Teknoloji: Daytona, Dakar ve Formula 1 elektromobiliteye ne katıyor? : Azgın laboratuvarlar

BasriBey

Global Mod
Global Mod
Teknoloji: Daytona, Dakar ve Formula 1 elektromobiliteye ne katıyor?
Yarış laboratuvarları





BMW M Hibrit V8

© press-inform – basın ofisi


Yakındı ve sonunda işe yaradı. Audi, prestijli Dakar Rallisi'nde elektrikli otomobille üçüncü denemede zafere ulaştı. Ayrıca giderek daha fazla üretici, kısmen elektrikli araçlar kullanarak WEC dayanıklılık yarışı şampiyonasında kendilerini göstermek istiyor. Peki bu taahhütler yollardaki elektromobiliteye ne getiriyor?





Bu yakındı ve Ingolstadt'taki rahatlama da buna paralel olarak büyüktü. Üçüncü denemede Audi, muhtemelen dünyanın en zorlu rallisi olan Dakar'da uzun zamandır beklenen zaferi elde etti. 2022 ve 2023'teki iki iflasın ardından bu yıl, uzun zamandır beklenen başarıya ulaşıldı; Carlos Sainz/Lucas Cruz'dan oluşan İspanyol sürücü kadrosuyla Audi, yaklaşık 7.900 kilometre sonra ilk Dakar zaferini elde etti. Zaferin kendisi yeterince etkileyici değilmiş gibi, Bayern bunu elektrikle çalışan Audi RS Q Etron'la başardı. Arazi aracı ile Baja buggy'nin dövüşçü görünümlü karışımı elektrikli bir araçtır. Araçtaki akü paketine ek olarak elektrik, eski bir DTM içten yanmalı motor tarafından da üretiliyor. Elektrikli prototipin enerji tedariği, yüksek voltajlı bir batarya ve atık bazlı yakıtla çalışan bir enerji dönüştürücü ile garanti ediliyor ve böylece geleneksel yakıtlara kıyasla CO2 emisyonlarında yüzde 60 oranında tasarruf sağlanıyor. Muazzam ağırlık, özel kullanımla dengelenir çünkü elektrik motoru yüksek torkuna herhangi bir zamanda gecikmeden erişebilir.



Yine Ocak ayında dünyanın en ünlü dayanıklılık yarışlarından biri olan Daytona 24 Saat yarışıyla sona erdi. Prototip sınıfındaki yarış arabaları da elektrikli sürüşe her zamankinden daha fazla güveniyor. İçten yanmalı motorlar, Bosch'un standart bir elektrik motoruyla birleştirilmiştir. Sistemin toplam performansı: 519 kW / 706 HP ve yaklaşık bir tonluk yarış ağırlığı. Sistem maksimum 800 volt voltajla çalışmaktadır. Standart batarya, 30 ila 50 kilovatlık artışlarla hızlanma aşamalarında istenildiği zaman erişilebilen 1,35 kWh kullanılabilir enerji depoluyor. Yeni LMDh yarış sınıfı, önemli ölçüde daha düşük maliyetleri ve tüm kıtalardaki olası kullanımları nedeniyle otomobil üreticileri arasında büyük ilgi uyandırdı. Bu arada dünya çapındaki yarışlara fabrika takımlarıyla sadece BMW, Porsche, Cadillac (General Motors) ve Acura (Honda) gibi yarış devleri değil, Ferrari, Peugeot/Stellantis, Alpine/Renault ve Lamborghini de katılıyor. Formula E yarış serisinin özellikle Avrupa'da pek ilgi görmemesinin ardından herkes elektrikli motor sporlarının imajının artmasını umuyor.


Son dönemdeki başarısız yıllara rağmen Mercedes, Formula 1'e güvenmeye devam ediyor ve şimdi AMG modelleri için ilk teknoloji modüllerini seri otomobillere tanıtıyor. Bunun en iyi örneği, AMG S-Class veya GT dört kapılı modelle aynı sürüş paketine sahip olan Mercedes AMG SL 63 S E-Performance'dır. Tüm modellerde, dört litrelik sekiz silindirli turbo, her iki aksa da 600 kW / 816 bg'ye kadar güç ve 1.420 Nm'ye kadar devasa bir tork sağlıyor. Bu, açık dört tekerlekten çekişli aracın 2,9 saniyede 100 km/saat hıza ulaşabileceği ve itiş gücünün yalnızca 317 km/saatte sona erdiği anlamına gelir. 450 kW / 612 hp sekiz silindirli motor, 150 kW / 204 hp elektrik motorunun yanı sıra iki vitesli şanzıman ve mekanik arka aks kilidinden oluşan arka aksta bir elektrikli tahrik ile birleştirilmiştir. Küçük 6,1 kWh pil takımı arka aksın üzerine yerleştirilmiştir. Arka akstaki elektrik motoru elektrik menzili için değil, hızlanma veya sollama sırasında ilave itiş gücü sağlıyor. Arka akstaki kayma arttıkça elektrik motorunun tahrik gücü, kardan mili ve tahrik milleri aracılığıyla ön tekerleklere aktarılır. Pil, bir şarj istasyonunda veya duvar kutusundaki 3,7 kW'lık yerleşik şarj cihazı kullanılarak şarj edilebilir.


Porsche, bu Ocak ayında Daytona'daki 24 saatlik açılış yarışını ilk kez kısmi elektrik gücünü kullanarak kazanmayı başardı. Cameron/Nasr/Campbell/Newgarden'ın kullandığı 7 numaralı Porsche 963, Cadillac ve Acura'nın 791 tur önünde kazanırken, diğer hibrit Porsche 963'ler dördüncü, beşinci ve altıncı sırayı almayı başardı. 2010'ların sonunda Porsche, Le Mans galibi 919 Hybrid ile WEC'e (Dünya Dayanıklılık Şampiyonası) katılarak büyük başarıyı kutlamıştı. “919 Hybrid teknolojik olarak ön plandaydı. O zamanlar LMP1 düzenlemeleri kapsamında geniş bir özgürlük vardı. Arabalar büyüleyiciydi ama pahalıydı ve kullanımı zorluydu” diye açıklıyor Porsche motor sporlarından sorumlu Thomas Laudenbach, “bu nedenle bu araçlar müşteri ekiplerinin kullanımına uygun değildi. Porsche 963'ün de dahil olduğu yeni LMDh kategorisinde durum farklı: maliyetler önemli ölçüde daha düşük, hibrit bileşenler daha az karmaşık ve kullanımı profesyonel ve deneyimli bir müşteri ekibi için uygun fiyatlı.” Benzer nedenler diğer takımları da yeni yarış serisine katılmaya motive ediyor. BMW'nin özellikle M Hybrid V8 için büyük planları var; yine başarı olmadan. Daytona'da da teknik sorunlar nedeniyle podyumda umulan yerlerin bir kez daha gerçekleşememesi nedeniyle kızgın yüzler vardı. Artık herkes Sebring'e ve yazın Le Mans'ta sezonun en önemli anına bakıyor.


Porsche yakın zamanda yarının yarış otomobili olarak 1.000 hp'nin üzerinde elektrikli prototipi olan GT4 e-Performance'ı tanıttı. Thomas Laudenbach: “Elektrifikasyon konusu karayolu araçlarıyla sınırlı değil, motor sporlarında da çok önemli. Yarış faaliyetlerimiz her zaman yolda olup bitenlerle alakalı olmalıdır. Birinci sınıf sporda konuyu Formula E'de uyguluyoruz, uzun mesafe yarışlarında hibridizasyona sahibiz ve müşteri yarışlarında vizyonumuz GT4 e-Performance'tır.”


Ancak Dakar'daki Audi örneği, LMDh arabalarıyla WEC'in yaptığı gibi, bunun özellikle motor sporları ve dikkat ile ilgili olduğunu gösteriyor, çünkü çok farklı iki operasyonda gerçek teknoloji transferi pek mümkün değil. Audi ve onun RS Q Etron'daki yüksek performanslı menzil genişleticisinin, karayolu araçlarına yönelik seri üretime herhangi bir önemli referans vermesi pek olası değil. Şu anda yalnızca Mazda, MX-30 e-Skyactiv R-EV'yi menzil genişleticiyle, hatta bir Wankel motoruyla sunuyor. Tekerlekler yalnızca elektrik motoru tarafından tahrik edilirken, 830 cc silindir hacmine ve 55 kW / 75 hp güce sahip döner pistonlu motor, ilave menzil sağlar. BMW, i3'ün Ranger Extender versiyonunu yıl önce, i3'ün bir araç olarak nihai sonu gelmeden çok önce durdurmuştu. Başlangıçta motosiklet motoru, Bavyeralı yenilikçi aracın akü menzilinin çok kısa olduğu müşteriler için geçici bir çözüm olarak menzil genişleticiydi.


basın bülteni

#Konular