Teknoloji: Arabada Sanal Gerçeklik: Başka bir dünya

BasriBey

Global Mod
Global Mod
Teknoloji: Arabada Sanal Gerçeklik
Başka bir dünya





Mercedes Vision Kokpit CES 2024

© press-inform – basın ofisi


Gündelik hayat giderek dijitalleşiyor ve cep telefonu ekranlarında ve meta düzeylerde gerçekleşiyor. Araba artık bir istisna değil. Özellikle sanal gerçeklik göz kamaştırıcı derecede parlak bir geleceğe doğru yol alıyor.





Pek çok sürücü için çeşitli ekranlarda görünen oklar, çizgiler ve trafik işaretleri hâlâ oldukça tuhaf. Volkswagen muhtemelen mevcut ID ailesinde son derece küçük bir gösterge ünitesini tercih etmekte biraz aceleci davrandı ve en önemli bilgileri sürücünün görüş alanında bir baş üstü gösterge ekranı aracılığıyla görüntülemek istedi. Audi ve Skoda da MEB modelleriyle aynı yolu izlemek zorunda kaldı. Ancak hepsi bu kadar değil, çünkü istenirse ön cama yapılan projeksiyonlar sanal gerçekliği de içerecek şekilde genişletilebiliyor. Bu, gözlerin, projeksiyonun ve çevrenin etkileşimi sayesinde sürücünün kendisini aksiyonun tam ortasında hissetmesi anlamına geliyor. Navigasyon ekranında veya gösterge ünitesinde 200 metre sonra bir sonraki sokağın sağda olduğunu belirten sıkıcı bir ok yerine, ok sürücüyü ve arabayı görsel olarak sokağa yönlendirir. Pilotun artık direksiyon simidinin arkasındaki ve gösterge panelinin ortasındaki ekranlara bakmasına gerek yok, sanki sihir gibi yönlendirilebiliyor.



Kulağa basit geliyor ve gerçekte bundan daha karmaşık olduğu söylenemez; eğer kafanıza koyarsanız. Birçok kullanıcı yıllardır normal ok gösterimlerine alıştığı için, kendi gözleri bazen tanıdık formatlardan ayrılma konusunda isteksiz olabiliyor. Audi Q4 Etron, VW ID4 veya yeni revize edilen Skoda Enyaq’taki gibi kokpit ekranlarının çok küçük olması sinir bozucu çünkü çok küçük bir ekrana çok fazla bilgi yansıyor.


Artırılmış gerçeklik baş üstü ekranının teknik kalbi, ön panelin içine gizlenmiş olan Resim Oluşturma Birimi olarak adlandırılan birimdir. Parlak bir LCD ekran, yakın ve uzak düzlemleri birbirinden ayıran özel optiklerle ışın demetlerini iki aynaya gönderir. Aynalar, ışınları elektrikle ayarlanabilen içbükey bir aynaya yönlendirir. Bilgi oradan ön cama ve sürücünün görüş alanına gönderilir. AR Creator olarak adlandırılan program, görüntü oluşturucu görevi görüyor ve sembollerin yerleşimini çevreye uyacak şekilde ayarlıyor. Ön kamera, radar sensörleri ve navigasyon haritası, genel teknik yapı için gerekli çerçeve verilerini sağlıyor.


Yıllar geçtikçe kullanıcılar kendi oturma odalarında ya da evlerindeki masalarında büyük ekranlara alıştı; ne kadar büyükse o kadar iyi. Çağdaş ekranların artık 13 ila 17 inç arasında boyutlara sahip olması veya Cadillac Escalade gibi lüks modellerde toplam boyutu 30 inçten fazla olacak şekilde iç içe geçmiş olması şaşırtıcı değil. Yolculuğun nereye varacağı yalnızca Çin’den ve özellikle Asya’dan gelen yeni araçlarla değil, aynı zamanda geniş ekranı sol A sütunundan sağa doğru uzanan ve çeşitli bilgileri görüntülemek için kullanılabilen Mercedes EQXX gibi gelecekteki bir çalışmayla da gösteriliyor. neredeyse her türlü içerik. Stuttgart merkezli şirketin 2024 yılı başında Las Vegas’ta düzenlenecek CES’te tanıtacağı MBUX Sanal Asistan somut bir görünüm sunuyor. Yapay zeka destekli ekranın kendisi, 2024’ün sonundan itibaren A-Serisi ailesinin yerini alacak yeni elektrikli serinin kontrol ünitesine tamamen elektriksel olarak bir bakış sağlıyor.


BMW aynı zamanda yeni 3 Serisi ve 2025 yılında çıkacak “yeni sınıf” ürün ailesi için de yeni ekran teknolojisine hazırlanıyor. İlk kez sadece sürücüyü değil, aynı zamanda aracı da gösteren bir head-up ekranı yer alacak. ön camın tüm genişliği, başlangıçta yaklaşık 15 santimetre yükseklikte. “Bu bir vizyondan daha fazlası. Bu yeniliği yeni sınıfa taşıyoruz. Müşterilerimiz bu tamamen yeni teknolojiyi 2025 gibi erken bir tarihte araçlarında deneyimleyebilecekler,” diye açıklıyor BMW CEO’su Oliver Zipse. Bireysel işlevler ses, direksiyon simidi ve ekranlardaki dokunmatik işlev aracılığıyla çalıştırılır. Yakında kapılardaki tekstil yüzeylerin bile konfor fonksiyonlarının işleyişinde rol oynayabileceği varsayılabilir. Kaliforniya’nın Silikon Vadisi’ndeki Mountainview’deki bu teknoloji merkezinde fikirler birkaç yıldır devam ediyor. Hareket kontrolünün yaygınlaşması pek olası olmasa da burada, diğer şeylerin yanı sıra, sürücünün göz teması olmadan bile yolunu bulmasını kolaylaştıran üç boyutlu dijital ekranlar üzerinde çalışmalar yapılıyor.


Ancak sanal gerçeklik sadece sürücü ve yardımcı pilottan ibaret değil. Bir aracın ön sırasında mümkün olmayan şey, arka tarafta olasılıklar bırakır. Audi, bir süredir birçok modelin ikinci sırasında VR gözlüklü arka eğlence sistemini sunuyor. Sanal gerçeklik gözlüklerini kullanarak kendinizi oyun veya film gibi farklı medya formatlarına kaptırabilirsiniz. Ekran sistemleri aracılığıyla oynatılan diğer arka koltuk eğlencelerinin aksine, çeşitli içerikler otomobilin sürüş hareketlerine gerçek zamanlı olarak uyum sağlıyor. Holoride sistemini kullanmak için ilgili kulaklığın Bluetooth aracılığıyla araçla eşleştirilmesi gerekir. BMW, 5 veya 7 Serisi’nde arkadaki yolcularını VR gözlükleri olmadan, bunun yerine tavandan aşağıya katlanan geniş bir ekranla eğlendiriyor.


Audi’nin Holoride sisteminin arkasında, sanal içeriği gerçek zamanlı olarak aracın sürüş hareketlerine uyarlayan bir teknoloji yer alıyor: örneğin araba sağa doğru bir virajdan geçiyorsa, hayali dünyadaki uzay gemisi de sağa doğru uçuyor. Siz hızlanırsanız uzay gemisi de hızlanır. Bu yenilikçi VR veya XR teknolojisinin (XR: Genişletilmiş Gerçeklik) geliştirilmesi, Audi ve teknoloji start-up’ı Holoride tarafından geliştirildi ve şu anda seri üretime giriyor. Geleceğin eğlence programı, modüler bilgi-eğlence sisteminin en son genişletme aşamasıyla Ingolstadt merkezli şirketin Avrupa, Kuzey Amerika, Japonya ve Çin’deki ana pazarlardaki neredeyse tüm model yelpazesinde mevcut.


basın bülteni

#Konular