Togg'un elektrikli otomobili geliyor: Türk T10X böyle sürüyor

BasriBey

Global Mod
Global Mod
Togg 10X elektrikli otomobil, Türkiye'nin prestij objesi haline geliyor. Elektrikli crossover, yapay zekanın radyo çalma listeleri bile oluşturduğu dijital ekosistemi ve iyi şarj performansıyla etkileyicidir.

Wolfgang Gomoll





Elektrikli arabalar batı Amerika Birleşik Devletleri'ndeki altına hücum gibidir. Herkes büyük paranın kokusunu alıyor ve elektrikli otomobil start-up'ları hâlâ mantar gibi türüyor. Tesla tarifi veriyor: Arabanın önemli unsurlarına odaklanın, geri kalanını satın alın, yerden bir fabrika inşa edin ve yeterli bir şarj yapısı sağlayın. Temel olarak, gerekli sermayeye sahip, kendini ilan eden herhangi bir otomobil üreticisi bunu yapabilir. Tedarikçilerin bir düzine kuruşları var ve yüksek verimli, güçlü bir içten yanmalı motor üretme sanatına artık ihtiyaç duyulmuyor. Bu, köklü otomobil üreticilerinin teknolojik avantajının artık mümkün olmadığı anlamına geliyor.



Bu tam olarak Togg'un izlediği stratejidir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yerini verdi, Gürcan Karakaş'ta ise otomobil işini en iyi bilen CEO'yu buldular. Hafif Svabya aksanıyla konuşan adam, “Bir otomobil üreticisinden daha fazlası olmak istiyoruz” diyor. Bunda şaşılacak bir şey yok: Karakas, Bosch'ta 20 yıldan fazla çalıştı ve diğer şeylerin yanı sıra Asya işlerinden de sorumluydu. Bu çelik banyo, artık nazik bakışlı adama yardımcı oluyor çünkü o, bu andan itibaren sonuçlar çıkarmış.



Ekran A sütunundan A sütununa kadar uzanır

© basın bilgilendirmek



Togg TX10'da bunu direksiyonun başına geçtiğiniz anda hemen fark ediyorsunuz. Çünkü 12,3 inçlik bir gösterge ekranı ve temel olarak A sütunundan A sütununa kadar uzanan 29 inçlik bir monitörden oluşan bir XXXL ekrana bakıyorsunuz. Coast-to-Coast'ın Byton adını verdiği bu vizyon, Türk otomobil üreticisi tarafından hayata geçiriliyor. Ancak Togg versiyonu, Çinli start-up'ın araçlarında olduğu gibi görüş alanını olumsuz etkilemiyor.


Togg, Apple veya Google'a güvenmiyor ancak akıllı telefon gibi bir uygulama mağazası içeren kendi işletim sistemini geliştirdi. Uygulamalar ana ekrana sürüklenip bırakılır ve telefon, bir şarj yuvasında kablosuz olarak şarj edilir. Menüler biraz karmaşık olsa da işlem büyük bir sorun olmadan çalışıyor. BMW'den bildiğimiz gibi bir döner basmalı düğmeden memnunuz, ancak bu düğme Münih orijinalinin dokunma kalitesine sahip değil. Orta konsolun üzerindeki başka bir monitör, klimayı ayarlamak ve yukarıdaki ekranları yapılandırmak için kullanılıyor. Bu, yolcunun kendi eğlence programını oluşturabileceği anlamına gelir.


Kendi para birimine sahip, tekerlekli bir oturma odası




Togg, yolcu kabinini ikinci bir oturma odası olarak tanımlıyor ve bilgi-eğlence sistemi de buna göre tasarlanmış. Bunu başarmak için Türk otomobil üreticisi, Türk Hava Yolları da dahil olmak üzere ülke ekonomisinin neredeyse tüm sektörlerinden büyük oyuncuları bünyesine kattı. Burada radyo dinleyebilir, işlerinizi yürütebilir, uçak bileti alıp online mail order firmalarından sipariş verebilir, Türkiye'nin en büyük süpermarket zinciri Migros'tan alışveriş yapabilir, hatta vergi beyannamenizi tek bir sistem üzerinden doldurabilirsiniz. Gürcan Karakaş, “Kendi ekosistemimizi geliştirdik” diye açıklıyor. Bu nedenle kendi para birimi Toggen de vardır (onomatopoeik olarak İngilizce “token” kelimesine benzer). Tıpkı bir havayolu şirketinde olduğu gibi, işlemler ve aktiviteler için mil veya başka puanlar toplarsınız ve bunları Toggen'e dönüştürebilirsiniz, örneğin bunları şarj istasyonunda pillerinizi şarj etmek için kullanabilirsiniz.

Nio ET5 Touring elektrikli otomobili test etti

Nio ET5 Touring testte
Pili değiştirin: Bu arabada herkesin önünde bir şeyler var – ancak yine de onu yalnızca birkaç kişi kullanıyor




27 Mart 2024


Ancak eğlence de sağlanıyor: Yapay zeka sayesinde AI radyo, seçilen müzik türüne göre kullanıcının zevkine uygun çalma listeleri oluşturuyor. Ekranlar aynı zamanda dijital sanat eserleri yaratmak için de kullanılıyor. Togg, bu kadar büyük bir üretimle CES teknoloji fuarında şimdiden heyecan yarattı. Artık Gemlik'teki fabrikanın dış duvarlarını bit ve bayt grafikler süslüyor. Bazı işlevler araçtaki yüz tanıma yoluyla etkinleştirilir. Kamera aynı zamanda selfie çekmek için de kullanılıyor. Togg'un patronu “Dijitalleşmeyi ciddiye alıyoruz” diyor. Bunların hiçbiri Tesla'ya benzemiyor, daha çok Apple'a benziyor.


Tüm yazılım yeteneklerine rağmen Togg TX10 gibi bir aracın yine de yolcularını A noktasından B noktasına mümkün olduğunca konforlu bir şekilde ulaştırması gerekiyor. Tıpkı bir akıllı telefonu yalnızca fotoğraf çekmek veya TikTok Haberları izlemek için değil, öncelikle telefon görüşmeleri yapmak için kullandığınız gibi. Türk SUV'u temel yeterliliğini yerine getirme konusunda iyi bir iş çıkarıyor. Direksiyon kolonu çok kısa olsa ve koltuklar daha fazla yanal destek sunsa bile. 320 kW / 435 hp, maksimum 700 Newton metre tork, dört tekerlekten çekiş ve maksimum 468 kilometre dayanması gereken 88,5 kilowatt saat kapasiteli bataryaya sahip üst model T10X AWD Long Range'de oturuyoruz. WLTP döngüsüne göre. Motorlar elbette Bosch'tan geliyor.


İyi bir elektrikli araba




4,60 metre uzunluğundaki Togg 10X, arka aks yönlendirmesi olmasa bile 9,50 metrelik bir dönüş çapına sahip olmalıdır. 2.165 kilogramlık araç uygun bir çeviklikle hareket ettirilebiliyor. TX10, elektrik gücü sayesinde istenirse yürekten de ilerleyebiliyor. Elektrikli otomobil, sıfırdan 100 km/saat hıza standart sprint'i 4,8 saniyede tamamlıyor ve 185 km/saat hıza ulaşıyor. Togg ortalama tüketimin 19,7 kWh/100 olduğunu belirtiyor.


Eco, Comfort ve Sport olmak üzere üç sürüş modu, yükselen orta konsolun ön kısmında yer alan iki düğmenin solu kullanılarak seçiliyor. İlk başta biraz uğraştırıyor ama bir süre sonra alışıyorsunuz. Sağdaki, üç aşamalı artı yavaşlamadan oluşan iyileşmenin gücü içindir. En güçlü ayarı seçerseniz elektrikli SUV'u popüler tek pedal sürüşüyle hareket ettirebilirsiniz. Şasi rahatça ayarlanmıştır. Ayrıca standart sprint için 7,8 saniye süren 160 kW / 218 hp ve 350 Nm torklu, arkadan itişli temel versiyonu da kullandık ve bu motoru yeterli bulduk. Büyük batarya ile 523 km. Versiyonu seçerseniz hala 314 km var.

T10X'i değiştir



Togg T10X 4,60 metre uzunluğundadır

© basın bilgilendirmek



Elektriği şarj etme konusunda Togg, Skoda Enyaq veya VW ID.4 gibi rakiplere kolaylıkla ayak uydurabiliyor. Bazı durumlarda bu daha da iyidir: tüm rakipler AC sütununda 22 kW'a ulaşamaz. 11 kW'lık şarj noktasında piller 345 dakikada yüzde 20'den yüzde 80'e kadar dolduruluyor. Bir DC hızlı şarj istasyonunu kontrol ediyorsanız Stromer 10X maksimum 180 kW'a ulaşabilir. O zaman sadece 28 dakika sürer. Türkiye'de bunun mümkün olabilmesi için ana trafik arterlerine 1.000 adet hızlı şarj istasyonunun yerleştirilmesi gerekiyor. Boğaziçi'nde insanlar Tesla'nın yapabildiğini biz de uzun süredir yapabiliyoruz diyecek.


TX10, sürüş asistanları söz konusu olduğunda çok şey sunuyor: Uyarlanabilir hız sabitleyici, kör nokta uyarısı, trafik sıkışıklığı asistanı ve park asistanı da araçta bulunuyor. 10X'in yıl sonunda Almanya'ya gelmesi planlanıyor. Dijital deneyimin burada birebir kopyalanıp kopyalanamayacağı henüz bilinmiyor. Amazon and Co.'nun bu platforma dahil olması oldukça muhtemel.


Almanya'da start yaklaşıyor




Almanya'da maksimum 2.000 ila 3.000 otomobilin satışı planlanıyor. 2025'te çok daha fazlası olmalı. 1,5 milyon Türk pasaportlu vatandaşın yaşadığı milli gurur, Flensburg ile Garmisch-Partenkirchen arasında da mutlaka rağbet görecek. Almanya fiyatları henüz belirlenmedi. Türkiye'de ise 40.000 Euro civarından başlıyor, en üst versiyonun fiyatı 65.000 Euro'dan fazla olmalı.

Seres'in elektrikli arabası

Elektrikli araba
Seres'ten Çin arabaları – yine kim o?




26 Mart 2024


Satışlar Türkiye'de olduğu gibi doğrudan gerçekleştirilecek ve Münih, Berlin, Hamburg gibi büyük şehirlerde deneyim merkezleri oluşturulacak. “Boğayı boynuzlarından tutmalısın”; Karakaş'ın yüzü gülüyor ve şimdiden geleceğe dair planlar yapıyor. Ek modellerin önümüzdeki beş yıl içinde satış yaratması bekleniyor. Bir sedan (10F), daha küçük bir SUV (T8X), bir minibüs veya hafif ticari araç. 2032 yılına kadar yollarda bir milyon Togg olmalı.


ch

#Konular