Teknoloji: Porsche Macan E 2024: Farklılıkları aramak

BasriBey

Global Mod
Global Mod
Teknoloji: Porsche Macan E 2024
Farklılıkları arayın





KKD elektrik motoru ön (Porsche)

© press-inform – basın ofisi


Porsche, Macan E’yi yoluna koyuyor. Zuffenhausen Stromer, Premium Electric platformunun teknolojisini Audi Q6 e-tron ile paylaşıyor. Stuttgart merkezli şirket, kendilerini farklı kılmak adına birkaç teknik detay sunuyor.





Ingolstadt ve Zuffenhausen – Audi ve Porsche aynı şirket çatısı altında bulunsalar bile bu her zaman bir aşk ilişkisi değildir. Artık elektromobilitenin maliyet baskısı ve dolayısıyla kurumsal mantık, iki otomobil üreticisini bir araya gelmeye zorluyor. Sonuç olarak hem Audi Q6 e-tron’un hem de Porsche Macan’ın temel aldığı Premium Electric platformu ortaya çıktı. Elektrikli SUV’da boxer motor gibi ayırt edici özellikler ortadan kaldırıldığı için ayırt edici özellikler zorlaşıyor. En azından teknoloji yakınları dizi versiyonunda birbirleriyle rekabet edebilene kadar. Yine aynı mimariyi paylaşan Porsche Taycan ve Audi e-tron GT ile mühendisler en azından iki aracı farklı şekilde ayarlamayı başardılar.



Bu aynı zamanda Q6 e-tron ve Macan ile de çalışmalıdır. Özellikle Porsche, 2024’ün ikinci yarısında piyasaya sürüldüğünde Macan’ın giriş seviyesi ve en üst versiyonlarıyla otomotiv gıda zincirinin her iki ucuna da hizmet verecek. Güç versiyonu yaklaşık 450 kW / 612 bg sistem çıkışına sahip olacak ve 1.000 Newton metrenin üzerinde bir tork. Bu versiyona daha yakından bakmaya değer. Giriş seviyesi versiyonun aksine bu Macan, başlangıçta yalnızca Porsche’de mevcut olan performanslı arka kısımla donatılmıştır. Zuffenhausen halkının vurguladığı gibi. Audi Q6 e-tron RS’nin de bu bileşeni kullanıp kullanmayacağı henüz bilinmiyor. Oldukça kompakt elektrik motorlarıyla birleşen bu tasarım sayesinde, Porsche teknisyenleri ilk kez bir Macan’a tekerlekleri maksimum beş derece döndüren arka aks direksiyonunu monte edebildi. Arka aksın kontrolü elinde tuttuğu ve ön aksın yalnızca gerektiğinde devreye alındığı dört tekerlekten çekiş sistemi buna iyi uyum sağlıyor. Sınıfının en iyisi Macan E, diferansiyeldeki kontrollü enine kilide özeldir ve Zuffenhausen mühendisleri ayrıca ön aks yönlendirmesinde de birçok geliştirme çalışmasına yatırım yaptı.


Preformance arka uçlu Top Macan’da, arka aks motoru yalnızca temel versiyondan daha büyük olmakla kalmıyor (giriş seviyesi versiyondaki 210 milimetre ve 200 milimetreye karşılık çap olarak 230 milimetre, aktif uzunluk 210 milimetre), aynı zamanda ayrıca yatay olarak 180 derece döndürülmüştür. Bu, ağır elemanların arkada olduğu ve 48 (ön) ile 52 arasında arka-ağır aks yükü dağılımını sağladığı anlamına gelir. Ön tarafta her iki modelde de 210 milimetre çapında daha küçük bir PSM (sürekli uyarılmış senkron elektrikli makineler) bulunur. ve 100 milimetre uzunluğunda. Elektrikli makineler PSM’dir çünkü biraz daha pahalı olmalarına rağmen daha hızlı regüle edilebilirler ve termal olarak çok kararlı olup yüksek sürekli performans sağlarlar. Darbe invertörü de buna katkıda bulunur, çünkü arka aksta silikon (ön aks) yerine silikon karbür (SiC) kullanılır. Bu, verimliliği ve performansı artırır. “Güç elektroniğinde büyük bir gelişme adımı yaşandı”; Porsche Macan Güç Aktarma Organları Müdürü Antoon Janssen bunu özetliyor. Maksimum 240 kW’lık geri kazanım performansı da oldukça iyi. Bu yaklaşık 4,3 m/s²’lik bir gecikmeye karşılık gelir.


100 kilowatt saat kapasiteli bataryaya gelince, kartlar yine tekdüzelik açısından net bir şekilde karıştırılıyor. Porsche’nin Taycan ile hızlı şarj süreleri elde etmesine yardımcı olan 800 volt teknolojisinin bunda bir sakınca yok. Pil, prizmatik hücreli on iki modülden oluşur; kobalt içeriği yaklaşık yüzde 60 oranında azaltıldı. Pil, hücre modülü denetleyicisi de dahil olmak üzere her modülün değiştirilebileceği şekilde tasarlanmıştır. Kontrol ünitesine içeriden bile erişilebilir ve bu nedenle değiştirilebilir.


Sonuç olarak şarj işlemi olumsuz etkilenmiyor: En yüksek güçte akülere 270 kW elektrik akmalıdır. Ancak şarj söz konusu olduğunda önemli olan maksimum hız değil, daha ziyade plato, yani elektriğin mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde enerji deposuna aktığı tutarlılıktır. Zuffenhausen merkezli şirket, pilin şarj edilmesinden 30 dakika öncesine kadar başlayan şartlandırma sayesinde hızlı şarj süreleri vaat ediyor. Diğer şeylerin yanı sıra, altı kilowatt’lık bir yüksek voltajlı ısıtıcı, hücrelerin soğuk mevsimde doğru sıcaklıkta olmasını sağlamayı amaçlıyor. 22 dakikadan kısa bir sürede pil şarj seviyesi yüzde ondan yüzde 80’e çıkacaktır. DC hızlı şarj cihazında!


Alternatif akımda işler farklı görünüyor. Macan bir AC şarj istasyonuna bağlandığında aküye maksimum 11 kW elektrik akar. Özellikle herkesin kendi duvar kutusu olmadığından ve genellikle dört saatlik şarjdan sonra bir engelleme ücreti uygulandığından, birinci sınıf bir elektrikli otomobilden kesinlikle 22 kW bekleyebilirsiniz. Dokuz ila on saatlik tam şarj süresi tam olarak kullanışlı değildir. Yerleşik AC şarj cihazı, yüksek voltajlı ısıtıcı ve DC/DC dönüştürücü içeren Entegre Güç Kutusunun (IPB), üç bileşeni kompakt bir şekilde tek bir ünitede birleştirmesinin hiçbir faydası yoktur.


Bilgi-eğlence söz konusu olduğunda Porsche, grubun birliğinden yararlanıyor; Macan E ilk kez otomobilin on metre uzağına 87 inçlik bir alanı yansıtan artırılmış gerçeklik özelliğine sahip bir baş üstü ekrana sahip olacak. Porsche sürücülerinin yüzde 85’i iPhone kullandığından, yazılım Android Automotive tabanlı olmasına rağmen Apple CarPlay zorunludur ve yakında gösterge panelinde Google Haritalar da görüntülenecektir. Porsche, sesli asistanı 23 dilde (altı yeni dil dahil) kendisi geliştirdi ve artık koltuk bazlı ses tanıma mümkün olduğu için ön yolcu da bilgi-eğlence sistemiyle eğlenirken hakkını alabiliyor. Zuffenhausen eğlence sektörünün yeni açıklığı, Spotify gibi üçüncü taraf uygulamaların eğlence sağlaması gerçeğini de içeriyor.


basın bilgileri

#Konular