Kış fırtınaları ile küresel ısınma arasındaki bağlantı nedir?

BasriBey

Global Mod
Global Mod
WASHINGTON: Dünya, kışlar da dahil olmak üzere ısınıyor. Bununla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri son yıllarda şiddetli kış fırtınaları yaşadı ve uzmanlar bu aşırı soğuk olaylar ile iklim değişikliği arasındaki bağlantıyı daha yakından inceliyorlar.
Küresel ısınma ve ısı dalgaları arasındaki bağlantı çok doğrudan olsa da, kış fırtınalarının davranışı, üzerinde çalışılması daha zor olan karmaşık atmosferik dinamikler tarafından yönetilir.
Yine de Pennsylvania Üniversitesi’nden iklimbilimci Michael Mann, AFP’ye verdiği demeçte, “kış fırtınalarının (…) iklim değişikliğiyle bağlantılarının oldukça güçlü ve sağlam olduğu bazı yönleri var” dedi.
Örneğin, su kütlelerinin (göller veya okyanuslar) ısınması kar yağışı miktarını etkiler.
Amerika Birleşik Devletleri’nde Kanada sınırındaki Great Lakes bölgesi çevresinde “göl etkili kar” adı verilen bir mekanizma oluşur. Büyük Göllerden birinin kıyısında yer alan Buffalo şehri, Noel hafta sonu boyunca ölümcül bir kar fırtınasından sert bir şekilde etkilendi.
Kuzeyden gelen soğuk havanın bu göllerin daha sıcak sularıyla çarpışması konveksiyona neden olur ve bu da kar yağışına neden olur.
Michael Mann, 2018 tarihli bir makalesinde, “Göl sıcaklıkları ne kadar yüksek olursa, havadaki nem o kadar fazladır ve göl etkili kar olasılığı o kadar artar” diye yazmıştı.
“Geçen yüzyılda sıcaklıklar arttıkça uzun vadede göl etkisi kar yağışında bir artış görmemiz şaşırtıcı değil.”
Polar girdap – Bununla birlikte, iklim değişikliğinin kutup girdabı ve jet akımı hava akımları üzerindeki etkisi gibi diğer mekanizmalar konusunda fikir birliği yoktur.
Kutupsal girdap, stratosferde yüksek olan Kuzey Kutbu’nun yukarısındaki bir hava kütlesidir. İnsanlar troposferde yaşar ve stratosfer onun hemen üzerindedir.
Kuzeydeki soğuk hava ile güneydeki daha sıcak hava arasında bir bariyer görevi gören dönen bir hava bandı ile çevrilidir. Kutupsal girdap zayıfladıkça, bu hava bandı dalgalanmaya başlar ve daha oval bir şekil alarak güneye daha fazla soğuk hava getirir.
2021’de yapılan bir araştırmaya göre, bu tür rahatsızlıklar daha sık görülüyor ve önümüzdeki iki hafta içinde jet akımının bulunduğu atmosferde daha düşük seviyede yansıyor.
Yine soğuk ve sıcak hava arasındaki sınırı takip ederek batıdan doğuya doğru esen bu hava akımı, daha sonra kuzeyden gelen soğuk havanın özellikle doğu Amerika Birleşik Devletleri üzerinden daha düşük enlemlerden girebileceği şekilde kıvrılır.
“Kutup girdabı bozulduğunda veya bozulduğunda, şiddetli kış havası olasılığının arttığı konusunda herkes hemfikir.” Yahuda CohenAFP’ye verdiği demeçte, çalışmanın baş yazarı ve Atmosfer ve Çevresel Araştırmalar (AER) için klimatolog.
Ve bu “gerilmiş” kutupsal girdabın, Aralık ayında Amerika Birleşik Devletleri’ni vuran fırtınadan hemen önce gözlemlenen şey olduğunu vurguladı.
Aynı fenomen, Şubat 2021’de, Teksas’ta büyük elektrik kesintilerine neden olan şiddetli bir soğuğun vurduğu zaman meydana geldi.
“Aktif Tartışma” – Ancak tartışmanın özü başka bir yerde yatıyor: Kutup girdabındaki bu artan rahatsızlıklara ne sebep oluyor?
Göre Cohen, iklim değişikliğinin hızlandırdığı Kuzey Kutbu’ndaki değişikliklerle ilgilidir. Bir yanda deniz buzlarının hızla erimesi, diğer yanda Sibirya’da kar örtüsünün artması.
AFP’ye verdiği demeçte, “Bu, 15 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığım bir konu ve bugün bağlantıya her zamankinden daha fazla güveniyorum” dedi.
Ancak Mann, bu son noktanın “bilim camiasında aktif bir tartışma” olmaya devam ettiğini söyledi.
“İklim modelleri, iklim değişikliğinin jet akımı davranışı üzerindeki etkisiyle ilgili olabilecek tüm temel fiziği henüz yakalamıyor.”
Bu karmaşık zincirleme reaksiyonların gizemini çözmek için önümüzdeki yıllarda ileri çalışmalara ihtiyaç duyulacaktır.