Çin’in ‘yıllık en büyük sera gazı yayıcısı’ olmasına rağmen iklim değişikliği için ödeme yapması pek olası değil: rapor

BasriBey

Global Mod
Global Mod
WASHINGTON: Birleşmiş Milletler, Çin’i 1992’de gelişmekte olan bir ülke olarak kabul etti, ancak ülke şu anda dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olduğu için şimdi işler değişti. The Guardian’a göre “Çin, gezegeni ısıtan sera gazlarının en büyük yıllık yayıcısıdır” Washington Post bildirildi. Ancak BM’nin Çin sınıflandırması son otuz yıldır aynı kaldı.
Gelişmiş ülkelerden diplomatlara göre, sınıflandırma Çin’in fakir ülkelere iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmalarına yardım etmek için ödeme yapmaktan kaçınmasını sağladı. Çin’in küresel ısınmadan etkilenen ülkelere ne kadar ödeme yapması gerektiği konusundaki tartışma, yakın zamanda Mısır’da yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP27) ardından yoğunlaştı.
COP27 zirvesinin sonunda, yaklaşık 200 ülkeden müzakereciler, yükselen denizler ve fırtınalar da dahil olmak üzere iklim sorunlarıyla mücadele eden savunmasız ülkeleri tazmin etmek için bir fon oluşturmayı kabul etti. Analistler, Washington Post’un aktardığına göre, ülkenin “sera gazı emisyonlarına artan katkısına” rağmen, Çin’in fon için ödeme yapması pek olası değil.
Özellikle Çin, geçmiş BM iklim zirvelerinde zengin ülkelere ek mali yardım için baskı yapan 100’den fazla gelişmekte olan ülkeyle ittifak kurdu. Greenpeace Doğu Asya’da kıdemli bir politika danışmanı olan Li Shuo, “Gerçekler açık: Çin şu anda dünyanın en büyük yayıcısıdır” dedi.
The Washington Post’un haberine göre Li Shou, Çin’in uluslararası platformlarda artan sorumluluğundan bahsetmeyi “çok geçerli bir soru” olarak nitelendirdi. Çinli politika yapıcılar, Çin’in gelişmiş bir ülke olarak görülmesi gerektiği önerisine katılmıyor. Çinli politika yapıcılara göre, Çin ülkede hala aşırı yoksulluk yaşıyor.
Çinli politika yapıcılar, Amerika Birleşik Devletleri’nin atmosfere tarihteki herhangi bir ülkeden daha fazla sera gazı pompaladığını vurguladılar. Uluslararası iklim düşünce kuruluşu E3G’nin kıdemli politika danışmanı Byford Tsang, habere göre Çin’in gelişmekte olan ülkeleri finansman konusunda desteklemeye devam ettiğini vurguladı.
Byford Tsang, daha varlıklı gelişmiş ülkelerin, bu ülkeler iklim finansmanı taahhüdü üzerinde çalışmadıkları için Çin’in tavır almasına yardımcı olduğunu söyledi. Çinli yetkililer fona katkıda bulunup bulunmayacaklarını açıklamadı. Habere göre, özellikle COP27 zirvesindeki delegeler bir “kayıp ve hasar fonu” üzerinde anlaştılar.
Çin iklim elçisi, COP27’deki finansmanla ilgili soruya yanıt olarak Xi Zhenhua Pekin, gelişmekte olan ülkelerin ‘kayıp ve hasar’ beyanlarını “güçlü bir şekilde” desteklediğini söyledi. Xie Çin’in gelişmekte olan bir ülke olduğuna ve 2022’de iklim felaketleri nedeniyle kayıplar verdiğine dikkat çekti.
The Washington Post’un haberine göre, bunun Çin’in sorumluluğunda olmadığını vurgulayan Xie Zhenhua, Pekin’in gelişmekte olan ülkelerin emisyonları azaltmasına ve küresel ısınmaya uyum sağlamasına yardımcı olmak için 2 milyar yuan verdiğini söyledi. Analistler, Çinli yetkililerin BM kanalları aracılığıyla iklim yardımı göndermelerinin ve konuyla ilgili “agresif taahhütlerde” bulunmalarının pek olası görünmediğini vurguladılar.
Lauri MyllyvirtaHelsinki merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırmaları Merkezi’nden bir araştırmacı, fonu ödemenin Çin’in BM sistemi içinde daha fazla sorumluluk üstlenmesine yol açabileceğini vurguladı. habere göre. COP27 müzakereleri sırasında delegeler savunmasız ülkelere öncelik vermeyi kabul ettiler ve Çin’in kendi istekleri doğrultusunda katkıda bulunmasına izin verdiler.