İklim değişikliği dağları ve küresel insan faaliyetlerini etkiler: çalışma

Doğal

New member
JOHANNESBURG: İklim değişikliği olumsuz bir etkisi olacak dağ manzaraları ve aşağıdakiler gibi tehlike riskini artırarak dünya çapında insan faaliyetleri: çığlarnehir taşkınları, heyelanlarBir çalışma, göl patlamalarından enkaz akıyor ve sel baskınları uyarısında bulundu.
Araştırmacılar, iklim değişikliği tehdidi altında, dünyanın dört bir yanındaki dağlık arazilerin, hızlandırılmış evrimleri nedeniyle çevredeki topluluklar için daha tehlikeli hale gelme riski altında olduğunu belirtti. çevresel riskler.
PeerJ dergisinde yayınlanan çalışma, karmaşık dağ sistemlerinin iklim değişikliğine çok farklı ve bazen beklenmedik şekillerde nasıl tepki verdiğini ve bu tepkilerin dağ manzaralarını ve toplulukları nasıl etkileyebileceğini gösteriyor.
“Dünya çapında, dağ buzulları küresel ısınma nedeniyle geri çekiliyor ve bu da yer şekillerini, ekosistemleri ve dağların insanlarını etkiliyor. Ancak, bu etkiler oldukça değişkendir,” dedi Güney Afrika’daki Witwatersrand Üniversitesi’nden Profesör Jasper Knight.
Knight, “Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) son raporu, tüm dağları eşit derecede duyarlı ve iklim değişikliğine aynı şekilde tepki veren olarak ele alıyor. Ancak bu yaklaşım doğru değil,” dedi.
Araştırmacılar, kar ve buzlu dağların, genellikle kar ve buzun bulunmadığı düşük enlemlerdeki dağlardan çok farklı çalıştığını kaydetti. Bu, iklime nasıl tepki verdiklerini ve gelecekte hangi dağ manzarası evrim modellerini bekleyebileceğimizi belirlediğini söylediler.
Dağlardaki kar ve buz, dünya çapında yüz milyonlarca insana su sağlıyor, ancak bu su kaynağı, değişen hava koşulları ve dağ buzulları küçülüp küçüldükçe tehdit ediliyor.
Araştırmacılar, gelecekte Asya, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Avrupa’nın kurak kıta bölgelerindeki su krizinin daha da kötüleşeceğini söyledi.
Çalışma ayrıca iklim değişikliğinin dağ manzaralarını ve insan faaliyetlerini nasıl olumsuz etkileyeceğini de gösteriyor. Bu, çığ, nehir taşması, toprak kayması, enkaz akışı ve göl taşması gibi artan tehlike riskini içerir.
Bunlar, buzulların geri çekilmesi ve permafrost ısınmasıyla daha da kötüleşiyor. Araştırmacılar, Alp ekosistemleri ve endemik türlerin yerel yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve ova ormanları daha yüksek rakımlara yayıldıkça dağ yamaçlarının daha da yeşilleştiğini söyledi.
Knight, “Kar ve buz küçüldükçe, dağlık arazi yüzeyleri kararır ve bu, ısı dengesini önemli ölçüde değiştirir, bu da etraflarındaki alanlardan daha hızlı ısındıkları anlamına gelir.” Dedi.
Bilim adamı, “Dolayısıyla iklim değişikliğinin etkileri dağlar için başka hiçbir yerde olduğundan daha büyük. Bu sadece dağlar için değil, aynı zamanda etraflarındaki alanlar için de gerçek bir sorun” dedi.
Araştırmacılar, dağ topluluklarının ve kültürlerinin de iklim değişikliğinden etkilendiğini söyledi. Yaylacılık (hayvanların mevsimsel bir döngü içinde bir meradan diğerine taşınması) ve geleneksel tarım, otlatma alanları küçüldükçe ve su kıtlaştıkça yok oluyor, dediler.
Çalışma yazarları, turizm, madencilik, kentleşme ve ticari ormancılığın da bu geleneksel uygulamaların yerini aldığını belirterek, dağ manzaralarının ve yerli kültürlerin ve bilginin yeterince incelenmediğini veya değer verilmediğini de sözlerine ekledi.
Araştırma, dağların hem insanların hem de fiziksel peyzajların önemli olduğu entegre biyofiziksel ve sosyo-ekolojik sistemler olarak düşünülmesi ve korunması gerektiğini göstermektedir.
Araştırmacılar, bu ortamların gelecekteki değişikliklerden korunmasına yardımcı olabilir.