Okyanus sıcaklıkları tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşırken bilim adamları alarm veriyor

BasriBey

Global Mod
Global Mod


PARIS: Çarşamba günü yayınlanan araştırmaya göre, insanlığın karbon kirliliğinin neden olduğu aşırı ısının çoğunu emen dünya okyanusları, geçen yıl rekor kıran sıcaklıklar yaşamaya devam etti.
İklim değişikliği gezegen genelinde artan yüzey sıcaklıkları, atmosferik istikrarsızlığa yol açıyor ve fırtınalar gibi aşırı hava olaylarını güçlendiriyor.
Okyanuslar, sera gazı emisyonlarından kaynaklanan fazla ısının yaklaşık yüzde 90’ını emerek, kara yüzeylerini korurken, su altı yaşamı üzerinde zaten yıkıcı etkileri olan devasa, uzun süreli deniz ısı dalgaları üretiyor.
Çin, ABD, İtalya ve Yeni Zelanda’daki araştırmacılar tarafından yürütülen araştırma, 2022’nin “dünya okyanuslarında kaydedilen en sıcak yıl” olduğunu söyledi.
Yazarlara göre, okyanuslardaki ısı içeriği geçen yılın seviyesini yaklaşık 10 Zetta joule aştı – bu, 2021 yılına kadar küresel elektrik üretiminin 100 katına eşdeğer.
Pennsylvania Üniversitesi’nde profesör olan çalışmanın ortak yazarı Michael Mann, “Okyanuslar, insan karbon emisyonlarından kaynaklanan ısınmanın çoğunu emiyor” dedi.
“Net sıfır emisyona ulaşana kadar, bu ısınma devam edecek ve biz de kırılmaya devam edeceğiz. okyanus Bu yıl yaptığımız gibi ısı içeriğini kaydedin” dedi. “Okyanuslar hakkında daha iyi farkındalık ve anlayış, iklim değişikliğini hafifletmeye yönelik eylemler için bir temel sağlıyor.”
1950’lerin sonlarına dayanan kayıtlar, okyanus sıcaklıklarında 1985’e kadar uzanan neredeyse sürekli artışlarla birlikte amansız bir artış gösteriyor.
Bilim adamları, yükselen sıcaklıkların okyanus stabilitesinde daha önce düşünülenden daha hızlı büyük değişikliklere yol açtığı konusunda uyardılar.
Advances in Atmospheric Sciences dergisinde yayınlanan araştırma, dünya çapında 16 kurumdan 24 bilim insanının gözlemlerine dayanıyordu.
Ayrıca okyanusların sağlığının azaldığına dair başka kanıtlar da buldu.
Artan su sıcaklıkları ve okyanus tuzluluğu – yine tüm zamanların en yüksek seviyesinde – suyun artık karışmayan katmanlara ayrıldığı bir “tabakalaşma” sürecine doğrudan katkıda bulunur.
Bunun geniş kapsamlı etkileri var çünkü okyanus ve atmosfer arasındaki ısı, oksijen ve karbon alışverişini etkileyerek diğer şeylerin yanı sıra okyanusta oksijen kaybına neden oluyor.
Araştırmacılar yaptığı açıklamada, “Deoksijenasyonun kendisi, yalnızca deniz yaşamı ve ekosistemler için değil, aynı zamanda insanlar ve karasal ekosistemlerimiz için de bir kabus” dedi.
Avrupa’nın Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre, bu hafta yayınlanan güncellenmiş veriler, ortalama küresel atmosferik sıcaklıkların 2022’yi kayıtların başladığı 19. yüzyıldan bu yana en sıcak beşinci yıl yaptığını gösterdi.
Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, iklim değişikliği nedeniyle daha olası ve ölümcül hale gelen, benzeri görülmemiş doğal afetlerle karşı karşıya kaldı.
Bu etkilerin çoğu, hızla ısınan bir okyanusa ve hidrolojik döngüdeki ilgili değişikliklere bağlanabilir.
ABD Ulusal Araştırmalar Merkezi’nden Kevin Trenberth, “Bazı yerler daha fazla kuraklık yaşıyor, bu da orman yangını riskinin artmasına neden oluyor ve diğer yerler, genellikle sıcak okyanuslardan artan buharlaşmanın da yardımıyla, şiddetli yağışlardan kaynaklanan büyük seller yaşıyor” dedi. Atmosferik Araştırma ve Auckland Üniversitesi.