yılın ilk yarısında durgunlaşması bekleniyor. UNCTAD söz konusu.
Ancak kısa bir raporda, sözde “yeşil ürünler” ticaretinin şu ana kadar trende aykırı olduğunu söyledi.
Ajans tarafından yapılan açıklamada, “Yeşil astar, büyümesi güçlü kalan ‘yeşil mal’ ticaretinin güçlü performansıydı” dedi.
Yeşil ürünler, geleneksel muadillerine göre daha az kaynak kullanmak veya daha az kirlilik yaymak üzere tasarlanmış elektrikli arabalar veya plastik olmayan ambalajlar gibi ürünleri ifade eder.
UNCTAD, bu tür mal ticaretinin 2022’nin ikinci yarısında yaklaşık yüzde dört büyüdüğünü ve yıl sonuna kadar toplam 1,9 trilyon dolar değerinde olduğunu söyledi – 2021’e göre 100 milyar dolardan fazla fazla.
Özellikle iyi performans gösteren ürünler, geçen yıl satışları yüzde 25 artan elektrikli ve hibrit araçlar oldu; yüzde 20 artışla plastik olmayan ambalaj; ve rüzgar türbinleri yüzde 10 arttı.
Raporun yazarlarından Alessandro Nicita yaptığı açıklamada, “Bu, gezegen için iyi bir haber” dedi. “Bu ürünler, çevreyi korumak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için gereklidir.”
Rapor, bilim adamlarının iklim değişikliğiyle ilgili son BM raporunda, artan sera gazı emisyonlarının gezegeni geri dönüşü olmayan değişikliklere yolladığını söyleyen bir “son uyarı” yayınlamasından birkaç gün sonra geldi.
UNCTAD, ülkeler emisyonları azaltma ve küresel ısınmayla mücadele çabalarını hızlandırdıkça yeşil endüstrilerin daha da büyümesini beklediğini söyledi.
Ajans, elektrikli otomobiller, güneş ve rüzgar enerjisi, yeşil hidrojen ve düzinelerce diğer çevre dostu teknolojiler için küresel pazarın 2030 yılına kadar mevcut değerinin dört katı olan 2,1 trilyon dolara ulaşmasını beklediğini söyledi.