Mahima Makwana, kariyerinde birkaç geçiş yaptı. Televizyonda çalıştı, Telugu filmlerinden mezun oldu ve ayrıca Bollywood’a girmeyi başardı. Dünya Kadınlar Günü’nde ETimes, Mahima ile kariyer seçimleri hakkında konuştu, bir niş yarattı ve erkek meslektaşlarıyla eşleşti. Daha fazlası için okumaya devam edin…
Bir kadın olarak yaptığın ve gurur duyduğun tek şey nedir?
Sanırım en çok kendim için ayağa kalktığım için gurur duyuyorum. Kimseyi gölgede bırakmak için değil, sadece anlatmak istediğimi anlatmak için düşüncelerimi ve fikirlerimi ifade ederek kendime karşı dürüst oldum. Ayrıca tutkumu takip ederek hayatımı kazanabildiğim için çok gururlu ve minnettarım.
Kadınlar için hem evde hem de işte destekleyici ve güvenli bir ortam yaratmak için bir yerde ihtiyaç duyulan önemli şeyler nelerdir?
Bence olması gereken en önemli şey, insanların herkesi eşit görme zihniyetidir. Kadınların her ortamda kendilerini güvende ve desteklenmiş hissedebilmeleri için bu zihniyeti normalleştirmemiz gerektiğini düşünüyorum ve bir kez normalleştirildiğinde, eylemler kendi adına konuşur.
Bir kadın olarak ifade özgürlüğü sizin için ne ifade ediyor?
Kendin olabilmek ve “log kya kahengey” korkusu veya engellemesi olmadan konuşabilmek. İfade özgürlüğü, fikir ve düşüncelerinizi ifade etme konusunda desteklendiğinizi hissettiğiniz ve bunu yaptığınız için cezalandırılmayacağınızı bildiğiniz bir ortamda bulunmaktır.
Olumsuz feminizm algısını ortadan kaldırmak için ne gerekiyor?
Öncelikle feminizmin ne olduğunu anlamak çok önemli. Bence herkesi feminizm hakkında eğitmenin önemli olduğunu düşünüyorum çünkü bu günlerde feminizmin kadınları bir adım daha yükseğe çıkarmak yerine karşı cinsle aynı oyun alanında olmalarını sağlayan bir şey olmadığına dair önyargılı bir fikir var. Bu yanıltıcı algının düzeltilmesi gerekiyor ki kadın ve erkek daha iyi bir gelecek için birlikte çalışabilsin. İdeal olarak cinsiyet önyargısı olmayan biri.
Hayattaki en büyük desteğin kim oldu ve neden?
Annem. O benim için her zaman bir ilham kaynağı olmuştur. Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, hayat ona ne getirirse getirsin, onun her şeye karşı zarafetle mücadele ettiğini, azimli ve kararlı olduğunu gördüm. Aynısını yapmam için bana ilham veriyor.
Güçlü bir konumda olsaydınız, erkeklerin kadınlar hakkındaki varsayımlarını nasıl değiştirirdiniz?
Kanımca, varsayımlardan ve mitlerden kurtulmamız gerekiyor – erkekler üstün oldukları için, doğası gereği eve ekmek getiren rolünü oynamaları gerekiyor. Nihai karar vericiler onlar olmalı ve bir kadın bir erkeğe bağımlı olmalıdır. Bu varsayımlar onlarca yıldır beynimize yerleşmiş durumda ve bunu yavaş yavaş değiştirmemiz gerekiyor.
Erkekler eşitlik ve karşılıklı saygının sağlanmasına nasıl katkıda bulunabilir?
Gömülü ataerkil davranışı ele alarak ve kabul ederek. Üssünüzü temizleyin – basit bir örnek, araba kullanan bir kadın görürseniz, onun kötü bir sürücü olacağını varsayarsınız. Bu eşitlik ve karşılıklı saygıya katkıda bulunmaz. Irk, din, cinsiyet vb. gözetmeksizin herkesi eşit bir zeminde görmeye başlamalıyız. Ancak o zaman eşitliği ve karşılıklı saygıyı sağlayabiliriz.
Bir kadın olarak, erkek meslektaşlarınıza kıyasla evde veya işte herhangi bir ayrımcılığa maruz kaldınız mı?
Maalesef evet. Erkek meslektaşlarımdan çok farklı muamele gördüğüm durumlar oldu. Ancak annemden bu tür vakalarla biraz tuzlu bir şekilde nasıl başa çıkılacağını öğrendim. Ondan nasıl kurtulursun? Sürekli bunun hakkında konuşarak ve onunla mücadele ederek, çünkü bu bir gecede değişmeyecek. Tekrar etmeye, üzerinde çalışmaya devam etmeliyiz ve daha gidecek çok yolumuz var.
Erkeklerden sağlıklı, uzun süreli bir ilişki kurmak ve kıvılcımı canlı tutmak için ne bekliyorsunuz?
Partnerinizle arkadaş olun, şefkatli olun, farklılıklar varsa birbirinizi arayın ve en önemlisi açık, samimi, dürüst sohbetler edin. Nasıl olmasını istediğinize dair beklentiler empoze etmek yerine, karınızın olduğu kişi olmasına izin verin.
Hiç vücut imajı sorunlarınız oldu mu? Nasıl başa çıktınız?
Bence aktör olmak, halka açık bir figür olmak daha büyük bir sorun haline geliyor çünkü sadece vücuduna bakmıyorsun. Formda olmak bir “erdem” haline gelir ve oyuncu olmak çok fazla baskı uygular. Ancak dünyanın vücudunuza bakışını değiştiremezsiniz. Yapabileceğin tek şey kendin hakkında iyi hissetmeye çalışmak.
Cinsiyet karşılaştırmaları söz konusu olduğunda ücret farklılıkları konusuna nasıl yaklaşırsınız?
Ne yazık ki, bu bir gerçek ve birçok insanı etkiliyor. İnsanlar – hem erkekler hem de kadınlar – tutkularının peşinden giderken pek çok zorlukla karşılaşırlar – bunların çoğu kitleler tarafından görülmez. Ve eğer birisi bunu yapmaya istekliyse, ideal olarak cinsiyetinden dolayı hiçbir ücret ayrımcılığı yapılmamalıdır. Bir gün, bireyin cinsiyeti ne olursa olsun, yeteneklerinin, sıkı çalışmalarının ve masaya getirdikleri değerin ödüllendirildiği bir noktaya gelmemizi canı gönülden diliyorum.
Hiç iş arkadaşlarınızdan istenmeyen cinsel yaklaşımlar yaşadınız mı? Böyle zor bir durumla nasıl başa çıkıyorsunuz?
Ne yazık ki, bu tür durumlarda sessizlik, rıza ile karıştırılabilir. Bu nedenle, bu kişilere herhangi bir istenmeyen cinsel yaklaşım bildirirlerse bunu bildirmeniz zorunludur ve bu sizin için pek de hoş karşılanacak bir şey değildir.
Genç halinize ne tavsiye edersiniz?
Sadece anı yaşa ve gelecek için fazla endişelenme. Bu an bir daha gelmeyecek. Ayrıca, geldiği gibi al. Sendelemek sorun değil.