Rajkot’un Akıllı Şehir hayali verimsiz toplu taşımayla ayaklar altına alındı | Rajkot Haberleri

KulOr

Global Mod
Global Mod


RAJKOT: Saurashtra’nın ticari başkenti sinir bozucu trafik sıkışıklığına ve bazı ölümlere yabancı değil.
Son 10 yılda dünya çapında beğeni toplayan teknolojik ürünleriyle ünlü şehir, çevredeki 10 köyün birleşmesiyle 113 kilometrekareden 161 kilometrekareye çıktı. Şehirdeki özel araç sayısı da önemli ölçüde arttı ve belediye şirketi birkaç üst geçit planlıyor.
Ancak, öngörülen Akıllı Şehir’in kalbinde yer alan etkili bir toplu taşıma sistemi, hızlı kentleşmenin hızına ayak uyduramadı.
Belediye otobüs seferleri ve BRTS 2012’de hizmete girdi. Ancak on yılda hiçbir yeni otobüs veya yeni güzergah eklenmedi, bu da büyük bir nüfusu özel araçlarını kullanmaya zorlayarak yolları kapattı.
Şehir içi otobüsler 45 güzergahta 870 sefer gerçekleştirirken, BRTS 11 km’lik bir güzergahta çalışıyor. 90 belediye otobüsü ve 10 BRTS otobüsü çalışıyor, ikisi de birleştirilmiş köylerdeki yeni geliştirilen alanlara ulaşmıyor.
Transfer içeren toplu taşımaya yönelik gevşek yaklaşım budur. Rajkot Rajpath Ltd.belediye otobüslerini işleten , kamu görevi cezasına çarptırılır. Mevcut güzergahlarda otobüs sayısı da yetersiz.
Ayrıca kentte yakın ilçelerden çok sayıda öğrenci de dahil olmak üzere yüksek bir göç yaşanmaktadır.
Diğer ilçelerden günde yaklaşık 10.000 kişi hem satın alma hem de sosyal hizmet için şehri ziyaret ediyor ve iyi bir belediye otobüsü hizmetine ihtiyaç duyuyor.
Parth Ganatra, Başkan Yardımcısı Rajkot Ticaret Odası ve Sanayi, “Toplu taşıma sisteminin zayıf olması nedeniyle yollardaki araç sayısı artıyor. Daha fazla otobüs ve bunların bağlantıları trafik sıkışıklığının tek çözümü.”
Şehirde yaşayan bir esnaf olan Mahesh Shah, “Genellikle öğrenciler ve yaşlılar otobüs servislerini kullanır. Rajkot’ta, iş veya iş için giden her üye ders çalıştığı veya günlük ihtiyaçlar için alışveriş yaptığı için neredeyse her evin üç ila dört aracı vardır. araç.”
Bir RMC özel amaçlı araç olan RRL, kamu talebine dayalı olarak şimdiden 30 yeni olası rota belirledi.
Ancak ciddi bir kaynak sıkıntısı yaşıyor.
RRL genel müdürü Alpana Mitra ile temasa geçildiğinde, “Dizel otobüsleri elektrikli otobüslerle değiştiriyoruz. Ağustos ayına kadar 100 CNG otobüs daha satın almayı ve geldikçe yeni güzergahlar eklemeyi planlıyoruz. Bu toplu taşımayı iyileştirecek” dedi.