BM paneli, Great Barrier Reef’in ‘risk altındaki’ listesine alınması gerektiğini söylüyor

BasriBey

Global Mod
Global Mod
SİDNEY: Avustralya’nın Büyük Bariyer Resifi “risk altında” bir Dünya Mirası Alanı olarak listelenmiş olmalıdır, BM panel dünyanın en büyüğü diyerek Salı günü önerildi mercan resifi ekosistemi güçlü bir şekilde etkilendi iklim değişikliği ve okyanusların ısınması.
Son yedi yılda dördü ve bir tanesinde ilki olmak üzere sık sık ağartma resifi tehdit ediyor La Nina Bu yıl genellikle daha düşük sıcaklıklara neden olan fenomen.
Ağartma, su çok fazla ısındığında meydana gelir ve mercanların dokularında yaşayan renkli algleri dışarı atmasına ve beyaza dönmesine neden olur.
Mercanlar, okyanus tabanında ‘kök salan’ sapsız hayvanlardır. Bir ağartmadan kurtulabilirler, ancak büyümelerini engelleyebilir ve üremeyi etkileyebilir.
Mart ayında resifi ziyaret eden Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) bilim adamlarının hazırladığı bir raporda, “(resifin) iklim değişikliğinin etkilerinden kurtulma direnci önemli ölçüde tehlikeye girdi.”
Raporun, UNESCO Dünya Mirası Komitesi’nin Rusya’da yapılması planlanan ancak kriz nedeniyle ertelenen Haziran ayı toplantısından önce yayınlanması bekleniyordu. Ukrayna’da savaş. Bir sonraki toplantı için tarihler henüz belirlenmedi.
İklim değişikliğini ele alma çabaları son zamanlarda hızlanırken, özellikle iklim değişikliğine yönelik araştırmalar mercan restorasyonuRaporda, resifi kurtarmak için “son derece aciliyet” gerektiği belirtildi.
Canberra, ekonomiye 6,4 milyar Avustralya Doları (4,3 milyar ABD Doları) katkıda bulunan resifi nesli tükenmekte olan türler listesinden çıkarmak için yıllarca lobi yaptı çünkü miras statüsünün kaybına yol açarak turistler için daha az çekici hale gelebilir.
Resmi verilere göre, Covid-19’dan önce Avustralya’nın kuzeydoğu kıyısındaki resifleri yılda yaklaşık 2 milyon turist ziyaret ederek 64.000 kişiye istihdam sağlıyordu.
Geçen yıl Avustralya, önceki hükümetin yoğun lobi çalışmalarının UNESCO’nun bir kararı bu yıla kadar ertelemesine yol açmasının ardından resif için “risk altında” listesinden kaçındı.
Çevre Bakanı Tanya Plibersek, iklim değişikliği dünyadaki tüm mercan resiflerini tehdit ettiği için hükümetin UNESCO’yu resifi tehlike altında olarak sınıflandırmamaya çağıracağını söyledi.
Plibersek bir basın toplantısında, “Büyük Bariyer Resifi’ni bu şekilde ayırmaya gerek olmadığını UNESCO’ya açıkça belirteceğiz.” Dedi.
“UNESCO’nun geçmişte bir yeri riskli olarak seçmesinin nedeni, daha fazla hükümet yatırımı veya daha fazla hükümet müdahalesi görmek istemeleriydi ve hükümet değiştiğinden beri bunların ikisi de oldu.”
Avustralya’nın yakın zamanda seçilen İşçi Partisi hükümeti, resifi korumak için önümüzdeki birkaç yıl içinde 1,2 milyar dolar (800 milyon dolar) harcama sözü verdi. Parlamento, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon için yasayı Eylül ayında kabul etti.
Bağımsız Great Barrier Reef Vakfı, BM raporunda tanımlanan tehdit yelpazesinin zaten farkında olduğunu, ancak resifin nesli tükenmekte olan türler listesine eklenmesi önerisinin erken olduğunu söyledi.
Genel Müdür Anna Marsden Reuters’e “Büyük Bariyer Resifi bir mucize, zorlukları var ama kesinlikle son ayaklarında değil” dedi.