IEA, 2025’te küresel emisyonların zirvesini görüyor

BasriBey

Global Mod
Global Mod
PARİS: Ulusal Enerji Ajansı Çarşamba inandığını söyledi küresel emisyonlar nedeniyle artan enerji fiyatları nedeniyle 2025’te zirve yapacak Rus Ukrayna İstilası yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik etmek.
Sadece geçen yıl IEA enerji emisyonlarında “görünürde net bir zirve” olmadığını, ancak rüzgar ve güneş enerjisine yapılan yeni yüksek yatırımın herkes için daha fazla talep yarattığını söyledi fosil yakıtlar emisyonlarda bir düşüşe yol açan bir zirveye veya platoya.
“Küresel enerji krizinin neden olduğu Rus Ukrayna İstilası IEA, en son yıllık Dünya Enerji Görünümü raporunun yayınlanmasında yaptığı açıklamada, daha sürdürülebilir ve güvenli bir enerji sistemine geçişi hızlandırabilecek derin ve uzun süreli değişikliklere neden olduğunu söyledi.
IEA, artan enerji fiyatları ışığında hükümetler tarafından açıklanan en son önlemlere ve politikalara dayanarak, temiz enerjiye küresel yatırımlar 2030 yılına kadar mevcut seviyelerden yüzde 50’den fazla artışla yılda 2 trilyon dolara yükselecek.
Bu önlemler yenilenebilir enerji kaynaklarında sürdürülebilir kazanımlara yol açacak ve nükleer enerji.
IEA, “Sonuç olarak, 2025’te küresel emisyonlar için bir zirveye ulaşılacak” dedi.
Küresel CO2 emisyonlarının daha sonra yılda 37 milyar tondan yavaş yavaş 2050 yılına kadar 32 milyar tona düşeceğini de sözlerine ekledi.
Enerji tüketen ülkelere danışmanlık yapan Paris merkezli kuruluş, tahminlerine göre her tür fosil yakıta olan talebin zirveye ulaştığını veya bir platoya ulaştığını söyledi.
Geçici bir artış görülen kömür kullanımı, daha fazla yenilenebilir enerjinin devreye girmesiyle önümüzdeki yıllarda azalacaktır.
Doğal gaz, daha önceki istikrarlı bir artış tahmini yerine, on yılın sonunda bir platoya ulaşıyor.
Petrol talebi 1930’ların ortalarında düzleşir ve daha sonra petrolün yükselişi nedeniyle yüzyılın ortalarına doğru giderek azalır. elektrikli araçlardaha önceki istikrarlı bir artış tahmininden ziyade.
Genel olarak, fosil yakıtların küresel enerji karışımındaki payı, IEA’nın politika senaryosunda 2050 yılına kadar yaklaşık yüzde 80’den yüzde 60’ın biraz üzerine düşüyor.
IEA direktörü Fatih Birol raporun yayınlandığı sırada yaptığı açıklamada, “Enerji piyasaları ve politikaları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin bir sonucu olarak, sadece şu an için değil, gelecek on yıllar boyunca değişti.” Dedi.
Ancak bu, dünyayı, yüzyılın sonuna kadar yaklaşık 2,5 santigrat derecelik bir küresel sıcaklık artışı yolunda tutacak ve muhtemelen ciddi iklim değişikliği sonuçlarına neden olacaktır.
IEA’nın ayrıca, Paris İklim Paktı’nda belirlenen 1,5°C ısınma hedefini tutturmak için gerekli görülen 2050 yılına kadar sıfır net emisyona ulaşma senaryosu var.
Bu, temiz enerjiye yapılan yatırımın, mevcut 2 trilyon dolarlık tahmin yerine 2030 yılına kadar yılda 4 trilyon dolara çıkması anlamına geliyor.
Avrupa İklim Vakfı başkanı ve eski Fransa iklim büyükelçisi Laurence Tubiana, “Tüm uzmanlığı ve yetkisiyle IEA açık: 2030 yılına kadar temiz enerjiye yapılan yatırım üç katına çıkmalı ve gaz bir çıkmaz sokak” dedi.
“Mevcut Avrupa enerji krizi, gazın tehlikelerini açıkça gösteriyor: yüksek fiyat, oynaklık, jeopolitik bağımlılık” dedi.