İklim değişikliği, yaşlı ağaçları koruyarak hafifletilebilir: Çalışma

BasriBey

Global Mod
Global Mod
WASHINGTON: Bir araştırmaya göre, yüzlerce veya binlerce yıl öncesine dayanan antik ağaçlar, hassas ortamlara istikrar, güç ve koruma sağlayarak biyolojik çeşitliliğin ve ekosistemin korunmasında önemli bir rol oynamaktadır. Ekolojistlerden oluşan bir ekip, 19 Ekim’de Trends in Ecology & Evolution’da yayınlanan bir inceleme makalesinde bu anıtsal organizmaları korumanın önemini vurgulayarak, onların korunmasını ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için bir proje girişimi sundu.
Yazarlar, “Eski ağaçlar, nesli tükenmekte olan türlerin korunması için benzersiz yaşam alanlarıdır, çünkü küresel ısınmaya dayanabilir ve tamponlayabilirler.” Gianluca Piovesan (@Dendrocene) ve Charles H. Cannon (@ruminatus). ABD’deki Beyaz Dağlardaki çamlar gibi bu ağaçların bazıları 5000 yıla kadar yaşayabilir ve devasa karbon depoları görevi görebilir.
Yaşlı ağaçlar sıcak noktalardır mikoriza bitkilere hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları birçok besin maddesini sağlayan yeraltı mantarlarıyla simbiyotik ilişki. Mantarlarla olan bu simbiyoz, kurak ortamlarda kuraklığın azaltılmasına da yardımcı olur. Yaşlı ağaçlar koruma planlamasında orantısız bir rol oynamaktadır ve yine de dünya çapında endişe verici bir oranda kaybolmaktadır.
Araştırmacılar, yaşlı ağaçların korunması için iki yönlü bir yaklaşım önermektedir: birincisi, bu yaşlı ağaçların germplazmı ve meristem dokusunun çoğaltılması ve korunması yoluyla bu ağaçların korunması ve ikincisi, ormanların tam olarak korunması ve yeniden doğallaştırılmasının planlı bir entegrasyonu. .
“Yaşlı ormanları ve olgun ağaçları haritalayarak ve izleyerek, korunan alanların etkinliği ve sürdürülebilirliği ile ekolojik bütünlükleri doğrudan değerlendirilebilir” diye yazıyorlar. “Bu iddialı projeyi gerçekleştirmek için, toplum bilimi projeleri yoluyla kamu katkılarının yanı sıra ileri teknolojilere dayalı küresel bir izleme platformuna ihtiyaç var.”
Şu anda, ormanlarda, ormanlık alanlarda, tarihi bahçelerde ve kentsel ve tarım alanlarındaki yaşlı ağaçların korunması, ulusal politika düzeyleriyle sınırlı kalmaktadır. “2030 Gündemi 2030 Biyolojik Çeşitlilik ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 15’in ‘Karada Yaşam’ konusundaki mevcut revizyonu, korunan alanların ormanların bütünlüğünü koruma ve restore etmedeki etkinliğinin temel göstergeleri olarak yaşlı ve yaşlı ağaçların haritalanmasını ve izlenmesini içermelidir. sürdürülebilir bir gelecek için” yazarlar.
“Bu çeşitlilik ve dayanıklılık merkezlerini korumak için uluslararası çabalar çağrısında bulunuyoruz. Eski ağaçları yok olmadan önce keşfetmek, korumak ve çoğaltmak için ileri teknolojileri ve toplum bilim adamlarını kullanan küresel bir koalisyona ihtiyaç var.”