Uzman: Bu kış Haridwar’da göçmen kuş sayısının azalmasından Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışma sorumlu

BasriBey

Global Mod
Global Mod
HARIDWAR: Kuzey Kutbu’ndaki sert kış koşullarında Rusya’dan gelen göçmen kuşlar, doğal yaşam alanlarından binlerce mil uzaktaki Uttarkand’daki Haridwar’a akın etti. Ancak dünyaca ünlü bir ornitolog, uzak diyarlardan gelen egzotik kümes hayvanlarının önceki yıllara göre daha az olduğunu ve gelişlerinin de en az 3 hafta geciktiğini söyledi.
Kuzey Hindistan’ı yavaş ama emin adımlarla saran keskin bir soğukla, göçmen kuşlar uzun bir uçuştan sonra Haridwar’da yuva yapmaya başlıyor.
Egzotik kümes hayvanları, hem hacılar hem de turistler arasında popüler olan kutsal bir şehir olan Haridwar’ın çeşitli ghatlarında görülebilir.
Her yıl bu zamanlar, Hindistan’ın dört bir yanından ve yurt dışından binlerce hacı ve turist ‘Maa Ganga’ bir ‘darshan’ için kutsal şehre gelir. Adanmışlar ve ziyaretçilerin yanı sıra, kuş gözlemcileri de ortada yuva yapan göçmen kuşları görmek için tapınak kentine çok sayıda gelir.
Haridwar halkı da her yıl bu zamanlarda egzotik kuşların gelişini hevesle bekliyor.
Ancak Ukrayna ile Rusya arasında devam eden çatışma göçmen kuşların gelişini geciktirdi.
Gurukul Kangri Üniversitesi’nden dünyaca ünlü ornitolog Dinesh Bhatt, ANI’ye bu yıl kutup ülkelerinden gelen göçmen kuş sayısının nispeten daha az olduğunu söyledi: Ukrayna’da devam eden çatışma. Radyasyon seviyeleri de yükseldi, bu da havayı göçmen kuşlar için son derece tehlikeli hale getirdi. Bu nedenle, görece daha az sayıda kuş, doğal yaşam alanlarından Hardiwar’a uzun uçuş yaptı bu yıl.”
“Çiftleşme dönemleri birkaç ay önce başladı. Rusya ile Ukrayna arasında devam eden çatışma nedeniyle havadaki sıcak, duman ve zehirli toz onları çok etkilemiş olmalı. Korkarım birçoğu telef olmuş bile olabilir.” dedi Bhatt.
Bhatt, egzotik kuşları “sınırsız ve sınırsız” olarak nitelendirdi ve “farklı ülkeleri ve kültürleri birbirine bağlayan büyükelçiler” olarak hizmet ettiklerini söyledi.
Bhatt, bu kuşların yüzyıllardır Rusya, Moğolistan ve Çin ve Tibet’in diğer çevresindeki doğal yaşam alanlarından Hindistan’a uzun uçuşlar yaptıklarını söyledi.
Baş kuşbilimci, “Ülkemiz tropik bir ülke ve bu kuşlar daha soğuk bölgelerden uçuyorlar. Anayurtlarında, ekim ayı gibi kar yağmaya başlar başlamaz göç etmeye başlıyorlar” dedi.
Bu kuşların uçuş modellerini bir “biyolojik saatin” belirlediğini, cıva düştüğünde ve anavatanları donmaya başladığında, kuşların kanatlarını çırpıp yabancı kıyılara doğru yola çıkmalarını işaret ettiğini sözlerine ekledi.
Kuşlar daha sonra, diğerlerinin yanı sıra Hindistan, Bangladeş, Myanmar ve Sri Lanka’nın tropikal ülkelerine ulaşmak için aylarca ve binlerce kilometre kesintisiz uçarlar.
Bhatt şunları söyledi: “Bilinen kuş türlerinin yüzde 19’u her yıl göç ediyor. Hindistan, göç mevsiminde angıt, kırmızı tepeli patka, kuzey kılkuyruk, kuyruksallayan, leylek, martı, alaca kaz, palla’s osprey ve flamingoların çoğunu alıyor. ”
Mevsim değişikliğinin kuşların fizyolojisinde ve zihninde değişime neden olduğunu dile getiren Gürcü, göçün ana sebebinin ise yiyecek eksikliği ve sıcaklık düşüşü olduğunu sözlerine ekledi.
Yukarı Himalaya bölgesinden kuşlar bile, özellikle Mansarovar bölgesindeki flamingolar yiyecek bulmak için Everest Dağı’nın yanından uçarlar.