Kutch: Kutch’taki Beş Alan Potansiyel Unesco Jeoparkları | Rajkot Haberleri

KulOr

Global Mod
Global Mod


RAJKOT: Hindistan’ın en büyük bölgesi KutchUnesco Dünya Mirası Dholavira’ya ev sahipliği yapan, aynı zamanda milyonlarca yıllık kayalar ve tepelerle nefes kesen uçsuz bucaksız bir coğrafi manzaradır.
Jeologlar şimdi UNESCO Jeolojik Parkları ilan edilmek için büyük potansiyele sahip beş alan belirlediler.
Son zamanlarda, ülkenin dört bir yanından en iyi 40 jeolog, Kutch Üniversitesi Yer ve Çevre Bilimleri Bölümü ile ortaklaşa düzenlenen bir çalıştayın ardından bölgedeki 75 kadar sahayı ziyaret etti. Çalıştay, ‘Kutch’taki jeolojik açıdan önemli yerleri, anıtları ve özellikleri korumak’ teması etrafında düzenlendi.
Uzmanlara göre UNESCO şimdiye kadar dünya çapında 40’tan fazla ülkede 170 jeopark ilan etti, ancak bunların hiçbiri Hindistan’da bulunmuyor. Bunun nedeni, Hindistan’ın akademik, estetik veya ekonomik açıdan çok önemli, araştırma ve kültürel değeri yüksek olan önemli jeolojik özellikleri korumak için yasal, siyasi ve ticari destekten yoksun olmasıdır.
Yer ve çevre bilimleri dairesi başkanı MG Thakkar, “Arkeolojik açıdan önemli anıtlarımızı koruyoruz, ancak kayalar, mineraller, tepeler gibi jeo-miras alanlarımızı nasıl koruyacağımız konusunda henüz çok iyi bir anlayışa sahip değiliz. vb. Bu coğrafi özellikler bize dünyanın tarihi ve toprağın, hayvanların, bitkilerin vs. evrim süreci hakkında engin bir bilgi sağlar.”
Uzmanlar, bir orman yok edilirse yeniden yaratılabileceğini, ancak kayaların veya tepelerin yeniden yaratılamayacağını söylüyor.
Kutch bölgesi, Jura döneminden kalma kayalar gibi jeolojik olarak önemli küresel alanlara sahipken, bazı kayalar bölgenin tektonik ve iklimsel tarihi hakkında zengin bilgiler barındırıyor. Jura ve Tersiyer kayaçlarında bitki ve hayvan fosilleri bulunmuştur.
Thakkar, “Tanımlanan 75 alan o kadar çeşitli ve çeşitli ki, Kutch’ta beş büyük jeopark kurulabilir” diye ekledi.