Düşük karbonlu bir ekonomiye küresel dönüşüm, yılda en az 4-6 trilyon dolar gerektiriyor: UNEP | Hindistan Haberleri

BasriBey

Global Mod
Global Mod
YENİ DELHI: BM iklim değişikliği organının, ülkelerin küresel ısınmayı sınırlama hedefine ulaşmak için birleşik mevcut taahhütlerinin yetersizliğini belirtmesinden bir gün sonra, Perşembe günü başka bir BM ajansı, gerekli eylemlerdeki boşluklara bakarken endişeleri onayladı ve şunları söyledi: Düşük karbonlu bir ekonomiye küresel dönüşümün yılda en az 4-6 trilyon dolarlık yatırım gerektirmesi bekleniyor.
Gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerin iklim eylemi için maliyetlerini karşılamalarına yardımcı olmak için yılda vaat edilen 100 milyar doları bile harekete geçirmekte başarısız olduğu düşünülürse, dönüşümün muazzam maliyetleriyle ilgili nokta önemli hale geliyor. Konunun, 6-18 Kasım tarihleri arasında Mısır’ın Şarm El-Şeyh’inde düzenlenecek BM İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP27) 27. oturumunda geniş çapta gündeme getirilmesi bekleniyor.
Rapor, ülkelerin COP 26’dan (Kasım 2021) beri sunulan yeni ve güncellenmiş iklim eylemi hedeflerinin – Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkılar (NDC’ler) – öngörülen küresel sera gazı emisyonlarını azalttığını belirterek, toplu eylemde büyük bir boşluk tespit etti (sera gazı) 2030 yılına kadar sadece 0,5 gigaton CO2 eşdeğeri (GtCO2e) ile emisyonlar, öngörülen emisyonların %1’inden daha az iken, küresel ısınmayı en ucuz şekilde 2 derece C ve 1.5 derece ile sınırlamak için bu yüzdelerin %30 ve %45’e ulaşması gerekiyor. Yüzyılın sonunda sırasıyla C.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı raporu (UNEP) ayrıca G20 üyelerinin toplu olarak yeni veya güncellenmiş NDC’lerine ulaşma yolunda olmadıklarına dikkat çekti.
“Bağımsız çalışmalarda mevcut politika senaryosu projeksiyonlarına dayanarak, mevcut politikalar kapsamında öngörülen emisyonlar ile NDC’lerin tam olarak uygulanması altında beklenen emisyonlar arasındaki fark olarak tanımlanan bir uygulama boşluğu var” dedi.
Hindistan’a gelince, Emisyon Boşluğu Raporu 2022 olarak adlandırılan rapor, ülkenin Ağustos ayında sunulan güncellenmiş NDC’sini hesaba katmadı. Ancak Hindistan, yedi yıl önce sunulan ilk NDC’de belirtildiği gibi, iklim hedeflerini karşılama yolunda olan tek G20 ülkesi.
Sıcaklıktaki artışla ilgili olarak rapor, BM iklim organının bir gün önce vurguladığı şeyi onayladı ve iklim taahhütlerinin dünyayı bu yüzyılın sonuna kadar 2,4-2.6 santigrat derecelik bir sıcaklık artışı yoluna soktuğunu söyledi.
Endişelerin altını çizerek, mevcut politikaların, daha fazla pekiştirmeden, yüzyılın sonuna kadar 2,8 santigrat derecelik küresel ısınmaya işaret ettiğini – aşırı hava olayları ve buna bağlı krizler açısından tüm dünyada daha tehlikeli olacak bir senaryo. . küre.
“Bu rapor, doğanın bize yıl boyunca ölümcül seller, fırtınalar ve şiddetli yangınlar yoluyla neler söylediğini soğuk bilimsel terimlerle anlatıyor. Atmosferimizi sera gazları ile doldurmayı ve bunu bir an önce yapmayı bırakmalıyız” dedi. Inger AndersenUNEP İcra Direktörü.
Rapor, bu tür endişeleri dile getiriyor ve düşük karbonlu bir ekonomiye dönüşümün elektrik arzı, sanayi, ulaşım ve binalar ile gıda ve finans sistemleri sektörlerinde alınacak önlemlerle nasıl gerçekleşebileceğini ayrıntılı olarak ortaya koyuyor.
Yılda en az 4-6 trilyon dolarlık yatırıma ihtiyaç duyulduğunda, bunun yönetim altındaki toplam finansal varlıklar içinde nispeten küçük (%1.5-2) bir pay olduğunu, ancak yıllık ek gelirler açısından önemli (%20-28) olduğunu söyledi. kaynaklar.
Raporda, “Finansal aktörlerin çoğu, belirtilen niyetlerine rağmen, kısa vadeli çıkarlar, çatışan hedefler ve iklim risklerine ilişkin yetersiz farkındalık nedeniyle iklim değişikliğini önlemek için sınırlı önlem aldı” dedi.
Emisyonlar açısından, rapor, COVID-19 pandemisine verilen küresel tepkinin küresel emisyonlarda benzeri görülmemiş ancak kısa süreli bir azalmaya yol açtığına dair önceki bulguları doğrulamaktadır. “Toplam küresel sera gazı emisyonları 2019’dan 2020’ye %4,7 azaldı. Bu düşüş, fosil yakıtlardan ve endüstriden kaynaklanan CO2 emisyonlarındaki keskin düşüşten kaynaklandı… Ancak, CO2 emisyonları 2021’de 2019 seviyelerine geri döndü ve küresel kömür emisyonları 2019 seviyelerini aştı . . Raporda, metan ve azot oksit emisyonları 2019’dan 2021’e kadar sabit kaldı ve florlu gazlar yükselmeye devam etti.”