Elektronik devi Foxconn e-araba üretmek istiyor – Avrupa’nın otomobil üreticileri pazarlıkların dehşetiyle tehdit ediliyor

BasriBey

Global Mod
Global Mod
iPhone üreticisi Foxconn, araba dünyasını fethetmek istiyor. Araba uzmanı Peter Fintl, klasik üreticilerin burada zorlu bir rakibi olacağını söylüyor. “Dizel cehenneminden” çıkmak istiyorlar ve Foxconn şimdiden “elektrik cenneti”nde evinde.





Otomotiv sektörüne yeni bir oyuncu giriyor. Çok para, politik destek ve muazzam üretim bilgisiyle – ama otomotiv uzmanlığı olmadan. Capgemini Engineering’de Teknoloji ve İnovasyon Direktörü Peter Fintl ile Foxxconn’un sunduğu fırsatlar ve köklü otomobil markalarının karşılaştığı zorluklar hakkında konuştuk.


Bay Fintl, Foxconn büyük ölçüde bilinmeyen bir elektronik devidir. Çoğu, yalnızca Apple üretimindeki skandalları hatırlar. Ancak Foxconn, başka bir sektöre, mobiliteye yönelik sensörler üretiyor. Oradaki şans nedir?


Dev vuruyor. Foxconn’un dünya çapında 215 milyar doların üzerinde satışı var. iPhone’dan oyun konsollarına kadar her şey Foxconn fabrikalarından geliyor. Üretim ağırlıklı olarak, düşük yerleştirme maliyetlerinin çok yüksek üretim kalitesiyle birleştiği Tayvan, Çin, Hindistan ve Vietnam’da gerçekleştirilmektedir. Foxconn tüketicilere çok az şey söylüyor ve gerçek adı Hon Hai Precision Industry Co. daha da az.


Kendi adları altında bir şey yapmamalarına şaşmamalı. Elektronik pazarında Foxconn’u uzun süre arayabilirsiniz.


Yine de Foxconn, bilgi, bilgisayar veya telekomünikasyon teknolojisi ile ilgili her şey için dünyanın önde gelen üreticisi veya üretim ortağıdır. Markayı bulamıyorsunuz ama evinizdeki elektronik mağazanıza bakarsanız, bu ürünlerin Foxconn fabrikalarında üretilmiş olma veya en azından bileşenlerinin Foxconn tarafından tedarik edilmiş olma ihtimali çok yüksek. Tayvan’daki mütevazi başlangıcından itibaren şirket, son derece rekabetçi fiyatlarla yüksek kaliteli teknoloji sunan gerçek bir “üretim ahtapotu” haline geldi.

Ora R1, bir kadın arabası olarak ilan edilir.

e-hareketlilik

Ora R1: Great Wall Motors, dünyanın en ucuz elektrikli arabasıyla dünyayı fethetmek istiyor




07/13/2021


Foxconn zaten bu alanda en büyüğü ama bu yeterli görünmüyor. Sıradaki ne?


Doğru, zaten sazan havuzundaki en büyük turna balığıysanız, doğal olarak kendinize nerede daha fazla büyüyebileceğinizi soruyorsunuz. Foxconn yöneticilerinin belirlediği alanlardan biri de mobilitedir. Bilindiği gibi, kartlar şu anda yeniden karılmaktadır. İçten yanmalı motorlardan elektrikli araçlara hızlı geçişin yanı sıra yeni iş modelleri de dahil olmak üzere bağlantılı, otomatik araçların gelişimine tanık oluyoruz. Tesla örneği, yeni gelen birinin bile sektörü nasıl sarsabileceğini gösterdi. Ayrıca, bir start-up olarak işleri farklı, kesinlikle daha hızlı yaptığınız için ve bugün alıcılar beygir gücü ve silindir sayısı yerine bağlantıya, menzile ve yolcu deneyimine daha çok bakıyorlar.


Doğrusu. Herkes sürücüye bakıyor, ancak sürüşten ağ oluşturmaya, bilgi ve eğlenceye geçiş deneyimindeki değişim genellikle hafife alınıyor ve Foxconn’un burada mükemmel bir şekilde konumlandırılması gerekiyor.


Ve Foxconn, çoğu gözlemci tarafından fark edilmeden birkaç yıldır bu mobilite pazarını araştırıyor. 2019 yılında ise otomobil üretimi yönünde duyargalar çıkarılmaya başlandı. “Mobility in Harmony” girişimini kurdunuz. Avrupa’da neredeyse hiç kimse bunu bilmiyor, ancak elektrikli, bağlantılı ve otonom otomobiller için bir araç platformu geliştirmek isteyen – özellikle Asya’dan – şirketlerin oluşturduğu bir birlik. Bu, daha sonra üzerine araç inşa edebileceğiniz teknik taslaktır.

Peter Fintl - Capgemini'de Teknoloji ve İnovasyondan Sorumlu Başkan Yardımcısı



Peter Fintl – Capgemini’de Teknoloji ve İnovasyondan Sorumlu Başkan Yardımcısı

© Capgemini / Halkla İlişkiler



Yani mesele öncelikle bir Foxconn otomobil markası oluşturmak değil mi?


Öncelikle bir araç platformu veya platform teknolojisi sağlanır. Bu, müşterilerin belirli bir projeyi uygulamak için kullanabileceği bir inşaat kitidir. İkinci olarak Foxconn, yan kuruluşu Foxtron aracılığıyla geliştirme hizmetleri de sunacaktı. Tıpkı Magna veya otomobil endüstrisi için diğer mühendislik hizmeti sağlayıcılarının halihazırda yaptığı gibi. Üçüncüsü, Foxconn donanım üretimine girdi, örneğin Çin’deki bir elektrik motoru üreticisinde hisse aldı.


Bu kapsamlı bir projedir.


Ve her şey değil. Dördüncüsü, aynı zamanda üretim ortağı olmak istiyorsunuz. Bu, yerleşik bir üreticinin veya yeni gelen birinin Foxconn’da yalnızca bir araba geliştirmekle kalmayıp aynı zamanda onu hemen inşa ettirebileceği anlamına gelir.


Bu yüzden bir vizyonum var ve Foxconn bana bitmiş ürüne kadar eşlik ediyor. Foxconn bununla pek çok düşman edinmiyor mu?


Elbette çok sayıda güçlü rakip var. Sadece sözleşmeli üreticiler değil, tedarikçiler ve geliştirme ortakları da Foxconn planlarını ciddiye almalıdır. Bunun gibi yeni bir sektöre girmek çok fazla kaynak gerektirir. Ancak Foxconn’un gerçekte ne kadar büyük olduğunu ve hangi yapısal avantajlara sahip olduğunu hatırlamanız gerekir. Açıkça söylemek gerekirse, yerleşik otomobil üreticileri “yanma cehenneminden” çıkıp “elektrik cennetine” tırmanmak istiyor. iPhone şirketi Foxconn, endüstrinin yardımcı ortağı olmak istiyor.


Birçoğu araba dünyasını fethetmek istedi, ancak yalnızca Tesla bir darbede başarılı oldu. Güney Korelilerin de başarılı olması uzun zaman aldı. Şansı nasıl değerlendiriyorsunuz?


Foxconn, dünyayı nasıl daha iyi bir yer haline getireceğine dair belirsiz fikirleri olan, yetersiz finanse edilen bir girişim değil. Farklı bir ligde, büyük bir endüstri oyuncusu. Foxconn yalnızca karmaşık küresel üretim süreçleri hakkında muazzam bilgi birikimine sahip olmakla kalmadı, aynı zamanda şirket çok ama çok iyi finanse edildi. Foxconn, şiddetli rekabetin ortasında her zaman tutarlı bir şekilde kar elde etmeyi başardı. Ve Tayvan’da büyük bir siyasi desteğe sahipler. Hükümet, otomobil endüstrisinde de “büyük bir oyuncu” olmaya karar verdi ve projeyi elinden gelen en iyi şekilde destekliyor. Ve tabii ki şu an iyi bir zaman, çünkü dünya çapında vizyonları olan birçok elektrikli start-up var, ancak ortakların buna ihtiyacı var ve yerleşik üreticiler de niş modelleri verimli bir şekilde tekrar yola çıkarmanın yollarını arıyor.


Foxconn’un elbette Tayvanlı bir şirket olduğunu unutmamak da önemlidir, bu nedenle Foxconn Anakara Çin ile çok yakından ilişkilidir.


Foxconn, Tayvanlı bir gruptur ve bu bağlamda Amerikan şirketleriyle de mükemmel ilişkiler sürdürmektedir. Öte yandan, Foxconn doğal olarak Çin Anakarasını verimli bir üretim üssü olarak kullanıyor. Şirket orada yaklaşık bir milyon kişiyi istihdam ediyor ve şu anda Halk Cumhuriyeti’ndeki en büyük özel işveren konumunda. Şimdi Foxconn, Doğu Asya bölgesinden Hindistan’a, ardından Güney Amerika’ya ve şimdi de ABD’de Ohio’da bir araba fabrikasıyla hareket ederek üretimde daha fazla uluslararasılaşma için çabalıyor.


Otomobil pazarı için somut rakamlar var mı?


Foxconn, 2025 yılına kadar küresel elektrikli araç pazarının yaklaşık yüzde 5’ini ele geçirmek istiyor. Bu, yaklaşık 31 milyar ABD doları satış anlamına geliyor: bu oldukça büyük bir rakam. Ve tamamen gerçek dışı olduğunu düşünmüyorum. Halihazırda ellerinde birkaç araç üretim siparişi var ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Lordstown Motors’taki hisseleri aracılığıyla hem teknolojiye hem de bir fabrikaya erişimleri var.

BYD'den Han, optik veya teknik olarak saklanmak zorunda değildir.

röportaj

Araba endüstrisi

“Çin’de 1 milyon kilometrelik pil zaten bir gerçek”




04/12/2021


Ancak bu iplikçik hepsi değil. Foxconn da sürücüsüz araç yarışına Nvidia ile birlikte katılmak istiyor.


Foxconn, otonom sürüş için Nvidia ile ortaklık kurdu. Bu, hızlı işlemcilerin ve yazılımın Nvidia’dan ve ayrıca önceden tanımlanmış bir sensör setinden geldiği anlamına gelir. Sensörler için Nvidia’nın yanı sıra başka tedarikçiler de kullanılıyor. Sonuç olarak, Foxconn her şeyden önce üretim bilgi birikimine katkıda bulunmak ve bu Nvidia tabanlı kontrol birimlerini verimli bir şekilde üretmek istiyor.


Bu arada, bu Nvidia ve Foxconn’un ilk kez birlikte çalışması değil. 2011 gibi erken bir tarihte Nvidia ve Foxconn, Çin’in Tianjin şehrinde ortak bir Ar-Ge merkezi kurdu. Daha sonra buradaki Foxconn fabrikasında Nvidia tarafından geliştirilen araçlar için bilgi-eğlence modülleri üretildi.


Otonom aracın teknik zorluklarının yanında bir de maliyet sorunu var. Örneğin, Waymo’daki tam sensör ekipmanı gerçekten pahalıdır. Foxconn gibi maliyet bilincine sahip bir üreticinin burada avantajları var mı?


Radarlarla, üç haneli düşük bir euro aralığında fiyatlandırıldık ve görüntüleme radarı gibi yeni teknolojiler yoluyla da bazı rasyonalizasyon seçeneklerimiz var.


Lidar teknolojisi şimdiye kadar çok pahalıydı. Bu zaten üretimde birkaç bin avroya mal oldu. Ve birden fazla sensörle fiyat kaçar. Hareketli parçası olmayan katı hal lidar gibi yeni gelişmeler çok daha ucuza üretilebilir. Öte yandan, üreticiler daha az lidar sensörü ile idare etmeye çalışıyor. Buradaki eğilim, ön camın üzerine monte edilmiş bir “üst lidar” yönündedir. Şimdiye kadar Foxconn, tedarikçilerin sistemlerine de bağımlıydı.


Bugün, eksiksiz bir sensör setinin maliyeti 10.000 Euro’nun oldukça üzerindedir. Bu, özel müşteriler ve kitle pazarı için çok pahalı. Foxconn bunu hangi fiyata sunabilir? Üst düzey sensör paketi şimdi indirimli fiyatla mı sunuluyor?


Bu iyi bir fikir olurdu, ne yazık ki Foxconn burada da sihir yapamıyor. Otonom sürüşü güvenli bir şekilde temsil edebilmek için kameraların ötesinde minimum düzeyde bir sensör teknolojisi gereklidir. “Yalnızca kamera” stratejisiyle sözde endüstri lideri Tesla örneği, gerçek engellerin ne kadar büyük olduğunu ve çıkmaza girmenin ne kadar kolay olduğunu gösteriyor.


Yeni teknolojiyi önce üst sınıfa çok pahalı bir şekilde ve çok iyi marjlarla sunup sonra yavaş yavaş çizginin aşağısına sızmasına izin verme olağan stratejisi işe yaramaz. Avrupalılar nasıl tepki verebilir?


Foxconn, “Mobility in Harmony” girişiminde ortaklarıyla eksiksiz bir araç platformu sunmaya çalışıyor. Bu şekilde grup, ölçek ekonomilerini ve ilgili maliyetleri çok sayıda farklı modele dağıtmak istiyor. Bu, büyük OEM’lerin platform stratejisine karşılık gelir, yalnızca burada birkaç müşteri arasında dağıtılır. Foxconn’un bir tedarikçi ve hizmet sağlayıcı olarak konumlandırılması, otomobil üreticileri için cazip bir teklifi temsil ediyor. Bu açıdan hangi üreticilerin “Hon-Hai” platformuna atladığını görmek heyecan verici olacak. Önceki tedarikçiler için işler biraz farklı. Foxconn bir yandan bileşenlerini kendi platformunda kullanmak isterken, diğer yandan grup kendisini örneğin elektrik motorlarında zorlu bir rakip olarak konumlandırıyor.

#Konular