Elektrikli otomobil krizi: Bu yüzden kimse kullanılmış elektrikli otomobil satın almak istemiyor

BasriBey

Global Mod
Global Mod
İkinci el araçlar
Elektrikli otomobil krizi – bu yüzden kimse kullanılmış elektrikli otomobil satın almak istemiyor





İkinci el elektrikli otomobiller zor zamanlar geçiriyor: Elektromobilite hayali, kendi ilerlemesi tarafından boğulma tehlikesiyle karşı karşıya.

© Getty Images

kramper-gernot



Yeni elektrikli otomobil satışları düşüyor. Bu aynı zamanda ikinci el otomobil pazarından da kaynaklanıyor çünkü orada elektrikli otomobiller çok zor günler geçiriyor. “Heycar” araç borsasından Gerald Puhl, eski elektrikli araçların satılabileceğine bile inanmıyor.





Çevre primi ve inovasyon primi sayesinde Almanya'da ilk kez önemli sayıda elektrikli araç satışı gerçekleşti. Daha sonra sübvansiyonlar kesildi. Ve şimdi bir sonraki sorun ortaya çıkıyor. Kiracılar veya asıl sahipleri arabalarını satmak istiyor ancak neredeyse hiç kimse elektrikli kullanılmış bir araba istemiyor. Muhtemelen devam edecek ve aynı zamanda yeni elektrikli otomobil pazarını da tehdit edecek bir durum.



Korona krizi tedarik zincirlerinde aksamaya ve yarı iletken sıkıntısına yol açtı. Yeni araçlar bazen yalnızca uzun teslimat süreleriyle elde edilebiliyordu; bu da kullanılmış araba arzının kıtlaştığı ve fiyatların hızla yükseldiği anlamına geliyordu. Artık bitti. Elektrikli araçlar da yeterli sayıda mevcuttur. “Elektrikli araç pazarında fiyatlar düşüyor, bu hem yeni hem de ikinci el araçlar için geçerli. Fiyat savaşlarından bahsedebilirsiniz, örneğin Tesla kısa vadede fiyatları düşürdüğünde,” diyor özel olarak yüksek kaliteli ikinci el araçlara yönelik aracı kurum olan “heycar”dan Gerald Puhl. yıldız. Onun hesaplaması şuydu: Yeni araba fiyatlarının düşmesi, kullanılmış araba satışlarını her zaman azaltır, bu da tüm araç sınıfına olan ilgiyi azaltır. Kısır döngü.


Elektrikli otomobillerin artık değerlerinde düşüş




Puhl, kullanılmış elektrikli araç pazarının giderek büyüdüğünü ve bunun tam anlamıyla bir “zorluk” olduğunu söylüyor. Sektör bir soruyla karşı karşıyadır: Kalıntı değer riskiyle nasıl başa çıkılır? Kalıntı değer olarak adlandırılan değer, kullanılmış bir aracın daha fazla pazarlanabileceği fiyatı belirtir. “Elektrikli araçlar artık kullanılmış olarak piyasaya geri dönüyor ve asıl soru bunların hâlâ ne kadar değerli olduğu.” İçten yanmalı motorlar söz konusu olduğunda fiyatlandırma kanunları bilinmektedir. Elektrikli araçlarda işler tamamen farklı görünüyor. Araç maliyetlerinin önemli bir kısmını akü oluşturuyor. Müşteriler haklı olarak pilin iki, üç veya dört yıl sonra ne kadar dayanıklı olacağını soruyor. Ama tek sorun bu değil. Yeni araçlar büyük oranda indirimlidir ve kullanılan modellere göre teknik açıdan daha gelişmiştir.

Volkswagen ID.1 Yukarı

Elektromobilite
VW 20.000 Euro karşılığında elektrikli bir otomobil sözü veriyor – ancak planın bir dezavantajı var




16 Mart 2024


“Şu anda ikinci el elektrikli araçlara talebin çok az olduğunu görüyoruz. Bu nedenle gelecekte fiyat indirimleri bekliyoruz” diyor ikinci el araba portalı uzmanı. Elektrikli araçlarda menzil, şarj hızı vb. açılardan inovasyonun hızı, içten yanmalı motorlara göre daha fazladır. Buna göre erkekler daha hızlı “yaşlanır”.


Yüksek inovasyon hızına sahip aşama




Puhl, “Bu müşteri için büyük bir sorun” diyor. Yeniliklerin hızı bir süre daha devam edecek. Müşteri daha sonra kendine şunu sorar: Kullanılmış bir araba bile ister miyim? Yoksa artık tamamen modası geçmiş mi? “E-mobilite alanında bir geçiş aşamasında yaşıyoruz. Kalıntı değer riskini kimin üstleneceği sorusu çok önemli. Eğer özel alıcı ise talebin artması pek olası değildir ve ancak indirimlerle artırılabilir. ” Özel müşteriye artık değer riskini almaması, bunun yerine arabayı belirli bir fiyattan iade edebilmek için kiralaması, kiralaması veya finanse etmesi tavsiye edilir.


Ekonomik açıdan bakıldığında sorun ortadan kalkmıyor; risk perakendecilere ve üreticilere ait olmaya devam ediyor. Uzman, “Beş yaşından büyük elektrikli arabaları kolayca pazarlayabileceğinizi düşünmüyorum” diyor. Zaten “heycar”da iki veya üç yıllık arabaların satılmasının zor olduğunu görebilirsiniz. “Arada birkaç nesil varken daha eski araçlarda da durum nasıl olmalı?” Elektromobilitedeki inovasyon hızının daha da artacağı varsayılabilir. Mevcut pil teknolojisine sahip yeni elektrikli modeller 20.000 Euro'nun altındaki fiyat segmentinde sunulursa, üst sınıftan kullanılmış modellerin satışı daha da zorlaşacak.

Sonbaharda federal hükümet özel elektrikli otomobillere yönelik satın alma primini iptal etti.  Fotoğraf: Yui Mok/PA Tel/dpa

Elektrikli arabalar
Mart ayında yine daha az elektrikli otomobil; hedef çok uzakta




04/04/2024

Belki de hiç satılık değil




Teorik olarak elektrikli bir arabanın bakımının, içten yanmalı bir motorun bakımının yapılmasından daha ucuz olacağı düşünülüyordu. Teknoloji nedeniyle: Bir elektrik motoru dizel motordan çok daha basittir. Frenlerdeki aşınma azalır. Egzoz gibi aşınma parçaları mevcut bile değil. Uygulamada, elektrikli arabaların onarımının çok daha pahalı olabileceği sıklıkla gösterilmiştir; örneğin tüm pilin arızalanması durumunda. Garanti dışındaki eski araçları çekici olmaktan çıkaran bir nokta. Almanya'da yüksek elektrik fiyatları elektrikçilerin bir avantajını daha yok ediyor. Birçok ülkede elektriğin şarj edilmesi benzinden çok daha ucuzdur.


Bu durum elektrikli araç satışı açısından iyi bir şey ifade etmiyor. Düşük kalıntı değeri, arabanın teslim edildiği ilk birkaç yılda çok pahalı olmasına neden olur. Bu, filo işindeki büyük müşterilerin halihazırda e-modellerden vazgeçtiği anlamına geliyor. Üreticiler, araçları kalıcı olarak fiyatın altında (örneğin “sübvansiyonlu” kiralama oranlarıyla) sunamayacak. Bu geçiş aşaması için sübvansiyonların yenilenmesi bir çözüm olabilir. İşler böyle kalırsa durma riski var. Puhl, “İki ila üç yaşındaki arabalar pazara akmazsa, bu yeni elektrikli araçların satışını engeller” diyor.

#Konular