Ehliyet: Araba ve motosikletçiler için yakında ne değişebilir?

BasriBey

Global Mod
Global Mod
B196, mobil evler, AB çapında araç kullanma yasağı
Aynı paçavra, daha fazla seçenek: Ehliyette yakında ne değişecek?





Ehliyetlerinde B196 anahtar numarası bulunanlar – yani 125 km/s hıza kadar hafif motosiklet kullanmalarına izin verilenler – yakında bunu tüm Avrupa’da yapabilecekler. Ehliyette de bir şeyler değişebilir.

© Piksel / Getty Images

Christian Hensen



AB, bu yıl içinde geçirilecek olan yeni sürücü belgesi yönergeleri üzerinde çalışıyor. Değişiklikler, şu anda yasak olan birçok şeye izin verecek ve trafik suçlularını daha kapsamlı bir şekilde cezalandıracaktır.





ADAC’ın bildirdiği gibi, bu yıl ehliyette bazı değişiklikler olacak. Çünkü AB, “3. sürücü belgesi direktifini” temelden revize ediyor ve halefi 2023’te yollara çıkarmak istiyor. Amaç, AB vatandaşları için ülkeler arasındaki birçok farklılığa nihayet son verecek tek tip kurallar bulmak olmalıdır. AB’nin talep edilen tüm değişiklikleri gerçekleştirmesi durumunda, AB sürücü belgesi sahipleri için yeni fırsatlar açılacak, ancak bu aynı zamanda cezaları da etkileyecektir.

Köln yakınlarındaki Erftstadt'ta Tesla şarj parkı

hareketlilik

Bom çoktan bitti mi? Almanlar neden elektrikli arabalara olan ilgisini kaybediyor?




02/02/2023


AB’nin B sınıfı yani ehliyet için izin verilen toplam ağırlığı mevcut 3,5 tondan 4,25 tona çıkarmak istediği söyleniyor. Pek çok araç mevcut sınırı biraz aştığından ve bu nedenle yeni bir ehliyet sınıfı almayı gerektirdiğinden, bu durum özellikle mobil evleri etkileyecektir. Yeni toplam kitle, tüm sıradan kampçıları içermese de, seçim yine de çok daha büyük olacaktır.


Yeni ehliyet de dijital olarak gelmeli




Diğer bir değişiklik de B196 anahtar numarasının etkilenmesidir. Bu, sadece birkaç yıldır var olan ve belirli koşullar altında otomobil ehliyeti sahipleri tarafından herhangi bir sınava girmeden sürücü kursunda alınabilen “küçük motosiklet ehliyeti” dir. Şimdiye kadar, 125 ccm’ye kadar hafif motosiklet kullanma izni yalnızca Almanya’da geçerlidir. Bununla birlikte, diğer ülkelerde belirsizdir: İspanya genellikle sürücülerin hafif bir motosiklet kullanmasına izin verir, başka yerlerde klasik şekilde en az A1 sınıfına ihtiyacınız vardır.


Kamyon ve otobüs ehliyetleri, yani C ve D sınıfları söz konusu olduğunda, AB asgari yaşı 18’e düşürmek istiyor. Şimdiye kadar, C sadece 21 yaşında, D ise sadece 24 yaşından itibaren yapılabiliyor. Görünüşe göre AB vasıflı işçi eksikliğini bu şekilde gidermeye çalışıyor – çünkü şu anda kamyon ve otobüs şoförleri nadir.


Yeni direktifin bir parçası olarak, AB de nihayet paçavrayı dijital hale getirmeyi planlıyor – yani, polis kontrolünde bir uygulamayı açmanın yeterli olacağı şekilde ehliyet belgesini akıllı telefona getirmeyi. Almanya da benzer bir hamleyi bir süre önce yapmış, ancak hayata geçirememişti.

Motosiklette Ctek CS One pil şarj cihazı

İpuçları ve şarj cihazları

Motosikletinizin aküsünü kış boyunca nasıl kullanabilirsiniz – ve nelerden kaçınmalısınız?




29.12.2022

AB çapında sürüş yasakları mümkün




Öğrenci sürücüler için de bir şeyler değişebilir, çünkü yeni kılavuz pratik eğitimin ancak teorik kısım başarılı bir testle tamamlandıktan sonra başlaması gerektiğini şart koşuyor. Aynı zamanda, sürücü okullarına eğitimin bazı kısımlarını simülatörlerde sürme fırsatı sunulmak istenmektedir. Son zamanlarda AB, yeni sürücülerin sözde “tazeleme kursu” için bir yıl sonra sürücü okullarına dönmelerini şart koşuyor. Bu, gençler arasındaki kaza sayısını azaltmalıdır.


Cezalar söz konusu olduğunda, nerede olunduğu artık bir rol oynamamalıdır. Bu, İtalya’da uygulanan bir sürüş yasağının Almanya’da da geçerli olacağı ve bunun tersi anlamına gelir. Bu amaçla, ulusal puan sistemleri uyumlu hale getirilecek ve sürücü belgesi verilerinin saklanması için Avrupa çapında bir veri tabanı oluşturulacaktır.


Ancak, AB’nin aklında net bir hedef olsa bile bunun gerçekleşmesi biraz zaman alabilir. Çünkü yeni yönerge yürürlükte olsa bile Federal Meclis tarafından onaylanması ve ardından ulusal hukuka aktarılması gerekiyor.

#Konular