BYD Martı – dünyanın en ucuz elektrikli arabası bir savaş ilanıdır

BasriBey

Global Mod
Global Mod
Fiyat düşüşü
BYD Martı – dünyanın en ucuz elektrikli arabası bir savaş ilanıdır





Görsel olarak Martı'nın saklanmasına gerek yoktur.

© BYD

kramper-gernot



Build Your Dreams, Seagull küçük elektrikli otomobilini 9.000 Euro'nun altında bir fiyata sunuyor. Herkesin fiyatı olan bu otomobil, dünya pazarını fethetmek istiyor ve devrim niteliğindeki aküsü de buna yardımcı oluyor.





Kitleler bunu araba üretiminde yapıyor. Büyük miktarlar, yüksek ölçeklendirme etkileri ve düşen maliyetler anlamına gelir. Ancak bu rakamlara ancak ucuz arabalarla ulaşılabilir. İşte Çinli üretici BYD'nin saldırdığı nokta da burası: Çin'de, Glory Edition'daki Martı sadece 70.000 yuan'lık (9.000 Euro civarında) liste fiyatıyla sunuluyor. Ayrıca indirimler de var. 3,78 metre uzunluğa ve 2,5 metre dingil mesafesine sahip olan araç, tıpkı Opel Corsa gibi klasik küçük otomobil boyutları sunuyor. Rekabetçi bir fiyata 75 hp ve 305 kilometreye yetecek 30 kilowatt saatlik bir batarya var.


Ucuz pil teknolojisi




ABD'li Caresoft şirketi bir Martı modelini söküp analiz etti. Kısacası: Çin hurdasını düşünen herkes yanılıyordu. Araştırma, aracın verimli ve basit bir şekilde tasarlandığını, inşa edildiğini ve uygulandığını, ancak beklenmeyen kalitede ve beklenen güvenilirlikte olduğunu gösterdi. Caresoft, “Yaptıkları çok iyi yapıldı” dedi. “Verimli bir şekilde yapıldı.”


Ekonomi versiyonu bile “gerçek” bir otomobildir ve sözde hafif bir araç değildir. Prensip olarak elektrikli araçların fiyatı Çin'de Avrupa'ya göre daha düşük. Hiç kimse yakın zamanda AB'de 10.000 Euro'dan daha ucuza elektrikli modeller satın almayı beklememeli. Martı'nın güvenlik düzenlemelerini karşılaması pek olası değil.

Araba Asya pazarı için, yani daha küçük insanlar için tasarlandı.

Hongguang Mini EV
Çin'den gelen bu mikro SUV'un fiyatı 3.600 avro ve dünyanın en başarılı elektrikli otomobili



16 Haziran 2021


Beklendiği gibi hafızanın kapasitesi herhangi bir rekor kırmıyor ancak pilin teknolojisi rekor kırıyor. Kobalt, nikel ve lityum içermez ve bu nedenle üretimi özellikle ucuz olmalıdır. Bu teknoloji tek başına elektrik depolama pazarını temelden değiştirecek.


Küçük bir arabanın içten yanmalı motorundan daha pahalı değil




Çin arabalarının fiyatları düşüyor ve son noktaya 9.000 Euro'ya ulaşılması pek mümkün değil. Asya'da otomobil sınıfının altındaki hafif araçlar da popülerdir. Wuling Hongguang Mini EV gibi modeller önemli ölçüde daha ucuz. Martı AB Avrupa'ya gelmeyecek ancak ihracat pazarları arasında Güney Afrika, Brezilya ve Meksika gibi ülkeler yer alıyor. BYD, bu tür modellerle dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi konumunu daha da genişletecek.


Modelleri yalnızca 30.000 Euro'nun üzerine çıkan VW gibi otomobil üreticileri buna ayak uyduramıyor. Fiyat açısından bakıldığında, eskiden daha iyi orta sınıf olarak adlandırılan bir segmentte başlıyorlar. Avrupa'da bile müşterilerin çoğunluğunun karşılayamayacağı araçlar. Martı, şehir için veya en azından yönetilebilir mesafeler için küçük bir arabadır. Tıpkı eskiden giriş seviyesi motorlara sahip küçük yanmalı otomobiller gibi. Birçokları için bu yeterli. Buna, Çin'deki özel müşteriler için sansasyonel derecede düşük elektrik fiyatları da ekleniyor ve bu da e-sürüş'ü zaten cazip kılıyor.

9000 Euro'ya eşdeğer bir para için yanlış bir şey yok.



9000 Euro'ya eşdeğer bir para için yanlış bir şey yok.

© BYD


Dünya pazarı sular altında kaldı




BYD ve diğer Çinli otomobil üreticilerinin yükselişi hakkında yorum yapan Tesla CEO'su Elon Musk, Ocak ayında Çinli otomobil üreticilerinin, ticari engeller onları durdurmadıkça rakiplerini “yok edeceklerini” söyledi. Ekonomi baskısındaki Martı açık bir uyarı sinyalidir. Model, BYD'nin hangi fiyata üretip kârla satabileceğini gösteriyor. Bu maliyet avantajı pahalı ve karmaşık modellerde de mevcuttur. Güneş ve enerji depolama teknolojisine benzer şekilde Çinli üreticilerin de küresel pazarları elektrikli araçlarla doldurması bekleniyor. Batı kendi iç pazarını korumaya çalışabilir. Ama bu, kendi vatandaşlarımızın fahiş bedeller ödemek zorunda kalmasından başka bir anlama gelmiyor. Zaten dünya pazarı ABD ve AB tarafından düzenlenemez.

#Konular