Grip, bir film setinde son derece teknik ve çok önemli bir ekibin parçası olan kişidir. Kavrama ekibi, kamera ekibine, ağır kaldırmaya, arabaların, vinçlerin ve kulelerin çalıştırılmasına yardımcı olmaktan sorumludur. Herhangi bir film setinde çekim sürecine katkıları çok önemlidir. Nandita Gangwal’ın muhtemelen Hindistan’da filmlerde tutucu olarak çalışan tek kadın olması büyüleyici. ETimes, Kadınlar Günü’nde, erkek egemen bir meslekte bir kadının çığır açması için nelerin gerektiğini anlamak üzere bu öncü mühendisle konuştu.
Mesleğiniz olarak neden ustalığı seçtiniz? Sektörde bu işi yapan tek kadın siz misiniz?
Hindistan’da benden başka bu işi yapan kadın var mı bilmiyorum. Benim durumumda da tesadüfen oldu. Bir tutuşun ne yapacağını bile bilmiyordum. Mumbai’de yeniydim. Film endüstrisinde iş arıyordum. Bugün 40 yaşındayım. 2017’de Kalküta’dan Mumbai’ye taşındım. Bu bir kariyer değişikliği planıydı. Ondan önce serbest pazarlama uzmanıydım. Tiyatroyla da ilgilendim. Üretime geçmek istiyordum ama nereye gitmek istediğimden emin değildim. Para üstünü geldiği gibi almak istedim.
Yolculuğunuz nasıl başladı?
Kuzenim üretimle uğraşıyor. Onun kontratını kullanarak bir TVC çekiminde yapım asistanı olarak başladım. Bu kadar çabuk ücretli bir proje aldığıma şaşırdım. Alia Bhatt’ın yer aldığı bir reklamdı. Mürettebat uluslararasıydı. Bu yüzden birincil sorumluluklarım onların ihtiyaçlarını karşılamaktı. Sette sadece bir kahve kızı olduğum zamanlar vardı.
Bu proje sayesinde birçok kişinin iletişim bilgilerini aldım. Tekno vinçlerle çalışmayı seviyorum. Bu çılgın bir ekipman. Babamın bir fabrikası vardı. Yani bir anlamda “Mujhe fabrika chalani hai” diye bir çocukluk hayali vardı. Sonunda bu düzene girmeye karar verdim. Bir çalıştaya katıldım. Ve öyle oldu. Planlı değildi, ama temelimi sabit bir şeyde bulmaya çalıştım. Öğrendim ve büyüdüm.
Film yapımında kavramanın rolü nedir?
Görüntü yönetmenlerinin kamerayı nasıl hareket ettirmek istedikleri konusunda kendi gereksinimleri vardır. Kameranın üç standart hareketi vardır: döndürme, kaydırma ve eğme. Ancak desteğin başka ekipmanlarla sağlandığı başka hareketler de var. Bizim yaptığımız şey bu. Grips, ihtiyacınız olan çekimi yaptığınızdan emin olma işidir.
Fiziksel gücün yanı sıra akıl ve sağduyu gerektirir. Bu, çok fazla eğitim almanıza gerek olmayan bir alandır. Ama benim durumumda tam tersi. Ben bir yüksek lisans öğrencisiyim.
Grubumda mekanik olarak benden daha sağlam insanlar var. Başlangıçta buraya geldiğimde birisi ‘paana-pakkad do’ dedi ve ben boştum. İlk önce temelleri doğru yapmak bir öğrenme eğrisiydi. Ne de olsa kadınlar, hayatın Kendin Yap tarafını öğrenmemiz için yetiştirilmedi.
Cinsiyetiniz alanınızda hiç dezavantaj oldu mu?
Çifte dezavantajım var. Birincisi, ben bir kadınım. Diğer faktör ise benim bir albino olmam. Vücudumda görüşümü de etkileyen renk pigmenti yok. Ne kadar yapabileceğim konusunda sınırlamalarım var. Ama aynı zamanda birçok şey yapmak için destek aldım.
Bir sergiden ortak çekçekte dönen diğer iki kız, Richa Chadha’nın filminin tamamı kadın olan ışıklandırma departmanının bir parçasıydı. İşin tüm fizikselliği de bir rol oynar. Sahaya çıkmalarına izin veriliyor mu? Hayatlarına böyle devam edebilirler mi? Bu soruları bu kızlara sordum. Bazıları izin verirken bazıları izin vermiyor dediler. Her yerde aynı. O kişinin bir kız olduğu ve ne kadar güçlü olduğu korkusu. İş yerinde sürekli bununla uğraşıyorum. Benimle ilgili yeni bir şey, tutun, kız olmak hala orada.
Günlük olarak hangi zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
Ne zaman çalışsam, erkekler gelip bana “Aap mat karo, main karta hoon” derler. Bazen yaptığın işe o saygıyı bile göremezsin. Bazen “Main aapke layak kaam aapko bata raha hoon, woh aap kar lo” gibi şeyler dinlemek zorunda kalıyorum. Onlar kim bana ne yapıp ne yapamayacağımı söyleyecekler? İster kız ister erkek olsun meslektaşlarınıza saygı duymalısınız.
Peki ya bu bölümdeki kızlar için fırsatlar?
Kavrama bölümünde fırsatlar var, ancak bazı yönlerden. Richa Chadha’nın tamamı kadınlardan oluşan ekibi çalışmadı. Dürüst olmak gerekirse, dünyayı sadece kadınların ya da sadece erkeklerin olduğu bir yer olarak görmüyorum. Birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Bazı ekipmanların taşınması ve çalıştırılması ağırdır. Kendi başıma yapabileceğim birkaç şey varken, diğerlerinin yardıma ihtiyacı var. Yardım istemekten çekinmeyeceğim. Ancak yeterli birim gücünüzün olmadığı zamanlar vardır.
Hangi projelerde çalıştınız?
Pippa’da Priya Seth ile birlikte çalıştım. Akshay Kumar’ın Kaptan Gill’i için su altı çekimi yaptım. Jawan’da da çalıştım.
İnsanlar sizi sette tutuş çalışması yaparken gördüklerinde nasıl tepki veriyorlar?
Beni tanıyan insanlar işimi yapmama izin veriyor. Bazı insanlar benimle dalga geçiyor ama zararlı bir şekilde değil.
Jawan’da oldukça iyi bir birimimiz vardı. 12-13 kişilik bir ekiptik. Bazen Güney’deki ekibe kendi sorumluluklarımızı anlatmak zorunda kaldık çünkü çoğu zaman her şeyi yapmak istiyorlardı. Randeep Hooda beni bir proje üzerinde çalışırken gördü.
Kadınlar bu bölüme katılmak ister mi?
Dürüst olmak gerekirse, gerçekten bilmiyorum. Araba paylaşımında tanıştığım kızlara atölyemize gelip bir şeyler öğrenmelerini söyledim. Daha genç oldukları için ne istediklerini anlayamadım.
Biz konuşurken kapmanın benim son oyunum olacağından emin değilim. Devam etmeyi düşünüyorum. Eyleme geçmek tesadüfi bir olaydı. Hayatımda altı yıldır tutarlı olduğum tek kariyer bu. Serbest pazarlama yaptım, halkla ilişkiler danışmanı, tiyatro oyuncusu ve aynı zamanda yapım işçisi oldum.
Cinsiyetiniz nedeniyle DOP’lara karşı ayrımcılığa maruz kaldınız mı?
Hayır, o kadar uzak değil. İşinizi bilir ve iyi yaparsanız size saygı duyarlar.